коментар

Политиците създадоха очаквания, които не оправдават

17-05-2024 06:27
Без повишение на заплатите, кадровият дефицит ще се задълбочи, отдавна най-талантливите не избират кариера в науката, казва проф. Добромир ДимитровПолитиците създадоха очаквания, които не оправдават
Clinica.bg

press@clinica.bg

Заради неувеличените заплати университетски преподаватели излизат на протест на 20 май пред Министерството на финансите, а висшите училища спират работа. Защо се стигна дотук, отразява ли се всичко това на кадровия дефицит в медицината и какво ни чака, попитахме проф. Добромир Димитров. Той е ректор на МУ-Плевен и член на Съвета на ректорите.

- Проф. Димитров, с какво си обяснявате нежеланието на държавата да преведе средствата за увеличение на възнагражденията в областта на науката?

- Понастоящем държавата е постоянно променящ се партньор. За нас, както и за много други институции е огромна трудност влизането в комуникация с политическите представители на държавата. Образованието е консервативна система, която обаче бързо и динамично се реформира. Мерките, които се предприемат обаче днес, могат да бъдат оценявани едва след изтичането на достатъчно дълъг период от време. Лично за себе си, не намирам логично обяснение защо държавата отказва да стимулира най-високо образованите граждани, а именно университетските преподаватели. Давам конкретен пример - в държавния бюджет за 2024 г. са заложени допълнително 39 млн. лева, необходими за ръст на заплатите на академичния състав от 1 януари 2024 г. Планирано е последващо увеличение на заплатите, считано от 1 април 2024 г., за което са нужни около 140 млн. лв. или дори повече. Договорено и законоустановено е те да са целеви за възнагражденията на академичния и неакадемичния състав в държавните висши училища, както и за повишение стипендиите на докторантите. Предложени и одобрени са и необходимите промени в Закона за висше образование (ЗВО), следвайки политиката по доходите и особено реформата за създаване на специализирана администрация, заложена от 2020 г. в чл. 53, за която досега нямаше финансиране. Така предложеният проект на МОН за Постановление на Министерския съвет (ПМС), чийто срок за обществено обсъждане приключи на 11.04.2024 г., вече месец е в зависимост от решението на Министерството на финансите. Заплатите на работещите в сектор висше образование и наука към днешна дата са на нива от началото на 2023 г. Затова е и нашето недоволство. След проведената в сряда среща на Съвета на ректорите на висшите училища в Президентството и в Министерския съвет са ни гарантирали само предвидените 39 млн. лева. В петък ще се проведе заседание на Съвета на ректорите, за да се прецени как ще продължи нашият протест.

- Симптом на какво е това - политическо късогледство или друго?

- Бих определил това като политическо късогледство, базирано на липсата на предвидимост и прогнозируемост през последните две години, смяната на няколко служебни кабинета, проведените парламентарни избори, които не успяваха да излъчат редовно правителство. Към момента отново сме изправени пред поредни избори. Възнагражденията на преподавателите са ниски и от години изостават от темпа на повишаване на средните доходи в страната.

- Какви ще са последиците за МУ без увеличение на възнагражденията?

- Към момента е налице несигурност по отношение на очакваните възнаграждения. Това ще доведе до сериозна демотивация на академичния и административния персонал, което ще се отрази върху цялостната дейност на всички медицински университети. През последните 6 месеца политиците създадоха доста очаквания в академичния състав на висшите училища, които не се оправдават. Освен текущата дейност, негативен ефект ще има и при планирането на определени политики, създаването и надграждането на идеи, установяването на сигурност в институционалните партньорства. Искам да отбележа, че неефективността на механизма за финансиране на висшите училища произтича от липса на повишаване на приходната част на бюджета на университетите и коефициентите, формиращи издръжката на обучение, които би следвало по естествен път да покриват това увеличение. Неговата фундаментална важност бе причина той да бъде включван като тема във всяко заседание на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България.

- Ако протестът ви не доведе до положителен резултат, какво следва?

- Надявам се всички органи на държавната власт да преосмислят отношението си към висшето образование в България, за да не се достигне до небивалия срам да се затварят за постоянно български университети поради фалити и недофинансиране. Необходими са смирение, здрав разум, воля и далновидност. Надявам се да ги видим в поведението на тези, от които зависи изпълнението на нашите искания.

- Втора уникална дейността за страната е на път да бъде преустановена - детските сърдечни операции след детските костномозъчни трансплантации, поводът е липсата на сестри, защо се стигна дотук? Каква е причината за дефицита и доколко той кореспондира с непрекъснатото роене на болници и структури в болничната помощ?

- Като причина за дефицита определям отново липсата на адекватни действия и мерки от страна на държава, в. т.ч. адекватното възнаграждение и ограничените възможности за изграждането и задържането на специалисти в областта на тази високоспециализирана медицинска дейност.

- Има ли кадрови дефицит в университетските болници и не е ли крайно време да се спре това непрекъснато разрастване на болничната мрежа?

- Бих казал, че кадровият дефицит е налице. Като основна причина ще посоча отново ниското възнаграждение. Отдавна най-талантливите млади хора на България не избират кариера в науката. Наблюдава се и текучество на хабилитирани лица към педагогически професии и ангажименти в системата на средното образование, и други, които не са свързани с образованието. Разрастване на болничната мрежа продължава с пълна сила и се дължи на лошо законодателство по отношение на ограничението ѝ. Липсва ефективна здравна карта на България, която да показва нуждите от болнично здравеопазване за отделните региони.

- Ако не се направят промени - очаква ли ни затварянето на още уникални и нужни на страната дейности, както и деградация на медицината у нас?

- За огромно съжаление отговорът е да.


МУ-Пловдив с приз от помощник-фармацевтите

МУ-Пловдив с приз от помощник-фармацевтите

Факултетът по обществено здраве на висшето училище бе удостоено с почетен знак, съобщиха оттам
И НСА приема документи от днес

И НСА приема документи от днес

За втора учебна година НСА ще обучава студенти в специалността „медицинска сестра"
МУ-София записва за редовни изпити

МУ-София записва за редовни изпити

Подаването на документи онлайн започва от днес 10 юни и ще продължи до 25 юни
МУ-Плевен изпитва по биология утре

МУ-Плевен изпитва по биология утре

На препитването на 8 юни ще се явят кандидат-студентите за бакалавърските специалности, съобщиха от университета
Контактна група се заема с финансирането на висшето

Контактна група се заема с финансирането на висшето

Как да се промени то ще обсъждат представители на МОН и Съвета на ректорите, съобщи образователният министър Галин Цоков
Без ръст на таксите по медицина

Без ръст на таксите по медицина

Няма увеличение в MУ-София, МУ-Варна, МУ-Пловдив, МУ-Плевен и СУ, с 50 лв. се повишава тарифата в Университет „Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас
Старт на приема в нова магистратура за болниците

Старт на приема в нова магистратура за болниците

Тя е за финансовото управление на лечебните заведения и в съвместна между МУ-Плевен и ВУЗФ
МУ-Пловдив записва за изпити

МУ-Пловдив записва за изпити

Започна приемът на документи за кандидатстудентската кампания, който е само онлайн, крайният срок за подаване на заявления е 25 юни, съобщиха от висшето училище
МУ-София избира ректор на 3 юли

МУ-София избира ректор на 3 юли

Той ще бъде избран по време на Общото събрание на университета, което ще се проведе на тази дата
107 здравни специалисти се дипломираха

107 здравни специалисти се дипломираха

Те са от Випуск 2024 на ФОЗ „Проф. Цекомир Воденичаров" към МУ-София
1 2 3 4 5 ... 107 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ