Пред ВАС

Обжалват указанията за медицински храни

15-05-2024 13:46
Националната мрежа за децата иска отмяната и пренаписването им, защото смята, че има дискриминативни текстове, които ще лишат пациентите от безплатната помощОбжалват указанията за медицински храни
Clinica.bg

press@clinica.bg
Национална мрежа за децата (НМД) обжалва указанията за медицински храни на здравната каса. Причината е, че според неправителствената организация в тях има дискриминативни и незаконни текстове.
Жалбата е внесена във ВАС. Според НМД указанията на касата от 30 април са  незаконосъобразни и дискриминативно лишават стотици деца и възрастни с тежки състояния на белтъчно-енергийно недохранване от достъп до животоспасяваща грижа.

 

Жалбата атакува две от включените 

 

условия за реимбурсиране на храните. Указанието за работа със списък на диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение поставя необоснованото и противоправно дискриминативното условие храните да бъдат използвани изключително за самостоятелно хранене. „Тази лимитативна разпоредба дискриминационно лишава от възможност за реимбурсация голям брой пациенти с белтъчно-калорийно недохранване и с разнообразни диагнози и състояния, при които частичен прием на друга храна е възможен, но които пациенти също се нуждаят от животоспасяваща храна", смятат от НМД.

 

Второто условие, атакувано като

 

дискриминативно, необосновано и противоправно, касае изискването пациентите над 18 години да предоставят епикриза, удостоверяваща необходимостта от поставянето на сонда или стома, за да покрият условията за за реимбурсация. В жалбата се посочва, че тази лиматитивна разпоредба също изцяло дискриминационно лишава от възможност за реимбурсация всички пациенти с разнообразни диагнози и състояния, при които не е необходимо постяването на сонда / стома, но се нуждаят от храните.

 

 Становището на НМД е, че ако тези

 

правила останат в сила, човек с муковисцидоза, който трябва да си набавя допълнително калории, за да може да се възстанови и да оживее, ще следва да бъде умишлено подложен на хирургическа интервенция за поставяне на гастростома, с всички физически и психологически щети от това, за да покрие критериите на Касата и да бъде възможно да получи храната като здравна грижа от държавата.

 

ОТ НМД отбелязват и че към Указанието 

 

на НЗОК от края на април изцяло липсват мотиви от каквото и да е естество, което е нарушение на процесуалните правила. Според тях неизпълнението на това изискване само по себе си е достатъчно основание за отмяна на процесния акт. Заедно с общност „Мостове" те са изпратили официално становище до властите, а вчера експерти от НМД и гражданска инициатива „За истинска болница" са поставили въпроса на среща в МЗ. Жалбата може да видите тук, а официалното становище тук.


Честит Еньовден!

Честит Еньовден!

Днес се берат най-лековитите билки, а фармацевтите отбелязват своя професионален празник

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Промените за изписването на повече лекарства на една е-рецепта улесняват всички, но засега са без нужните финансови параметри, казва маг. фарм. Димитър Маринов

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Ръст на пациените с лекарства по каса

Ръст на пациените с лекарства по каса

Те са се увеличили с над 19 хил. през миналата година, но ножицата в безплатната терапия остава все така широко отворена

Обмислят промяна на таксата от 5 лева за аптеките

Обмислят промяна на таксата от 5 лева за аптеките

Тя да не бъде еднаква за всички безплатни лекарства, а обвързана с цената им, предлага здравната каса

Без износ на инсулин още месец

Без износ на инсулин още месец

Здравният министър д-р Галя Кондева удължи срока на мярката до 17 юли, съобщиха от МЗ
И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

Промените в Наредба 2 са нужни, за да започне НЗОК да я плаща и за хората над 18 години
Онкотерапията поскъпнала с 30%

Онкотерапията поскъпнала с 30%

Над 50% от разходите на здравната каса за лекарствата за рак са за 10 молекули, показва отчетът й за 2023 г.

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Надзорният съвет утвърди промени в изискванията за лечение с медикамнети за шест заболявания

Помощник-фармацевтите стягат протести

Помощник-фармацевтите стягат протести

Те ще ги предприемат, щом се сформира новия парламент, настояват да продават лекарства с рецепта под ръководството на магистър
1 2 3 4 5 ... 154 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ