Промяна

Случаите на коклюш растат

08-05-2024 10:47
Още 179 са установени от 29 април до 5 май, имунизациите на бебетата срещу заразата вече са в ход от 6-та седмицаСлучаите на коклюш растат
Clinica.bg

press@clinica.bg
Случаите на коклюш у нас се увеличават. Още 179 са установени от 29 април до 5 май, съобщиха от НЦЗПБ за clinica. Междувремемнно в Държавен вестник бе обнародвана промяната в имунизационния календар, с която ваксините на бебетата срещу заразата вече ще се могат да поставят по рано - от 6-та седмица.
Досега първата имунизация, която е комбинирана срещу дифтерия, тетанус и коклюш се поставяше след навършване на двумесечна възраст. Както clinica писа, промяната в имунизационния календар се налага заради значителния ръст на инфекцията. От нея през месец април починаха две бебета, ненавършили възрастта за поставяне на първата инфекция.

Наредбата бе обнародвана в

Държавен вестник вчера, а аз издадох заповед, която е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, за въвеждане на временни противоепидемични мерки, включващи създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица, каза по-късно здравният министър Галя Кондева.


Прилаганите у нас 

 

ваксини са компонентни антицелуларни, което означава, че са изчистени от ненужни антигени.Те дават значително по-малко нежелани реакции и се прилагат у нас от 2008 година. Дотогава на децата у нас е прилага български препарат. 

Препоръчва се на хората,


които не са реимунизирани в последните пет-десет години, да го направят, като пасивна защита. Това следва да направят и бременните между 27-та 36-та гестационна седмица, както на хора, които са в близък контакт с кърмачета. Предвижда се допълнително сложените ваксини срещу коклюш за възрастни също ще се вписват в Националната здравноинформационна система.

 

Имунизацията ще се извършва,

както и досега, от общопрактикуващите лекари и във връзка с промените е изпратено указателно писмо до Регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от МЗ.

Ваксинацията на бременните е

еднократна и е по желание, като ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области на страната. За улеснение на гражданите „Информационно обслужване" АД създаде интерактивна карта с посочени по области места за поставяне на ваксина и телефон за връзка, която е налична на Специализирания сайт „Плюс Мен". От МЗ припомниха, че повече информация може да се намери и на сайта www.plusmen.bg.

Междувременно от Националния

център по заразни и паразитни болести съобщиха, че са регистрирани 189 нови случаи на заразата. Те са със 102 повече  от предходната. Това се отнася за периода от 29 април до 5 май. От тях потвърдени са 179, възможните са 2, а вероятните са 8. От началото на годината досега те са общо 797. През 2023-та те са били само 4.

„Ситуацията към момента се развива

горе долу според очакванията. В смисъл, ако видим броя на официално регистрираните случаи те са със 100 по-малко от миналата седмица, което беше очаквано. Не че приключва епидемичната обстановка напротив, просто очакваното влияние на празниците и на ваканцията в училище даде двоя принос, като това най-вероятно е регистрационен феномен, сега вероятно ще бъде наваксан", каза доц. Ангел Кунчев.

Той допълни, че епидемията в Европа

се развива с ускорени темпове, като за цялата миналата година в ЕС са регистрирани 25 хил. случая, а за първото тримесечие на 2024 г. те вече са 32 хил. Тоест увеличението през тази година няма да е с проценти, а с пъти. Рискът може да се определи като висок само за децата до годинка и най-вече за неимунизираните, а за по-високите възрасти той е умерен.


Отпускат парите за ваксини срещу коклюш

Отпускат парите за ваксини срещу коклюш

Решението, с което Министерският съвет одобри 1 млн. лв. за имунизации на бременни и диагностика, вече е обнародвано в Държавен вестник
1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

Средствата са одобрени от кабинета и ще бъдат приведени по бюджета на здравното министерство
1421 момичета с ваксина срещу HPV

1421 момичета с ваксина срещу HPV

Толкова са имунизирани по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка през първите четири месеца, казват от МЗ
Място за паника с коклюша няма

Място за паника с коклюша няма

Но бебетата следва да имат поне 4.5 кг, за да им се постави дадена ваксина, казва д-р Селиме Карагьозова
Бременните се притесняват от ваксините

Бременните се притесняват от ваксините

Те питат дали имунизациите за коклюш имат странични ефекти и опасни ли са за бебето, казва д-р Ивайло Петев
Интерес към ваксините срещу коклюш

Интерес към ваксините срещу коклюш

Регионалните здравни инспекции отвориха имунизационни кабинети за бременните, които искат да си ги поставят
Астра Зенека изтегля ваксината си срещу КОВИД

Астра Зенека изтегля ваксината си срещу КОВИД

Пфайзер съобщи за смърт на дете, получило сърдечен арест, след участие в клинично проучване за генна терапия
ЕМА препоръча актуализация на КОВИД ваксините

ЕМА препоръча актуализация на КОВИД ваксините

Те трябва да са насочени към новия вариант на SARS-CoV-2 JN.1 за кампанията за имунизации през 2024/2025 г
61% от родителите подкрепят ваксинациите

61% от родителите подкрепят ваксинациите

По-малко от 6 на сто са отложили имунизациите по време на пандемията, повечето от тях са във възрастта от 0 до 4 години, казва Ивайло Спасов
До година ще има ваксина срещу ХИВ

До година ще има ваксина срещу ХИВ

Очаквам много скоро да има ваксина срещу Епщайн-Бар вируса, както и срещу цитомегаловируса, който също е представител на херпесните вируси, каза проф. Радка Аргирова
1 2 3 4 5 ... 475 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ