предизвестено

Болниците с рекордни приходи за април

17-05-2024 12:09
Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимититеБолниците с рекордни приходи за април
Clinica.bg

press@clinica.bg
Болниците в страната отбелязаха рекордни приходи през април по здравна каса. Всички 375 лечебни заведения с договор с фонда получиха общо 406 млн. лв. за дейността си срещу 288 през предходния месец. Причината за колосалната сума е отпадането на лимитите от Конституционния съд и изплащането на надлимитната дейност за първите 4 месеца накуп. Без налагането на нови мерки обаче бюджетът й за годината няма да издържи.
В 406-те милиона, които касата изплати на болниците за април влизат 73 млн. лв. надлимитна дейност, която е генерирана през първите три месеца на годината - декември, януари и февруари. Останалата сума от 333 млн. лв. е приходът за дейността им през март, който е и първият месец, в който лечебните заведения знаеха, че работят без лимити и в който влязоха в сила новите цени на КП. Заради увеличението на стойностите с последния анекс прогнозните бюджети на болниците бяха вдигнати до 323 млн. лв. на месец. Въпреки това те са успели да ги надвишат с 10 млн. лв.

Ако болниците запазят темпа си

на надвишение на прогнозните си бюджети от 10 млн. лв. до края на годината, бюджетът на касата няма да стигне. Тя ще трябва да осигури още 2.6 млрд. лв. само за болнична помощ. Към момента здравната каса вече е платила на болниците 1.23 млрд. лв., тоест за цялата година при такъв темп на разходите ще са й нужни общо 3.895 млрд. лв. Фондът обаче не разполага с толкова средства. По бюджет той има 3.572 млрд. за болнична помощ и резерв от 238 млн. лв. Дори целият да отиде за болниците, сумата пак е по-малка от нужната - 3.81 млрд. лв. Няма как обаче целият резерв да бъде даден за болниците, защото част от него трябва да отиде за другите пера - извънболнична помощ, лекарства и медицински изделия.

Това означава, че след септември

се очаква огромно напрежение в системата, защото ще се наложи да се вземе решение как ще се развива системата и как ще се подели бюджета на касата. Единият вариант е да се върне старото положение на безконтролен преразход на бюджета на касата, която години наред влизаше от една година в друга със стотици милиони дефицит. Другият вариант е Лекарският съюз да прояви разум и да се съгласи на въвеждането на контролния механизъм, който предлага НЗОК, а именно - понижаване цените на КП при наличието на преразход след септември. Това обаче е много малко вероятно. Четвърти вариант, също малко възможен, е касата да въведе строги правила за качество, наличие на екзистенц минимум от кадри в болниците, и да подобри драстично контрола си, като спре надписванията, известни като "химикалкова медицина". Петият вариант е държавата да дотира до безкрай раздутата, не достатъчно качествена и силно неефективна болнична система. За съжаление той е твърде възможен заради лесната манипулация, на която ще бъде подложено обществото от страна на здравните организации в сектора, които представляват определени икономически интереси.

 

ТОП-10 по приходи* за април

 

1. "Св. Георги", Пловдив - 16.42 млн.
2. "Софиямед", София - 15.96 млн.
3. "Сърце и мозък", Бургас - 15.2 млн.
4. "Пирогов", София - 14.08 млн.
5. "Сърце и мозък", Плевен - 13.61 млн.
6. "Пълмед", Пловдив - 12.32 млн.
7. "Св. Марина", Варна - 9.68 млн.
8. "Токуда", София - 9.27 млн.
9. "Св. Ив. Риликси", София - 9.14 млн.
10. ВМА-София - 8.79 млн.
* в тях влиза и надлимитната дейност за предходните три месеца на годината


Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници от властта, как касата да контролира разходите, след като няма лимити, попитахме Янита Андреева. 
СЗО предупреди за фалшив Оземпик

СЗО предупреди за фалшив Оземпик

Медикаментът е бил открит в Бразилия, Великобритания и САЩ през миналата година

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промени

Безплатните зъбни протези още буксуват

Безплатните зъбни протези още буксуват

Последно те трябваше да започнат реално да се плащат от 1 август, но все още няма постигнато съгласие между БЗС и НЗОК

Напливът за нови клиники расте още

Напливът за нови клиники расте още

През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43

Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Промените за изписването на повече лекарства на една е-рецепта улесняват всички, но засега са без нужните финансови параметри, казва маг. фарм. Димитър Маринов

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

1 2 3 4 5 ... 561 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ