консулт

НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

15-05-2024 13:12
Пациентите над 18 години ще могат да продължат да я получават срещу сключването на договор, гласят правилатаНЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести
Clinica.bg

press@clinica.bg

Миналият месец пациентите с редки заболявания получиха възможността терапията им с лекарства и диетични храни да се плаща от държавата и след като навършат 18 години. Днес от НЗОК съобщиха какви ще са правилата, по които ще става това.

Заявленията за финансиране на терапията за пациентите с редки болести след 18 години ще бъдат разглеждани по аналогия с тези за одобряване на заплащането за лечение на хора с онкологични и онкохематологични заболявания.


Това означава, че пациентите

ще трябва да сключат два договора с НЗОК. Първият е за заплащане на медицински услуги по чл. 82, ал. 1а и 3 от Закона за здравето, а другият по Наредба 2. С тях се удостоверява, че пациентът с редки болести е ползвал финансиране на лечението си с лекарства и диетични храни досега и ще продължи да го прави и след навършване на 18 години. Също така че не получава финансиране на терапията си по друг начин. Освен това пациентът се задължава, след приключването й, да предостави информация на НЗОК за провеждането й, както и да представи, епикризи, копия от фактури и други медицински документи.


За да получат право на финансиране,

пациентите трябва не само да сключат договорите, но и подадат още документи. Сред тях са медицинска документация, заявление за заплащане на медицински услуги по сключения договор, както и уведомление за обработване на личните данни. Всички образци на тези документи могат да се изтеглят от сайта на здравната каса на следния адрес - https://www.nhif.bg/bg/abroad/kids.


Някои документи могат да се подават

по електронен път, а други да се изискат от касата от съответното лечебно заведения, което провежда терапията на болния човек. Изключително важно обаче е пациентите да подадат всички нужни документи, както и да съблюдават дали от касата имат изисквания за отстраняване на някои неточности или непълноти. Ако хората не се съобразят с тези забележки и не допълнят документите си своевременно, заявлението им няма да бъде разгледано. Повече информация за кандидатстването за финансиране всеки човек може да получи при нужда на следните телефони на здравната каса: 02/9659193 и 02/9659119.


Честит Еньовден!

Честит Еньовден!

Днес се берат най-лековитите билки, а фармацевтите отбелязват своя професионален празник

Здравните ни права на почивка у нас

Здравните ни права на почивка у нас

Ако се наложи да ползвате помощ инцидентно, можете да се обърнете към всеки общопрактикуващ лекар, разясняват от здравната каса
Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Промените за изписването на повече лекарства на една е-рецепта улесняват всички, но засега са без нужните финансови параметри, казва маг. фарм. Димитър Маринов

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Ръст на пациените с лекарства по каса

Ръст на пациените с лекарства по каса

Те са се увеличили с над 19 хил. през миналата година, но ножицата в безплатната терапия остава все така широко отворена

Обмислят промяна на таксата от 5 лева за аптеките

Обмислят промяна на таксата от 5 лева за аптеките

Тя да не бъде еднаква за всички безплатни лекарства, а обвързана с цената им, предлага здравната каса

Без износ на инсулин още месец

Без износ на инсулин още месец

Здравният министър д-р Галя Кондева удължи срока на мярката до 17 юли, съобщиха от МЗ
И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

Промените в Наредба 2 са нужни, за да започне НЗОК да я плаща и за хората над 18 години
Онкотерапията поскъпнала с 30%

Онкотерапията поскъпнала с 30%

Над 50% от разходите на здравната каса за лекарствата за рак са за 10 молекули, показва отчетът й за 2023 г.

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Надзорният съвет утвърди промени в изискванията за лечение с медикамнети за шест заболявания

1 2 3 4 5 ... 170 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ