Нагласи

63% от българите са удовлетворени от работата си

07-05-2024 14:44
Младите са повече оптимисти за ИИ, възрастните са по-притеснени, показва проучване на „Галъп интернешънъл“63% от българите са удовлетворени от работата си
Clinica.bg

press@clinica.bg
63% от хората у нас са удовлетворени от работата си, 12 на сто казват, че не са, а 22 процента са някъде по средата. Това показват данните от проучване на „Галъп интернешънъл". По този показател страната ни е близо до средното за света ниво, но по-ниско от това, което е характерно за страните от Европейския съюз, се казва в него.
Ежегодното изследването „В края на годината" на асоциацията „Галъп интернешънъл" е традиция по инициатива и дизайн на нейния председател д-р Джордж Галъп от 1977-ма. Сега то бе проведено 45 държави по света, като са интервюирани общо 46 138 души. Данни от последните години отчитат известен спад в удовлетвореността от работното място.

На същия въпрос през 2018 г.,

70% от запитаните българи отговарят, че са доволни от работата си. Що се отнася до заплащането, 46% от работещите у нас са по-скоро доволни, а 32% обаче не са. Нито преобладаващо доволни, нито преобладаващо недоволни се оказват 21% от запитаните работещи у нас. Малцина са онези, които не могат да преценят, показват данните от проучването. И по този показател нагласите у нас са близки до средните за света – далеч от крайния негативизъм, регистриран в някои държави в Африка и Индия.

Отношението към заплащането

у нас не се отклонява значително и от регистрираното средно за ЕС, отбелязват анализаторите. И по този показател обаче регистрираното сега бележи относителен спад в сравнение с регистрираното в края на 2018 година. Тогава половината (50%) от българите са заявили, че са удовлетворени от заплатата си, 30% не са били доволни, а 20 на сто нито са били доволни, нито недоволни.

 

Развитието на изкуствения интелект 

 

(ИИ) поделя нагласите у нас, но като че ли притеснението надделява, коментират от "Галъп". Двайсет и един процента (21%) у нас казват, че той носи повече възможности, но 38% виждат в него повече проблеми. Една трета не се чувстват достатъчно информирани, за да преценят. В това отношение обществото ни реагира по-скоро като страните от Запада, като цяло, които са по-изплашени от новата технология, отбелязват социолозите. 

 

Като цяло ИИ буди притеснения,  

 

показва още проучването. Хората по света са объркани по отношение на новата технология – 31% виждат в нея повече възможности, но 38% очакват да донесе повече проблеми за света. Значителен дял от 24% в световен мащаб не се чувства достатъчно информиран, за да оцени ефектите му върху човечеството. Повечето от работещите хора по света изглеждат по-скоро доволни от работата си (65%), а 17% не са. Други 17% казват, че нито са доволни, нито са недоволни.

 

Малък дял се колебае как да

 

 отговори. Преди няколко години, през 2018 г., доволни от работата си бяха 68% по света, 15% не бяха, а други 17% бяха неутрални по този въпрос. Изглежда, че последните години на несигурност не са повлияли значително на възприятията по света, коментират от "Галъп интернешънъл". Нагласите сочат, че удовлетворението се влияе най-вече от доходите и образованието – колкото по-добре образован или добре платен е човек, толкова по-голямо удовлетворение носи работата. 

 

Демографски характеристики

 

като пол или възраст изглежда имат по-малко влияние върху отношението на хората към тяхната работа.

В някои африкански страни например хората, които казват, че са доволни от работата си, са малцинство (31%), а тези, които не са доволни, са около половината от всички анкетирани. В Индия делът на доволните е 49%. Най-доволни обаче от работата си са хората в Европа (както страни от ЕС, така и страни извън ЕС), САЩ, Западна Азия, но също и в Латинска Америка, където делът им достига до 70%. В края на 2018 г. половината (49%) от световното население е било доволно от заплатата си, 29% не са били и 21% са били неутрални. 

 

Нагласите тук остават стабилни,

 

въпреки пандемията, избухването на войни и икономическата несигурност. Освен това, мъже са малко по-доволни от възнаграждението си от жените. По-младите хора също са малко по-доволни от заплатите си от по-възрастните поколения. Обществата в по-богатите страни и региони показват значително по-високи дялове на лична удовлетвореност от заплатите. Големи страни като Индия и региони от Африка отново се открояват с най-малък дял на хората, доволни от заплащането си – между 20% и 30%. Западните общества (Европа – както страни от ЕС, така и страни извън ЕС), САЩ и отново Латинска Америка са на първо място по удовлетвореност от заплащането.

 

На въпроса какви са очакванията 

 

им за изкуствения интелект за света, по-младите хора са по-оптимистично настроени и виждат повече възможности в развитието му, по-възрастните поколения са по-притеснени. Повечето респонденти с по-високо образование също са малко по-оптимистични от тези с по-ниско образование, отбелязват анализаторите. Има ясно изразено разделение между възгледите в страните от Севера/Запада и тези от Юга/Изтока. 

 

В САЩ, Канада и Европа тези, 

 

които очакват с новата технология да дойдат повече проблеми, достигат до половината от всички анкетирани, а тези, които виждат повече възможности, са около 20-25%. В Русия само 19% виждат повече възможности в ИИ. Страната се откроява и с най-голям дял интервюирани, които признават, че не знаят достатъчно, за да си съставят мнение, и други 17%, които изобщо не знаят как да отговорят.


КНСБ с консултира работещи в Германия и Австрия

КНСБ с консултира работещи в Германия и Австрия

20 човека са потърсили помощ от март до юни, експерти с безплатни приемни в селата с най-много гастербайтери, съобщиха от синдиката
 Над 800 консултации на ден в НОИ

Над 800 консултации на ден в НОИ

Половината от въпросите са свързани с болнични, 100 000 са телефонни обаждания за половин година за пенсии, съобщиха от института
2615 лв. достигна издръжката на семейство

2615 лв. достигна издръжката на семейство

Тази сума е двама работещи и дете до 14 години, за сам човек тя е 1453 лева, показва анализ на КНСБ
13% повече разходи за пенсии

13% повече разходи за пенсии

Те са се увеличили за полугодието спрямо същия период на 2023-та и възлизат на 10 202,4 млн. лева, съобщиха от НОИ
Чакаме месец и после спираме работа

Чакаме месец и после спираме работа

В дирекциите социалното подпомагане работят 4 600 човека, назначени обикновено на 1100 лева, редно е заплатите да бъдат увеличени, казва Кремена Атанасова
 Служители на АСП на протест за заплати

Служители на АСП на протест за заплати

Организира го КТ „Подкрепа", назначават ги на 1100 лева, те настояват за ръст от 30 на сто, съобщиха от синдиката
Безработицата е намаляла до 5,3%

Безработицата е намаляла до 5,3%

В края на юни регистрираните в бюрата по труда са били 150 990, броят им е с 3281 души по-малко спрямо май, съобщиха от Агенцията по заетостта
10.89 лв. СРЗ на час в здравеопазването

10.89 лв. СРЗ на час в здравеопазването

Това показват данните на Националния статистически институт за месец октомври 2022 г., съобщиха оттам
Пуснаха ваучерите за обучение на безработни

Пуснаха ваучерите за обучение на безработни

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за тях от днес, предвидено е включването на 14 000 човека, съобщиха оттам
Предлагат 2 години отпуск по бащинство

Предлагат 2 години отпуск по бащинство

Той да е за отглеждане на дете до тази възраст, предвижда проект за промени на ГЕРБ
1 2 3 4 5 ... 100 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ