Искам думата

Опасяваме се от злоупотреби със случая на Гери

10-08-2017 10:57
Clinica.bg

press@clinica.bg
Опасяваме се от злоупотреби със случая на ГериИскаме официален отговор от майката на момиченцето колко средства има в дарителските сметки, казват от Обществения съвет на Фонда за деца
Кампаниите за набиране на средства за лечение в чужбина не спряха, въпреки създаването на Фонда за деца. Стотици хора откликват на тях и даряват средства. Те обаче трябва да бъдат внимателни, защото с подобни инициативи понякога може да се злоупотреби. Публикуваме гледната точка на Обществеия съвет на Фонда за лечение на деца във връзка с една кампания - тази на Гери. Тя беше разпространена от Пенка Георгиева, която е негов член в качеството си на представител на пациентитите.

Майката на Гери, Камелия Младенова, кандидатства за лечение на Гери във Фонда за лечение на деца и на заседание на ОС на 6 декември 2016 г. взехме решение да го финансираме до 250 000 евро. Заповедта за отпуснатите средства е от 7 декември 2016 г.

Правилата на Фонда за лечение на деца определят, че с публични средства се заплаща недостигащата на родителите сума, като за целта те попълват стандартна декларация, с която заявяват дали имат или нямат специална разплащателна/дарителска/набирателна сметка в полза за лечението на детето.

Камелия Младенова е попълнила две такива декларации – първата на 17 ноември 2016 г. и втората на 13 декември 2016 г., в които е заявила, че не ѝ е известно наличието на такива сметки.

Досега поисканите средства от клиниката в Германия за лечението на Гери и отпуснати със Заповедта на Фонда с формуляр S2 са близо 93 000 евро, като има още малко неостойностени дейности.

В предаване в сутрешния блок на Нова телевизия, която бе ангажирана със събиране на дарения за Гери в дарителска сметка и за което ние изказваме благодарност от 8 декември 2016 г. (https://play.nova.bg/programi/zdravei-bulgariya/796080?autostart=true - след 1ч. и 45 мин.) майката заяви, че събраните средства до онзи момент са:

- 570 000 лв дарения в сметката ѝ

- 300 000 лв - дарение от анонимен дарител

- до 250 000 евро - от Фонда за лечение на деца

Майката заяви, че останалите средства ще дари на друго нуждаещо се дете и ще дава редовно отчети. В началото на годината Камелия Младенова заведе дело срещу Фонда за лечение на деца с искане да ѝ бъдат платени средствата.

Има проведени две заседания, протоколите от които можете на намерите на сайта на съда, в които нейният адвокат заявява, че не е наясно дали има такива сметки. В следствие на това се изисква документация по съдебед ред от Нова телевизия.

Тъй като Общественият съвет е разтревожен, че е възможно публичните средства да не се използват по целесъобразност, защото при направени дарения в полза на лечението на детето, Фондът доплаща недостигащата сума, взехме следните решения:

- да направим обществено достояние тези факти, тъй като в публичното пространство се разпространяват неоснователни обвинения към Фонда;

- администрацията на Фонда да направи официално запитване до Камелия Младенова има ли сметка с дарения в полза за лечението на Гери? Ако има, какво се случва с тези средства? Ако няма, препоръчваме г-жа Младенова да подаде нужната информация, за да поемем цялото лечение на Гери;

- министърът на здравеопазването да вземе отношение по казуса.Върнаха делото срещу Павел Александров

Върнаха делото срещу Павел Александров

Спецсъдът откри пропуски в обвинителния акт срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина
Бивш шеф на Фонда за деца отива на съд

Бивш шеф на Фонда за деца отива на съд

Шест са повдигнатите обвинения на Павел Александров
170 деца се лекували в чужбина

170 деца се лекували в чужбина

Най-много са избрали Германия, показват данните на Фонда за 2017
Фондът прати още 11 деца в чужбина

Фондът прати още 11 деца в чужбина

280 хиляди лева са отпуснати за лечението на 40 деца в БГ болници
460 деца на лечение с пари от Фонда за 5 месеца

460 деца на лечение с пари от Фонда за 5 месеца

Над 4.5 млн. е „глътнала" терапията им, само 8 хиляди лева дарения са постъпили в ЦФЛД
Партии захранват Фонда за деца с 34 300 лв.

Партии захранват Фонда за деца с 34 300 лв.

Над 2,5 млн. са отпуснати за лечението на 269 малчугани от януари до март 2017 г.
Броят на дарителските кампании расте, има и фалшиви

Броят на дарителските кампании расте, има и фалшиви

Няма нужда от Фонда за деца, нека финансирането мине към здравната каса, казва Красимира Величкова

Ще разширим кръга на експертите, с които работим

Ще разширим кръга на експертите, с които работим

В продължение на няколко години постоянни скандали съпътстват работата на Фонда за лечение на деца (ЦФЛД). Какви са причините за тях, може ли да се спрят и да се върне разклатеното доверие в институцията, попитахме д-р Тинка Троева.
Няма да пипат властта на ОС към Фонда

Няма да пипат властта на ОС към Фонда

Кундурджиев не бил разбран правилно, събират предложения за прецизиране на правилника
И Байрям е жертва на честите смени във Фонда

И Байрям е жертва на честите смени във Фонда

Общественият съвет не е бил в течение за нарушенията на администрацията на ЦФЛД, казва Мария Чернева
1 2 3 4 5 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Как може да се намали доплащането за здраве?

Август 2017