Преденция

Интерес към ваксините срещу коклюш

09-05-2024 13:16
Регионалните здравни инспекции отвориха имунизационни кабинети за бременните, които искат да си ги поставятИнтерес към ваксините срещу коклюш
Clinica.bg

press@clinica.bg
Интерес към ваксините по желание срещу коклюш се наблюдава в страната. Поставянето им на бременни и деца без личен лекар стана възможно от днес и е безплатно. Това става в регионалните здравни инспекции.
За целта те отвориха извънредни имунизационни кабинети, тъй като джипитата ваксинират само бебета. Личните лекари вече ще ги поставят на децата не на навършени два месеца, а на шест седмици. Тази практика бе въведена с изменение в Наредбата за имунизациите и е в резултат на епидемията от заболяването в Европа.

 

Имунизацията на бъдещите

 

 

майки, които искат подсигурят здравето си става между 27 и 36 гестационна седмица. За целта се използва комбинираната ваксина бустрикс, която е с намалено антигенно съдържание, за да не дава нежелани реакции. За да им бъде поставена инжекцията обаче, желаещите трябва да представяне на медицински документ, от който да става ясно настоящият период на бременността.

 

Два допълнителни кабинета

 

отвори Столичната регионална здравна инспекция, която разполага с 40 000 ваксини. Те се намират на 5-я етаж и работят с предварително записани часове на телефон 02 8130 498. Работното време от 8:30 до 12:00 и от 12:30 до 16:30 ч., само в делнични дни. „Имунизациите срещу коклюш по желание при нас вървят добре. Интерес от страна на бременните, както и на деца с незавършен имунизационен цикъл, но без лични лекари има, но опашки няма", коментира директорът на инспекцията д-р Данчо Пенчев. 

 

Той уточни, че джипитата 

 

също взимат ваксини, тъй като те извършват имунизациите на бебетата и реимунизациите. Директорът на СРЗИ обаче уточни, че за децата без джипи, на които следва да бъде поставена инжекцията в инспекция, където и да било в страната, трябва да имат документ за преглед от общопрактикуващ или детски лекар.

Интерес към имузирането срещу коклюш има и в Пловдив. „Хората се обаждат и питат, кога да дойдат за ваксината.

 

Четири бременни вече са 

 

ваксинирахме при нас два дни", поясни началникът на Отдел „Противоепидемичен контрол" д-р Милена Панайотова. От дежурния имунизационен кабинет уточниха, че една от ваксините е поставена тази сутрин, като жената е дошла още преди той да отвори. По думите й, количества от препарата има достатъчно, тъй като той се ползва за задължителния имунизационен календар, който се изпълнява от джипитата.

 

„Те взимат, колкото им е 

 

необходимо за бебетата", поясни д-р Панайотова. Имунизациите се правят всеки делничен ден на 2-я етаж на РЗИ, на ул. „Перущица" №1, от 9.00 до 16.00 часа. Дежурен епидемиолог отговаря на въпросите на граждани всеки ден от 9.00 до 16.00 ч. на телефон 0884 546 177. За разлика от София и Пловдив обаче в Бургас няма особен интерес към допълнителните ваксинации срещу коклюш. Кабинетът там е отворен в работни дни от 10.00 до 14.00 часа. „Дежурни лекари имаме, ваксини имаме, добре ще е и желаещи да имаме, каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров. 

 

Имаме огромно количество 

 

ваксина бустрикс , тъй като сме се подсигурили до края на годината за редовните имунизации и реимунизации. Очакваме до петък и допълнителна доставка от Министерството на здравеопазването. Не е ясно обаче какво ще ги правим, ако и занапред не се появи интерес у хората", недоумява той. Имунизационният кабинет на инспекцията във Варна е на ул. „Брегалница" № 3, и се намира в ниското тяло на сградата. Отворен е от 8.30 до 12.30 ч. в работни дни.


Повишен интерес към ваксините

срещу коклюш по желание обаче има при личните лекари. „Бременните питат най-вече дали има опасност за бебето, а някои не помнят дали са ваксинирани. Обясняваме им, че това е направено на 2-месечната им възраст", разказа д-р Селиме Карагьозова. Тя е джипи в Разград и председател на регионалната колегия на общопрактикуващите лекари. Практиката й наброява 10 000 човека, които се обслужват от четири кабинета.

Отпускат парите за ваксини срещу коклюш

Отпускат парите за ваксини срещу коклюш

Решението, с което Министерският съвет одобри 1 млн. лв. за имунизации на бременни и диагностика, вече е обнародвано в Държавен вестник
1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

Средствата са одобрени от кабинета и ще бъдат приведени по бюджета на здравното министерство
1421 момичета с ваксина срещу HPV

1421 момичета с ваксина срещу HPV

Толкова са имунизирани по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка през първите четири месеца, казват от МЗ
Място за паника с коклюша няма

Място за паника с коклюша няма

Но бебетата следва да имат поне 4.5 кг, за да им се постави дадена ваксина, казва д-р Селиме Карагьозова
Бременните се притесняват от ваксините

Бременните се притесняват от ваксините

Те питат дали имунизациите за коклюш имат странични ефекти и опасни ли са за бебето, казва д-р Ивайло Петев
Астра Зенека изтегля ваксината си срещу КОВИД

Астра Зенека изтегля ваксината си срещу КОВИД

Пфайзер съобщи за смърт на дете, получило сърдечен арест, след участие в клинично проучване за генна терапия
Случаите на коклюш растат

Случаите на коклюш растат

Още 179 са установени от 29 април до 5 май, имунизациите на бебетата срещу заразата вече са в ход от 6-та седмица
ЕМА препоръча актуализация на КОВИД ваксините

ЕМА препоръча актуализация на КОВИД ваксините

Те трябва да са насочени към новия вариант на SARS-CoV-2 JN.1 за кампанията за имунизации през 2024/2025 г
61% от родителите подкрепят ваксинациите

61% от родителите подкрепят ваксинациите

По-малко от 6 на сто са отложили имунизациите по време на пандемията, повечето от тях са във възрастта от 0 до 4 години, казва Ивайло Спасов
До година ще има ваксина срещу ХИВ

До година ще има ваксина срещу ХИВ

Очаквам много скоро да има ваксина срещу Епщайн-Бар вируса, както и срещу цитомегаловируса, който също е представител на херпесните вируси, каза проф. Радка Аргирова
1 2 3 4 5 ... 61 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ