Искам думата

Опасяваме се от злоупотреби със случая на Гери

10-08-2017 10:57
Clinica.bg

press@clinica.bg
Опасяваме се от злоупотреби със случая на ГериИскаме официален отговор от майката на момиченцето колко средства има в дарителските сметки, казват от Обществения съвет на Фонда за деца
Кампаниите за набиране на средства за лечение в чужбина не спряха, въпреки създаването на Фонда за деца. Стотици хора откликват на тях и даряват средства. Те обаче трябва да бъдат внимателни, защото с подобни инициативи понякога може да се злоупотреби. Публикуваме гледната точка на Обществеия съвет на Фонда за лечение на деца във връзка с една кампания - тази на Гери. Тя беше разпространена от Пенка Георгиева, която е негов член в качеството си на представител на пациентитите.

Майката на Гери, Камелия Младенова, кандидатства за лечение на Гери във Фонда за лечение на деца и на заседание на ОС на 6 декември 2016 г. взехме решение да го финансираме до 250 000 евро. Заповедта за отпуснатите средства е от 7 декември 2016 г.

Правилата на Фонда за лечение на деца определят, че с публични средства се заплаща недостигащата на родителите сума, като за целта те попълват стандартна декларация, с която заявяват дали имат или нямат специална разплащателна/дарителска/набирателна сметка в полза за лечението на детето.

Камелия Младенова е попълнила две такива декларации – първата на 17 ноември 2016 г. и втората на 13 декември 2016 г., в които е заявила, че не ѝ е известно наличието на такива сметки.

Досега поисканите средства от клиниката в Германия за лечението на Гери и отпуснати със Заповедта на Фонда с формуляр S2 са близо 93 000 евро, като има още малко неостойностени дейности.

В предаване в сутрешния блок на Нова телевизия, която бе ангажирана със събиране на дарения за Гери в дарителска сметка и за което ние изказваме благодарност от 8 декември 2016 г. (https://play.nova.bg/programi/zdravei-bulgariya/796080?autostart=true - след 1ч. и 45 мин.) майката заяви, че събраните средства до онзи момент са:

- 570 000 лв дарения в сметката ѝ

- 300 000 лв - дарение от анонимен дарител

- до 250 000 евро - от Фонда за лечение на деца

Майката заяви, че останалите средства ще дари на друго нуждаещо се дете и ще дава редовно отчети. В началото на годината Камелия Младенова заведе дело срещу Фонда за лечение на деца с искане да ѝ бъдат платени средствата.

Има проведени две заседания, протоколите от които можете на намерите на сайта на съда, в които нейният адвокат заявява, че не е наясно дали има такива сметки. В следствие на това се изисква документация по съдебед ред от Нова телевизия.

Тъй като Общественият съвет е разтревожен, че е възможно публичните средства да не се използват по целесъобразност, защото при направени дарения в полза на лечението на детето, Фондът доплаща недостигащата сума, взехме следните решения:

- да направим обществено достояние тези факти, тъй като в публичното пространство се разпространяват неоснователни обвинения към Фонда;

- администрацията на Фонда да направи официално запитване до Камелия Младенова има ли сметка с дарения в полза за лечението на Гери? Ако има, какво се случва с тези средства? Ако няма, препоръчваме г-жа Младенова да подаде нужната информация, за да поемем цялото лечение на Гери;

- министърът на здравеопазването да вземе отношение по казуса.Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Обвинението е неясно поднесено и пълно с повторения, казва апелативният съд
Министърът се е подписал незаконно, а уволнена е Троева

Министърът се е подписал незаконно, а уволнена е Троева

От 2010 г. всички деца до 3 г. се трансплантират в чужбина, казва Красимира Величкова
Уволнението на Троева прилича на „лов на вещици”

Уволнението на Троева прилича на „лов на вещици”

Очакваме забавяне в работата на Фонда, на всеки нов директор му трябват 3 месеца, за да навлезе, казва Пенка Георгиева
Дават и д-р Троева на прокурор

Дават и д-р Троева на прокурор

Д-р Мариета Райкова е новият директор на Фонда за лечение на деца
Уволняват шефката на Фонда за деца

Уволняват шефката на Фонда за деца

Вчера д-р Тинка Троева е отказала да подпише заповедта си за освобождаване
Промените за Фонда са добри, имат нужда от прецизиране

Промените за Фонда са добри, имат нужда от прецизиране

Трябва да се регламентира и финансирането на разрешени за употреба лекарства, които не се продават у наас, казва Пенка Георгиева
Върнаха делото срещу Павел Александров

Върнаха делото срещу Павел Александров

Спецсъдът откри пропуски в обвинителния акт срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина
Фондът за деца ще прави търгове

Фондът за деца ще прави търгове

Експертен съвет ще има последната дума за лечението на малчуганите

Бивш шеф на Фонда за деца отива на съд

Бивш шеф на Фонда за деца отива на съд

Шест са повдигнатите обвинения на Павел Александров
1 2 3 4 5 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Как се борите с пролетната умора?

Март 2018