Факт

Липсата на координация спъва детската болница

07-05-2024 18:08
Тя трябва да бъде създадена между институциите, нужна е и стратегия за осигуряване на кадри, казват от Обществения съвет Липсата на координация спъва детската болница
Clinica.bg

press@clinica.bg
Няма създадена координация между институциите. Този пропуск спъва много работата по изграждането на Националната детска болница. Това съобщи председателят на Обществения съвет проф. Иван Литвиненко.
По думите му такъв единен орган трябва да бъде създаден, като е необходимо той да бъде между Министерството на здравеопазването, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура" и „Здравната инвестиционна компания за детска болница". 

„Целта е да се осигури

лесен достъп до нея, като трябва да се направи разширяване на околовръстното шосе", мотивира се той. Съветът бе единодушен, че трябва да бъдат вземи бързи и навременни мерки за осигуряване на кадри за бъдещото лечебно заведение. Според проф. Литвиненко, това ще бъде и най-трудният въпрос. „Проблемът с тях съществува отдавна. 

 

Ситуацията се влошава

 

с всеки изминал ден, като тя засяга всички специалности в здравеопазването, заяви членът на съвета и началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в ИСУЛ доц. Боряна Аврамова. Най-тежко стои въпросът с педиатрите и медицинските сестри", подчерта тя. Адвокат Мария Шаркова бе категорична, че построяването на сградата и оборудването няма да решат въпроса с детското здравеопазване. 

 

Според нея трябва да се 

 

промени и законодателството. „Болницата трябва да отговаря на европейските стандарти за качество, но в България въобще няма механизми за измерване на качеството, категорична бе тя. Необходимо е да се разпишат ясни и точни правила за работата на специалистите, за да се създаде устойчива среда в бъдещата болница", каза още адвокат Шаркова. От Обществения съвет посочиха, че съществуват и правни проблеми със самия статут на бъдещата Национална детска болница. 

 

Членовете му заявиха 

 

категоричност, че тя не бива да бъде търговско дружество, а финансирането му става чрез клинични пътеки, но и да има приоритетно финансиране за определени дейности. "Това следва да се отнася и за всички останали болници в страната с педиатрични структури", заяви Марина Гинева от Управителния съвет на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев". Обществениците заявиха искане бъдещото лечебно заведение да бъде правоприемник точно на сегашната Педиатрична болница. 

 

Мотивът им бе, че така 

 

ще има възможност за обучение на студенти, специализанти и докторант. „Европейската инвестиционна банка, която направи анализа на нуждата от бъдеща национална детска болница, заяви желание да участва като възможен заемодател на държавата, ако се наложи взимането на заем, който би бил на преференциални условия, каза още проф. Литвиненко. Тя ще изработи и техническото задание на бъдещата болница, припомни проф. Литвиненко.

 

През месец януари 

 

„Здравната инвестиционна компания за детска болница", която бе учредена от Министерството на здравеопазването, подписа споразумение с финансовата институция за предоставяне на безвъзмездна техническа помощ. Споразумението предвижда изготвяне на три документа. Те са Структура, обхват и капацитет на болницата, в който ще са посочени обхватът на специалностите, терапевтичните и хирургични структури, диагностичните структури, дневен стационар, брой и вид клиники. 

 

Ще бъде подготвен и 

 

Функционален доклад или техническото задание за проектиране, включващ брой болнични легла, капацитет на спешното приемно отделение, дневен стационар, операционни и диагностични кабинети, болнични стаи, изисквания за електроинсталация, отопление и вентилация и обхват на оборудване и обзавеждане. Заложеният срок за проектирането на лечебното заведение е шест месеца.

 

При готов проект, той 

 

следва да получи одобрение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което издава и разрешението за строеж. След това ще бъде обявена процедура за избор на изпълнител, като зданието трябва да бъде направено за 28 месеца.


Разширяват финансирането на грижите за бебета

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промени

Безплатните зъбни протези още буксуват

Безплатните зъбни протези още буксуват

Последно те трябваше да започнат реално да се плащат от 1 август, но все още няма постигнато съгласие между БЗС и НЗОК

Напливът за нови клиники расте още

Напливът за нови клиники расте още

През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43

Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

МС одобри отчетите на НЗОК

МС одобри отчетите на НЗОК

Единият е за изпълнението на бюджета, а другият за дейността на фонда за 2023 г.
И „Св. Наум

И „Св. Наум" остава със стария си шеф

Акад. Иван Миланов остава директор на лечебното заведение за още един мандат, показват резултатите от конкурса на МЗ
Лекар открива 50-тото НС

Лекар открива 50-тото НС

От партиите в него зависи дали най-накрая ще се сложи ред в сектора или властта ще продължи да толерира неоправданото изграждане на нови лечебни заведения и дейности

1 2 3 4 5 ... 517 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ