Възможност

Ще наемат близо 10 000 безработни

08-05-2024 18:06
Те ще бъдат назначени по програми, проекти и мерки, а над 9 000 души ще бъдат включени в обучения, предвижда Националния план по заетосттаЩе наемат близо 10 000 безработни
Clinica.bg

press@clinica.bg
9 926 безработни ще бъдат назначени на работа по различни програми, проекти и мерки, а над 9 000 души ще бъдат включени в обучения. Това предвижда Националният план за действие по заетостта през 2024 г., който кабинетът прие днес на свое заседание, съобщиха от МС.
Заложените в него дейности ще бъдат финансирани в рамките на утвърдените в бюджета средства за активна политика на пазара на труда. Те са общо 88 млн. лв., което е с 15 млн. лв. повече в сравнение с 2023-та.

Очакванията са коефициентът

на безработица да се понижи до 4 на сто, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да достигне 77 процента. Целта той да бъде намален и сред неравнопоставените групи. Важен акцент в плана е повишаването на качеството на работната сила в условията на дигитализацията на икономиката и справедливия преход към климатична неутралност.

 

Трудовите възнаграждения

 

на включените в субсидирана заетост на пълен работен ден ще бъдат съобразно минималната работна заплата. Така те ще станат от 780 на 933 лева. Ще се повишат и заплатите на младежите по програма „Старт на кариерата", като това ще 920 на 1 100 лв., на младежките и ромските медиатори от 950 лв. на 1 140 лв., на психолозите и мениджърите, работещи по Национална програма „Активиране на неактивни лица" ще бъдат от 1 070 лв. на 1 280 лева.

 

През тази година стартира 

 

и мярка от Закона за насърчаване на заетостта. Според нея се стимулират работодателите да наемат безработни лица от групите в неравностойно положение на пазара на труда. Това ще става чрез предоставяне на средства за трудови възнаграждения, социални и здравни осигуровки, финансиране на професионално обучение и на ментор. Заетостта по нея е за срок до 9 девет месеца на 1 000 безработни и обучение на 100 души. По регионалните програми за заетост се предвижда работа да започнат 1 950 безработни, а по проект „Красива България" 300.


Няма да се огънем за детската болница

Няма да се огънем за детската болница

ДАНС започна проверка на Обществения съвет на Националната детска болница по сигнал на "Търговска лига", а от частната "Мама и аз" призоваха властите той да бъде разпуснат. Има ли атака срещу детската болница, попитахме доц. Боряна Аврамова.
Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Заради изборните резултати в новия парламент не влизат доц. Васил Пандов, Росица Пандова и доц. Антон Тонев
Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Сплашването на Обществения съвет е недопустимо, казват те, успоредно с това продължават и словесните престрелки от страна на „Търговска лига"

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

Тя е постигната за три години и с това могат да се похвалят много малко държави, смятат от държавната фирма

Болниците с нов рекорд за май

Болниците с нов рекорд за май

338 млн. е платила здравната каса на лечебните заведения, което е с 15 млн. над прогнозната стойност за месеца

ДАНС да не заглушава гражданското общество

ДАНС да не заглушава гражданското общество

Председателят й да даде обяснения и да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет за Детската болница, настояват от ПП-ДБ
НКБ с нов директор

НКБ с нов директор

Както вече clinica писа, начело на Пирогов, ИСУЛ и "Св. Георги" остават досегашните
Сезираме БЛС заради

Сезираме БЛС заради "Мама и аз"

С възмущение се запознахме с писмото им, призоваваме колегите към въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, казаха от БПА
БЛС да излезе с визия за здравната ни система

БЛС да излезе с визия за здравната ни система

Миналата седмица начело на регионалната лекарска колегия в Смолян застана д-р Даниела Дариткова. С нея разговаряме за проблемите и възможностите пред медицинските специалисти там, за това какво е решението за здравеопазването ни.

МЗ застана зад ОС на детската болница

МЗ застана зад ОС на детската болница

От ведомството няма да го разпуснат, въпреки нападките и обвиненията към членовете му от страна на собствениците на "Мама и аз"

1 2 3 4 5 ... 504 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ