На Балкан

Планината като алтернативен лечител

11-08-2017 09:14
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Планината като алтернативен лечителНай-полезна е за хронични болести като бронхити и хората с дихателни заболявания, невроза, диабет или затлъстяване
Морето често печели битката срещу планината, когато трябва да се избира между двете възможности за лятна почивка. Балканът обаче има своите тайни и предимства. Как лекува планината и какви са ползите от преходите там, попитахме доц. Гергана Ненова, кинезитерапевт във варненската УМБАЛ „Света Марина".

Климатичните особености на морските курорти у нас се обуславят от надморското равнище – те се намират основно на височина между 800 и 2000 м, обяснява доц. Гергана Ненова. По правило високо горе планината има и висока йонизация и същевременно – въздухът е по-сух. В планината слънчевата радиация е по-силна, а температурата на въздуха може да се промени рязко и значително не само в рамките на една година, но дори и само за едно денонощие.

Бурните дъждове, силният вятър и резките промени в температурата, които могат да ни се случат само в рамките на часове, докато сме в планината, са мощни „дразнители", които водят до трениране на терморегулацията и други механизми в организма, обяснява доц. Ненова. Това способства за увеличаване на защитните механизми на тялото.


В планинския въздух има по-голямо количество озон

Визитка

Доц. Гергана Ненова е магистър по кинезитерапия, има и магистратура по „Здравен мениджмънт" към МУ-Варна. От 2011 г. е кинезитерапевт в МБАЛ „Св. Марина" – Варна, а от 2016 г. е преподавател в МУ-Варна.в сравнение с това, което се намира във въздуха в по-ниските и равнинни части на страната. Концентрацията на този газ помага на тялото да се освобождава по-лесно от вредните вещества, подобрява метаболизма, а успоредно с това се грижи и за снабдяването на нашия организъм с енергия. Смята се и, че потиска размножаването на бактериите и вирусите.

Известно е, колкото повече се изкачваш нагоре в планината, толкова повече количеството кислород намалява и въздухът все повече се „разрежда". Това стимулира организма да поема колкото се може повече кислород, за да го разнесе до всички органи и клетки, обяснява доц. Ненова. Като последствие от тези усилия се засилва и сърдечната дейност, дишането зачестява, повишава се вентилацията на белите дробове, засилва се скоростта на кръвообращението и се стимулират кръвотворните функции на организма, допълва тя.


От разходките из планината се повлияват отлично хора,

които имат проблеми с язва или страдат от хронични болести като бронхити и други дихателни заболявания, както и пациенти с невроза, диабет или затлъстяване. Препоръчва се обаче онези, които имат сърдечно-съдови проблеми или са с много ниско кръвно налягане да са по-внимателни, когато се качват на по-високо надморско равнище.

Разбира се, планината има и други полезни свойства. Известно е, че горските звуци действат отпускащо. Според различни проучвания разходките сред аромата на борова гора може да намаляват депресията и стреса. Установено е, че и лавандулата, която често расте в основата на подобни гори, също действа по сходен начин.

Когато се изкачваме при по-голяма височина в планината метаболизмът се ускорява, така че тялото изгаря повече калории. И най-хубавото – и усещането за глад става все по-малко. Дори и да не използваме разходката сред природата за спорт, можем да изгорим излишни калории. Изчислено е, че един час, изкаран в планински преход, изгаря около 500 калории, около час каране на колело по пътеките лишава тялото от близо 600 калории, а ако се заловите със скално катерене – вече ще сте „назад" с над 750 калории за час.


Ходенето по боси крака, известно още като заземяване,

също може да бъде много полезно за здравето. Независимо дали ще свалим обувките на поляната в планината или пред къщата на село. Повтарянето на това упражнение редовно ще ни помогне да си възвърнем естествената си походка и да изправим стойката си, тъй като когато сме без обувки, тежестта на тялото се пренася върху възглавничките на ходилата. Установено е, че 20-30 минути стъпване по трева и дори малки камъчета на ден може да повиши тонуса на организма и да стимулира кръвообращението. Причината е, че така чрез кожата си „усещаме" природата, а тялото ни се зарежда, обяснява доц. Ненова. По думите й заземяването не само по тревата, но и на пясъка край морето, ни помага, защото отрицателните йони на земята „компенсират" положителните, които ние си „набавяме" в тялото, когато сме подложени на стрес.


Нещо повече, когато стъпваме без обувки масажираме

неволно стъпалата си, а от там се укрепват и разтягат мускулите и ставните връзки по целите крака. Освен това по ходилата са разположени над 60 акупунктурни точки, които са свързани с вътрешните органи в тялото. А когато тези точки се масажират и стимулират, това влияе върху общия тонус на органите, на които „съответстват" и изобщо на целия организъм. Ходенето бос помага при лечение на мускулни деформации на стъпалото като т.нар. мъртва кост. Хората, които по-често свалят обувките си и ходят боси, имат по-добър сън, страдат от по-малко напрежение и стрес, регулира се кръвното налягане, а при жените – намаляват и менструалните оплаквания. При някои хора земната терапия помага срещу хъркане. Други откриват полза за по-лесна адаптация към тежка часова смяна след дълъг полет. Енергията на земята осъществява своя благодатен ефект върху нервната система, сърцето и мозъка.

И морската вода лекува

Известни са лечебните свойства на морската вода. Всеки път, когато се отпуснем сред вълните, ние се потапяме сред различни химични елементи като азот, кислород, калий, калций, хелий, които са разтворени във водата. Всички тези полезни вещества „проникват" през кожата благодарение на процеса осмоза и оказват своето вълшебно въздействие. Така се подпомага процеса на оздравяване при екзема, а пъпките и акнето залиняват и дори изчезват, раничките и по кожата се „изпаряват". Полезното действие на водата в морето се усеща и върху цялостния тонус на организма – засилва се кръвообращението, успокоява се напрежението и стреса. Морето действа благоприятно и при хора, които имат ставни заболявания като остеоартроза или артрит, както и при състояния след фрактури, при подагра и диабет.Трябват ни чист въздух и профилактика, не маски

Трябват ни чист въздух и профилактика, не маски

Налагането на акцизи и глоби ще върши работа, когато парите се усвояват за премахване на замърсяванията, казва д-р Александър Симидчиев

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
И лекари в борбата с мръсния въздух

И лекари в борбата с мръсния въздух

Проект ще обучава специалистите как пациентите да се пазят от вредните емисии
Въглища по стандарт за чист въздух

Въглища по стандарт за чист въздух

4 мнл. души годишно в света и 18 хил. в България стават жертва на замърсения кислород, каза Светлана Йорданова
Телефони алармират за мръсен въздух

Телефони алармират за мръсен въздух

При високи стойности на замърсяване хората да носят специални маски с биофилтри, предлага БАЗП
Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

Подменят печките на столичани

Подменят печките на столичани

30 семейства в „Нови Искър" ще получат пелетни инсталации по проект на Столичната община
Пак протест срещу мръсния въздух

Пак протест срещу мръсния въздух

Жителите на четири квартала в столицата организират шествие тази вечер
1 2 3 4 5 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че изборът на нов управител на НЗОК ще доведе до промени в системата?

Юли 2018