Коментар

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

15-05-2024 06:08
Вижда се, че пациентът не може да си получи лекарствата, а аптеката, ако ги отпусне, ще направи нарушение, казва Димитър МариновБолницата в Бургас не е издала е-рецепта
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Бургаската болница „Сърце и мозък" е издала рецепта, видима само в собствената ѝ аптека. Има ли нарушение в случая и ако да - защо, попитахме магистър-фармацевт Димитър Маринов. Той е председател на Българския фармацевтичен съюз.
В Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти е регламентирано какво представлява една рецепта.

Там са описани изискванията 

както за хартиените, така и в член 70, ал. 3 и чл. 71, за елекронните рецепти, както и изискванията към тях. В документа се казва какво точно представлява една рецепта, независимо каква е тя, какви реквизити трябва да има по нея и всичко на което да отговаря.

 

От това, което имаме,

 

като данни, от дъщерята на пациента, и отговора на заметник-административния директор на болница „Сърце и мозък" в Бургас Живко Колев става ясно, че няма нищо, което да отговаря по описаното в Наредба № 4. По смисъла на този документ, това не е електронна рецепта. Чисто административно, преглед при лекаря завършва с назначаване на някаква терапия.

 

В случая този процес не е 

 

приключил. Действително, в епикризата има назначена терапия, но на пациента не е издадена нито хартиена, нито електронна рецепта. Той няма как да си получи лекарството освен, ако не отида при своя личен лекар, за да му я изпише. Това обаче може да се случи на по-късен етап. Когато е излязъл току що от болницата, няма как да стане. 

 

Обяснява се за някакви 

 

вътрешни рецепти, но това не са рецепти, тъй като не отговарят на изискванията на цитираната вече Наредба №4. У мен възниква въпроса, как тогава аптека е отпускала лекарства по лекарско предписание без рецепта. Вижда се, че пациентът няма достъп до терапия, защото не може да си получи лекарствата, а аптеката, ако ги отпусне, ще направи нарушение.

 

Както разбирам, подаден е

 

сигнал до Изпълнителната агенция по лекарствата и до Изпълнителната агенция „Медицински надзор". Това са компетентните органи, които каквото трябва, ще предприемат. Те ще кажат има ли или няма нарушение.


Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Обновяват фарма ръководството по пневмология

Обновяват фарма ръководството по пневмология

Актуализира се правната регламентация на терапевтичния подход при лечение на туберкулоза и белодробна болест, причинена от нетуберкулозни микобактерии
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
1 2 3 4 5 ... 632 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ