Интервю

Можем да стигнем до съд за рязането на КП

13-05-2024 07:00
Новата идея на касата не е коректна, не е съгласувана с Управителния съвет на Българския лекарски съюз, казва д-р Цветомир ЦветковМожем да стигнем до съд за рязането на КП
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Решението на Конституционния съд за отмяна на лимитите на болниците по здравна каса вече е в сила, което налага нов подход от страна на фонда към финансирането на лечебните заведения. НЗОК иска да коригира цените на КП, ако има опасност от преразход на годишния бюджет. Съгласна ли са с това от съсловната организация, попитахме д-р Цветомир Цветков. Той е председател на РЛК – Бургас.
- Д-р Цветков, след като Конституционния съд отмени лимитите, НЗОК има намерение да коригира цените на клиничните пътеки при опасност от преразход на бюджета за годината. Съгласни ли сте с това предложение?

- Клиничните пътеки са договорени с касата в преговорния период, когато се подготвяше новата редакция на НРД. Затова не виждам причина това да се случи в низходяща посока точно при условие, че то вече е договорено. Идеята да няма лимити, защото това ограничава достъпът на пациенти не е нова. Тя не е бутикова идея. Трябва да им се позволи да могат спокойно да стигат до лекарска помощ в болниците, а това става при липсата на лимити, които досега не им позволяваха хоспитализация. Новата идея на касата не е коректна още повече, не е съгласувана с Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Ние се поискаме преговори по този въпрос, защото да се извиват ръце на партньори не е добра практика. Ако не стигнем до смислени резултати, ще предприемем и по-драстични действия.

- Какви действия?

- Първо ще излезем с декларация, за да разясним на обществото, че подобна стъпка от страна на НЗОК не се отнася само до нас, но и точно до неговите нужди, до потребностите на болните от медицинска помощ. Не изключвам възможността и тези мерки да бъдат дадени на съда, както се случи с лимитите. Те са договорени и вписани в съответната редакция на поредния Национален рамков договор. Всяко негово изменение може да стане само при договаряне от страна на двете преговарящи страни. Иначе, би било едностранно нарушаване.

- Какво предлагате вместо орязването на клиничните пътеки при опасност от превишаване на бюджета?

- Говори се, че е необходим контрол, но аз не смятам, че ако точно заради това се налагат, то би имало сляп контрол. Тоест, ще ни определят една сума и ще ни кажат да работим до нея, тоест да лекуваме хората в определени финансови рамки. В същото време не се казва какво е влязло в обема на въпросната сума, за да се знае, че едно или друго необходимо нещо е извършено или не е. Ако има такова уточнение, приемам да бъде извършван контрол по начина, който касата има намерение да въведе. Останалото е някаква форма на чиновническо ограничаване, колкото да се каже „ние контролираме". В това няма никакъв смисъл. Бихме предложили нещата да бъдат прецезирани. НЗОК има достатъчно възможности да проверява лечебните заведения и лекарите, тъй като работим по договори с нея. Нейните проверки би трябвало да бъдат адекватни и да отразяват ефективността на работата и нейният смисъл. Всичко останало е безсмислено. Нека изчакаме, да видим какво ще се случи. Напълно възможно е пак да се стигне до съдебни дела, ако не ни чуят.

- Предстои договарянето на новия Колективен трудов договор (КТД), като в него синдикатите залагат увеличение на заплатите с поне 20 % спрямо тези в сегашния. Изпълнени ли са те, като цяло, към момента?

- Не, категорично не са изпълнени или поне не в договорената пълнота. Лошото е, че и очакваното от предстоящия едва ли ще бъде изпълнен. Най-напред няма достатъчно сериозни рестрикции за тези, които го нарушават. Има смисъл от КТД, ако той се изпълнява, а ако не – то съответната страна нарушител да понася и регламентираните за такива случаи последствия. Сега уж има някакви санкции, свързани с пътеките, но доколко те се прилагат, е друг въпрос. Безсмислено е само да се подписват договори, колкото да кажем, че ги имаме. Не мисля, че подходът заплатите да бъдат обвързани с НРД е правилен. По-скоро те трябва да бъдат политика на Министерството на здравеопазването, която да гарантира лекарите да полагат труд, срещу който да получават съответното заплащане. Следва да има фиксирани минимални заплати за начинаещ лекар, за такъв със специалност и т.н. По този начин ще ги запазим в България и ще им създадем по-нормални условия за живот и издръжка на семействата им. Така дори ще се реши, до известна степен, и проблемът с раждаемостта, като тя ще започне да се увеличава. Това са все важни неща, на които трябва да се гледат по-широко и по-всеобхватно. КТД фиксира нещо, което е обсъдено между нас, от Лекарския съюз, и касата, не е мястото в него да бъдат вкарвани възнагражденията.

- Имате ли обяснение откъде идва феноменътг да се залагат заплати, които на практика лечебните заведения не могат да постигнат?

- Феноменът е, че в държавата все се декларира, че нещо ще бъде направено. При условие, че НЗОК държи на лимитите и неща, които тя налага, няма как да има изпълнение. Получава се нон сенс – ние залагаме в НРД, в който обаче имаме ограничаване на възможностите съответните лечебни заведения да получат парите, които са изработили, за да платят на тези, които са ги постигнали със своя труд. Това е пълна безсмислица, & 22.

- Как оценявате факта, че в 6-милионна България има 360 болници?

- Уж щеше да има мораториум за отриването на нови болници до приемането на нова Национална здравна карта, но както виждаме, някои се опитват под различна форма да създадат точно нови болници. Говоря за „Мама и аз", която всъщност е многопрофилна с 40 педиатрични лекла. Тя по никакъв начин не може да бъде наречена детска. Тези неща трябва много стриктно да се спазват, защото дефицитът на кадри в сектор здравеопазване е факт. Лекарите сме 38 000, медицинските сестри са по-малко от 30 000.

- Докъде ще стигнем при тези цифри?

- До никъде. Стандартът е Европа за съотношението медицински сестри и лекари е 2,8 – 3,6 сестри на един лекар. У нас няма и една медицинска сестра на един лекар, за да функционира нормално здравеопазването.

- Защо, според Вас, бе допуснато това в България при положение, че все се говори за Национална здравна карта и нейната задължителност? Защо нещата у нас не се случват в правилната, в работещата посока?

- Ние така и не успяхме да я направим задължителна. Идеята беше да се „замрази" откриването на нови болници, докато не се анализират нуждите на обществото от болнични услуги. Тогава да се прецени, дали има дефицит от лечебни заведения и, ако има, те да бъдат открити. Такъв е смисълът и на една Национална здравна карта. Такава е и здравата логика. Всичко останало са лобиски намерения, които само биха довели до влошаване на положението на пациентите. Така и не се стигна до необходимото стопиране, защото вероятно има хора с повече връзки, отколкото позволява здравата логика. Казано накратко – лобита.

- Защо, според Вас, в сектор здравеопазване в България е толкова трудно нещата да бъдат поставени на точните им места?

- Защото дълго време се говореше за стратегия за развитието на сектора, каквато нямаме. Един такъв документ трябва да бъде следван, като бъде за срок от 30-40 години и по отношение на него има приемственост от страна на различните правителства и здравни министерства.

- Защо толкова години се говори за дефицит на кадри, а не се предприемат работещи мерки?

- Няма политика, която да ги задържи. Изглежда няма политическа воля. На практика ние произвеждаме кадри в здравеопазването – и медицински сестри, и лекари, но за чужбина. Около 40% от професионалистите по здравни грижи заминават за Западна Европа и Турция. Същото важи и за лекарите. Няма ли нещо, което да ги мотивира да останат, изтичането пред граница ще продължава да се случва. Ние ще продължаваме да бъдем инкубатор за медицински специалисти за другите държави.


Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
1 2 3 4 5 ... 552 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ