Улеснение

Актуализираха изисквания за скъпи лекарства

07-05-2024 16:16
Те се отнасят до терапии, за чиетио домашно лечение ще плаща Националната здравноосигурителна каса, съобщиха оттам Актуализираха изисквания за скъпи лекарства
Clinica.bg

press@clinica.bg
Надзорният съвет на НЗОК актуализира пет изискванията за диагнози, включени в Списъка на заболяванията, изискващи експертиза по Закона за здравното осигуряване, съобщиха от фонда.
Оттам уточниха, че това е фиксирано в член 78, алинея 2 от него, и поясниха, че така се осигурява по-разширен достъп до нови терапии, които се поемат от касата.

 

Едната актуализация се

 

отнася до „Изисквания на НЗОК при лечение на идиопатична белодробна фиброза, системна склероза с увреждане на белия дроб и хронична фиброзираща интерстициална белодробна болест с прогресивен фенотип в извънболничната помощ". Чрез нея се осигурява безалтернативната терапия към настоящия момент за диагностицираните пациенти с тежкото прогресиращо засягане на белия дроб. 

 

Така се дава се възможност 


за заплащане на лекарствените продукти Ofev (INN) Nintedanib на белодробна фиброза, която има връзка и със системни ревматологични заболявания. С „Изисквания на НЗОК при лечение на идиопатична тромбоцитопенична пурпура в извънболничната помощ" се осигурява домашно лечение с лекарствения продукт Doptelet с ново международно непатентно наименование (INN) Avatrombopag за възрастни пациенти, които не се повлияват от други лечения. 

 

След 1 юли ще бъдат заплащани 

 

от касата и медикаменти с международните непатентни наименования Eltrombopag и Romiplostim. Те също са за домашно лечение, и са за страдащи от хронична първична имунна тромбоцитопения. Обновяването на „Изискванията на НЗОК при лечение на Пароксизмална нощна хемоглобинурия в извънболничната помощ" също ще включва позиции с нови международни непатентни наименования. Това са Bekemv (INN) Eculizumab и Ultomiris (INN) Ravulizumab, които са за приложение при възрастни пациенти и деца с пароксизмална нощна хемоглобинурия (ПНХ) и данни за хемолиза.

 

В „Изисквания на НЗОК при

 

лечение на болести на ретината в извънболничната помощ" е включен лекарственият продукт Vabysmo с ново международно непатентно наименование (INN) Faricimab за лечение на възрастни пациенти с неоваскуларна (влажна) възрастовообусловена макулна дегенерация. Той е и за лечение на възрастни пациенти със зрително увреждане в резултат на диабетен макулен едем. Актуализмацията на „Изискванията на НЗОК за провеждане на лечение при наследствени имунодефицитни състояния в извънболничната помощ" се допълва с лекарството Orladeyo с ново международно непатентно наименование (INN) Berotralstat. То е за превенция на рецидивиращи пристъпи на наследствен ангиоедем (HAE) при възрастни и юноши на възраст 12 и повече години.


Няма да се огънем за детската болница

Няма да се огънем за детската болница

ДАНС започна проверка на Обществения съвет на Националната детска болница по сигнал на "Търговска лига", а от частната "Мама и аз" призоваха властите той да бъде разпуснат. Има ли атака срещу детската болница, попитахме доц. Боряна Аврамова.
Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Заради изборните резултати в новия парламент не влизат доц. Васил Пандов, Росица Пандова и доц. Антон Тонев
Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Сплашването на Обществения съвет е недопустимо, казват те, успоредно с това продължават и словесните престрелки от страна на „Търговска лига"

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

Тя е постигната за три години и с това могат да се похвалят много малко държави, смятат от държавната фирма

Болниците с нов рекорд за май

Болниците с нов рекорд за май

338 млн. е платила здравната каса на лечебните заведения, което е с 15 млн. над прогнозната стойност за месеца

ДАНС да не заглушава гражданското общество

ДАНС да не заглушава гражданското общество

Председателят й да даде обяснения и да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет за Детската болница, настояват от ПП-ДБ
НКБ с нов директор

НКБ с нов директор

Както вече clinica писа, начело на Пирогов, ИСУЛ и "Св. Георги" остават досегашните
Сезираме БЛС заради

Сезираме БЛС заради "Мама и аз"

С възмущение се запознахме с писмото им, призоваваме колегите към въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, казаха от БПА
БЛС да излезе с визия за здравната ни система

БЛС да излезе с визия за здравната ни система

Миналата седмица начело на регионалната лекарска колегия в Смолян застана д-р Даниела Дариткова. С нея разговаряме за проблемите и възможностите пред медицинските специалисти там, за това какво е решението за здравеопазването ни.

МЗ застана зад ОС на детската болница

МЗ застана зад ОС на детската болница

От ведомството няма да го разпуснат, въпреки нападките и обвиненията към членовете му от страна на собствениците на "Мама и аз"

1 2 3 4 5 ... 504 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ