Коментар

НЗОК иска да смени вида на лимитите

16-05-2024 06:22
Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев НЗОК иска да смени вида на лимитите
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Решението на КС за отмяна на лимитите на болниците по здравна каса е в сила, а НЗОК обмисля как да държи бюджета под контрол. Предложението й към БЛС е да се извърши корекция на цените на КП при опасност от преразход за годината. Ще се приеме ли този подход от медиците, попитахме д-р Неделчо Тотев. Той е председател на Националното сдружение на общинските болници и управител на МБАЛ-Чирпан.
Всички знаят, че парите в здравеопазването са малко, макар и да се говори, че непрекъснато стават повече. Въпросът е за какво се дават и по какъв начин. При условие, че голяма част от клиничните пътеки, които се работят масово, са нищожно увеличени излиза, че ние въртим на празни обороти на фона на увеличените по-скъпи.

Тези при нас, в общинските

болници, са покачени едва със 7 – 8 процента, макар и да се афишираше, че ще скочат с 25 на сто. Сега се заговори за друг тип „лимитиране" чрез рестрикции на цените им. Отделно от всичко това, преди да се произнесе съдът, лимитите ни бяха намалени. Парадокс след парадокса. Ние сме категорично против. От друга страна обаче, безспорно, трябва да има регулация. Действително, трудно е в системата на здравеопазването да бъде намерен точният баланс.

Не е човечно, когато в касата

виждат, как общинските болници се гърчат в агония да отнемат и това, което дотук сме получавали. Недопустимо е да бъдат пипани цените надолу. Като се вземе предвид и инфлацията, и поскъпването на медикаментите и консумитавите ясно е, че трудно бихме се справили. Цялата издръжка расте, ние работим при стари цени, че и с намерение да бъдат свалени рестриктивно. 

Освен това, пациентите съвсем

не са така много, както бяха по време на пандемията. Към всичко това, синдикатите се жалят, че едва ли не работодателските организации бойкотират отрасловия съвет и преговорите по отношение на новия Колективен трудов договор. Трудно ми е да бъда оптимист. По-скоро съм и оставам трезв реалист, което не ме прави щастлив при цялата тази ситуация.

Няма друг бранш в държавата,

в който да наказват, ако не постигнеш нивото на някакви договорени заплати. Това стана съвсем не без съгласието на Българския лекарски съюз. Лимитите паднаха в съда. Питам, трябва ли и заплатите да дадем там, за да паднат и те. Всичко ли ще решаваме по този начин?!

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници от властта, как касата да контролира разходите, след като няма лимити, попитахме Янита Андреева. 
СЗО предупреди за фалшив Оземпик

СЗО предупреди за фалшив Оземпик

Медикаментът е бил открит в Бразилия, Великобритания и САЩ през миналата година

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промени

Безплатните зъбни протези още буксуват

Безплатните зъбни протези още буксуват

Последно те трябваше да започнат реално да се плащат от 1 август, но все още няма постигнато съгласие между БЗС и НЗОК

Напливът за нови клиники расте още

Напливът за нови клиники расте още

През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43

Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Промените за изписването на повече лекарства на една е-рецепта улесняват всички, но засега са без нужните финансови параметри, казва маг. фарм. Димитър Маринов

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

1 2 3 4 5 ... 561 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ