Искам думата

Опасяваме се от злоупотреби със случая на Гери

10-08-2017 10:57
Искаме официален отговор от майката на момиченцето колко средства има в дарителските сметки, казват от Обществения съвет на Фонда за децаОпасяваме се от злоупотреби със случая на Гери
Clinica.bg

press@clinica.bg
Кампаниите за набиране на средства за лечение в чужбина не спряха, въпреки създаването на Фонда за деца. Стотици хора откликват на тях и даряват средства. Те обаче трябва да бъдат внимателни, защото с подобни инициативи понякога може да се злоупотреби. Публикуваме гледната точка на Обществеия съвет на Фонда за лечение на деца във връзка с една кампания - тази на Гери. Тя беше разпространена от Пенка Георгиева, която е негов член в качеството си на представител на пациентитите.

Майката на Гери, Камелия Младенова, кандидатства за лечение на Гери във Фонда за лечение на деца и на заседание на ОС на 6 декември 2016 г. взехме решение да го финансираме до 250 000 евро. Заповедта за отпуснатите средства е от 7 декември 2016 г.

Правилата на Фонда за лечение на деца определят, че с публични средства се заплаща недостигащата на родителите сума, като за целта те попълват стандартна декларация, с която заявяват дали имат или нямат специална разплащателна/дарителска/набирателна сметка в полза за лечението на детето.

Камелия Младенова е попълнила две такива декларации – първата на 17 ноември 2016 г. и втората на 13 декември 2016 г., в които е заявила, че не ѝ е известно наличието на такива сметки.

Досега поисканите средства от клиниката в Германия за лечението на Гери и отпуснати със Заповедта на Фонда с формуляр S2 са близо 93 000 евро, като има още малко неостойностени дейности.

В предаване в сутрешния блок на Нова телевизия, която бе ангажирана със събиране на дарения за Гери в дарителска сметка и за което ние изказваме благодарност от 8 декември 2016 г. (https://play.nova.bg/programi/zdravei-bulgariya/796080?autostart=true - след 1ч. и 45 мин.) майката заяви, че събраните средства до онзи момент са:

- 570 000 лв дарения в сметката ѝ

- 300 000 лв - дарение от анонимен дарител

- до 250 000 евро - от Фонда за лечение на деца

Майката заяви, че останалите средства ще дари на друго нуждаещо се дете и ще дава редовно отчети. В началото на годината Камелия Младенова заведе дело срещу Фонда за лечение на деца с искане да ѝ бъдат платени средствата.

Има проведени две заседания, протоколите от които можете на намерите на сайта на съда, в които нейният адвокат заявява, че не е наясно дали има такива сметки. В следствие на това се изисква документация по съдебед ред от Нова телевизия.

Тъй като Общественият съвет е разтревожен, че е възможно публичните средства да не се използват по целесъобразност, защото при направени дарения в полза на лечението на детето, Фондът доплаща недостигащата сума, взехме следните решения:

- да направим обществено достояние тези факти, тъй като в публичното пространство се разпространяват неоснователни обвинения към Фонда;

- администрацията на Фонда да направи официално запитване до Камелия Младенова има ли сметка с дарения в полза за лечението на Гери? Ако има, какво се случва с тези средства? Ако няма, препоръчваме г-жа Младенова да подаде нужната информация, за да поемем цялото лечение на Гери;

- министърът на здравеопазването да вземе отношение по казуса.


Идва ли краят на детската кардиохирургия

Идва ли краят на детската кардиохирургия

Докато здравните власти искат да съсредоточат лечението на малчуганите у нас, единствената клиника за сърдечни операции е в тежко състояние

Орисан да генерира проблеми

Орисан да генерира проблеми

Преминаването на Фонда за деца към здравната каса може да бъде решение само, ако се направи обмислено, смята Мария Чернева

Промените са в полза на болните деца

Промените са в полза на болните деца

Финансирането на лечението им от чуждестранни специалисти у нас ще повиши нивото на медицината в България, казва Пенка Георгиева

МЗ прави търгове на Фонда за деца

МЗ прави търгове на Фонда за деца

Викат чужди лекари у нас вместо да пращат хлапетата зад граница
Смениха съвета към Фонда за деца

Смениха съвета към Фонда за деца

Общественият орган напуска дългогодишният журналист от БНТ Мария Чернева

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Джиросването му ще реши административен дерт, но ще увеличи напрежението за родителите и децата, казва Мария Чернева

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Мариета Райкова е напуснала по лични причини, казаха от МЗ
Фондът за деца пак без директор

Фондът за деца пак без директор

Четвърти шеф си тръгва за две години от проветривия стол

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Хонорарът ни е три-четири пъти по-нисък от европейския, а ЦФЛД не ни плаща, жалват се преводачи от Австрия
Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Обвинението е неясно поднесено и пълно с повторения, казва апелативният съд
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ