бенчмаркинг

Белгия с успешната болнична реформа

17-05-2024 07:20
Страната с над 11 млн. население има само 103 клиники за активно лечение, като за изминалите 10 години е съкратила леглата си на 549 на 100 000 душиБелгия с успешната болнична реформа
Clinica.bg

press@clinica.bg

България е част от ЕС, което означава, че здравеопазването у нас би трябвало да е съотносимо с това в останалите държави от общността. Дали обаче е така и вървим ли в една посока може най-ясно да се види от здравните резултати и системи в европейските страни. Преди време ви запознахме със здравеопазването в Чехия, този път ви представяме Белгия и нейния нов профил в Европейската здравна обсерватория.

И Белгия, точно като Чехия, е поела по необходимия път на здравните реформи. Интегриране на болничната помощ, съкращаване на лечебните заведения и леглата в тях за сметка на развитие на извънболничната грижа и превенция са посоките на промените, които обединяват двете държави. А резултатите са повече от положителни - държавите са далече от челните позиции в ЕС по смъртност и брой болнични легла, които оглавява България. Изводите може да направи всеки сам за себе си.


Финансирането


Разходите за здравеопазване в Белгия са между 10 и 11 на сто от БВП. В абсолютно изражение те са 4168 евро на глава от населението за 2021 г. С това страната се нарежда в листата с топ 10 по разходи за здраве в ЕС. В Белгия е налице задължително здравно осигуряване, което покрива 99% от населението. Също така в страната съществува и доброволно здравно застраховане. Задължителното осигуряване покрива 77.6% от разходите в системата, на втория стълб се падат – 4.5%, а директните доплащания са около 18% (за сравнение у нас са два пъти повече), като държавата иска да ги намали още. Най-голямо част от доплащането – по 24%, е за болничната и извънболнчината помощ, а за лекарства е 20%.


Специалистите


Белгия се характеризира с наличието на по-малко лекари от средното за ЕС, но за сметка на това с висок брой специалисти по здравни грижи. В страната има 325 медици на 100 000 население при средно за ЕС от 427. Медиците, които са над 55 години в страната също са повече в сравнение с дела им за целия съюз. Броят на сестрите обаче се е повишил от 879 на 100 000 през 2004 г. на 1107 на 100 000 през 2018 г.

В страната има и регулация при възможностите за специализация на медиците.

Тя се извършва чрез квоти за отделните специалности на национално и регионално ниво. Така например за френската част на страната е определено, че 43% от медиците трябва да специализират обща медицина, защото там има недостиг. Аналогично е за други части на страната.


Инфраструктурата


Белгия също се нарежда сред страните, които проведоха реформа в болничния сектор, която имаше за цел да окрупни лечебните заведения и да намали ненужния леглови капацитет. В резултат на това в страна с близо два пъти повече население от България – над 11.2 млн., има два пъти по-малко болници – 103 за активно лечение и 59 психиатрични, като те са разпределени в 270 области. За сравнение у нас по данни на НЦОЗА има 319 болници, от които едва 12 са психиатрични, а над 240 са за активно лечение. Ако се гледат договорните партньори на здравната каса за болнична помощ за активно лечение обаче, броят на клиниките за активно лечение минава 300. Изгледи да се появи реформа, която да ги намали няма, напротив – роенето продължава.

Аналогично е състоянието и с броя легла. В Белгия те са намалени от 672 на 100 000 души до 549 на 100 000. Реформата е извършена в периода 2000 г. – 2021 г. У нас тенденцията е обратната, като в момента България е лидер по болнични легла в ЕС с над 700 на 100 000 души. Анализите в Белгия показват, че болничната реформа трябва да продължи, защото се наблюдава още по-малка нужда от общите болнични легла за активно лечение – минус 5.4%, като потребността е още по-ниска при някои специалности като хирургичните, АГ, за сметка на това обаче има по-голяма потребност от легла за еднодневен престой, гериатрични, както и за дългосрочни хронични състояния. В страната през годините почти няма промяна в броя на високоспециализираната апаратура, като ЯМР (136), КТ (289) и др.


Как работи системата


В извънболничната помощ пациентите избират своя лекар, като имат право на второ мнение и директен достъп до специалист. Ключова роля в доставянето на грижи за хората с хронични заболявания имат сестрите. Фармацевтите в аптеките също оказват първа помощ, като дават съвети и участват в различни здравни промоции.

В болничната сфера продължават реформите за оказване на комплексна помощ и за интеграция на системата. Така например вече са налице няколко споразумения, според които от януари 2020 г. се реимбурсират комплексни хирургични интервенции на панкреас и езофагус в избрани болници с доказан опит в тези дейности. Налице са и редица инициативи за поощряване на еднодневната хирургия и медицина, които дават резултат. Реимбурсирането на лекарствата е аналогично на системата у нас – то става чрез включването им в позитивна листа, а процентът на заплащане от фонда зависи от важността им.


Реформите


Посоката на промените в белгийското здравеопазване е дългосрочна, а фокусът и е върху осигуряването на достъп, подобряване на качеството и ефикасността на системата. За съжаление всичко това са теми, които остават много далече от дневния ред на нашите политици в здравеопазването. За да изпълнят целите си, в Белгия са заложили на осигуряването на здравни професионалисти, като тук влиза предифинирането на тяхната практика, както и на ролята им в системата. За да се справят със заплахата от кадровия дефицит особено след пандемията, когато близо 30% от медиците в света заявиха, че искат да се откажат от професията си, в Белгия мислят за въвеждане на интегрирана грижа, концентриране на експертността, както и за алтернативи на хоспитализациите, като начин на лечение изобщо. Усилията в страната са съсредоточени върху дигитализацията на здравната информация и обмяната й между здравните специалисти. Промотира се все повече навлизането на е-здравеопазването. Всичко това е съчетано с мерки за по-добрата финансова защита на населението и посрещане на незадоволените му потребности, както и за подобряване на профилактиката и превенцията.


Резултатите


Непосрещнатите медицински нужди в страната са по-малки от средните за ЕС, а резултатите от болничното лечение се подобряват. Намаляват ненужните хоспитализации на случаите, които могат да се лекуват в амбулаторната помощ. Такъв пример са случаите на усложнения от диабет, въпреки че остават по-високи от средното за ЕС. По-добри обаче са резултатите в това отношение при астмата, хроничната сърдечна болест и високото кръвно. Белгия бележи и добри резултати при 30-дневната смъртност след хоспитализация за остър инфаркт и инсулт, която е намалява между 2010 и 2021 г. от 7.9 на 100 пациента на 4.3 при инфаркта и от 9.5 на 8.2 – при исхемичния инсулт. В страната отчитат и понижаване на предотвратимата смъртност, по която България отново е първенец. Все още обаче остава листата на чакащи за лекар. Над 48% от пациентите трябва да чакат две седмици за час при специалист, а над 42% - един ден за джипи.

Благодарение на реформите в страната отчитат и подобряване на ефикасността на системата – тоест получаването на максимален резултат за минимум средства. Показател в това отношение е делът на еднодневната хирургия, който се увеличава от 35% през 2000 г. на 50% през 2021 г. Резултатите показват, че 98% от апендектомиите се вършат в еднодневната хирургия. В това отношение България няма с какво да се похвали – тук има дублаж на многодневната и еднодневната медицина, която касата плаща. При лекарствата в Белгия също отчитат напредък в предписването на по-евтините медикаменти.


Жегите продължават и днес

Жегите продължават и днес

Жертвите в Мека са над 500, рекордни температури вчера се отчетоха в Европа и Азия

Жегите увеличават смъртността

Жегите увеличават смъртността

Проблемът е по-голям за градовете, в които има повече наематели, показва ново проучване от Канада

Канзас заведе дело срещу Пфайзер

Канзас заведе дело срещу Пфайзер

Американският щат обвинява компанията, че е подвеждала обществеността със своята КОВИД-ваксина, като е криела рисковете от нея
Светът изостава в борбата с бедността

Светът изостава в борбата с бедността

Далеч от правилният път е и постигането на други цели като подобряване на достъпа до здравеопазване и образование, осигуряване на чиста енергия и други, констатира доклад на ООН
Нужни са нови антимикробни средства

Нужни са нови антимикробни средства

Те трябва да заменят, тези, които стават неефективни, заради широката им употреба, констатира доклад на СЗО
ЕМА проверява болкоуспокояващи

ЕМА проверява болкоуспокояващи

Прегледът ще обхване медикаменти съдържащи метамизол, заради опасения, че употребата им може да доведе до сериозни инфекции
ECDC с наръчник за безопасна Олимпиада

ECDC с наръчник за безопасна Олимпиада

Здравните съвети важат и за Европейския шампионат на УЕФА в Германия, който вече започна

Ръст на болестите от комари в Европа

Ръст на болестите от комари в Европа

Увеличават се случаите на денга, внесена от ендемични райони, все повече са местните огнища на западнонилска треска, съобщиха от ECDC
4 индустрии отговорни за 19 млн. загинали

4 индустрии отговорни за 19 млн. загинали

Това са компаниите, които произвеждат тютюн, свръхпреработени храни, изкопаеми горива и алкохол, показва нов доклад на СЗО
Почина откривателят на лекарствата за холестерол

Почина откривателят на лекарствата за холестерол

Японският биохимик Акира Ендо, създал статините, е издъхнал на 90 годишна възраст
1 2 3 4 5 ... 130 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ