Напредък

Болница Тракия се присъедини към Angels

09-08-2017 11:38
Clinica.bg

press@clinica.bg
Болница Тракия се присъедини към AngelsВ клиниката по неврология спасяват пациенти с инсулти чрез тромболиза
Болница „Тракия" се присъедини към европейския проект за модерно лечение на инсулти Angels. Той е създаден от Европейското дружество за инсулти. Целта на проекта е да се увеличи броя на болниците в Европа, специализирани в лечението на това животозастрашаващо състояние, както и да се подобрят начините на лечение в тях, като се въведе съвременният метод тромболиза. До май 2019 г. в него трябва да се включат поне 1500 центрове и болници в Европа.

„Тракия" е една от общо 21 лечебни заведения у нас, които станаха част от проекта. Във всяко от тях исхемичните инсулти се лекуват чрез тромболиза. Въпреки това процентът на прилагане на този съвременен метод на лечение в страната ни остава много нисък в сравнение с ЕС.
Както вече clinica.bg писа,

26 581 души са получили исхемичен инсулт

за първата половин година в страната по данни на здравната каса. От тях с тромболиза са лекувани 201. Това означава, че броят им е бил по-малък от един процент. В същото време средната стойност за ЕС е 3-3.5%, като в някои държави, като Австрия, достига до 15.

Основните причини за това обикновено са твърде късното довеждане на пациента в болницата – след третия час от настъпването на инсулта, или липсата на достатъчно добра организация в клиниката за прилагането на съвременния метод.


Масова практика сред българите е,

когато получат инсулт, да стоят вкъщи и да чакат „да им мине, казва д-р Елена Каранджулова, невролог в „Тракия". Първите признаци за появата му са необичайна слабост, изтръпване на крайник, изкривяване на устата, затруднения в говора. Пациентите трябва да знаят, че инсулта е спешно състояние и трябва в първия момент, в който забележат тези признаци, да се обадят на тел. 112 и да бъдат транспортирани с линейка или собствен транспорт до болница, в която могат да приложат най-правилното и съвременно лечение. От създаването си през 2014 г неврологично отделение на болница „Тракия" разполага с интензивен сектор, оборудван с най-съвременни перфузори и монитори, а невролозите от отделението са на разположение 24 часа в денонощието.


Имаме перфектна организация по отношение

на прилагането на тромболиза, ако пациентът бъде транспортиран при нас в рамките на първите 3 часа от получаване на инсулта, смята началникът на Неврологично отделение д-р Стоян Лекушев. Според лекарите при добро развитие на обстоятелствата, до 24 часа след лечението с тромболиза може да се постигне над 70% възстановяване на пораженията от инсулта. За съжаление наблюденията им показват, че случаите на исхемичен мозъчен инсулт все повече „се подмладяват". Последният пациент, на когото е била приложена тромболиза в болницата с много добър ефект, е бил на мъж на 48 години от Нова Загора. Той е бил доведен в „Тракия" на втория час след получаване на инсулта. С много добър резултат е и 77-годишна жена от Ямбол, транспортирана до Болница „Тракия" в рамките на третия час от инсулта.Само две болници правят тромбектомии

Само две болници правят тромбектомии

Над 3.2 млн. лв. е дало здравното министерство за миналата година, за тази още няма сключени договори

На четири часа от смъртта

На четири часа от смъртта

Инсултът е третата най-честа причина за смърт у нас и поваля над 50 000 българи годишно. За опасностите, за превенцията и възможностите за лечение, разговаряме с д-р Елена Каранджулова.
Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Специалистите разгледаха правила за лечението им в страната
Кой колко тромболизи прави у нас

Кой колко тромболизи прави у нас

Данните обхващат дванайсетте месеца на 2017 г.
Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Над 400 са модерните интервенции през миналата година, но остават концентрирани в ограничен брой болници

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Отличието е най-високото от три степени и в България няма друга болница с подобно постижение
При инсулта всяка минута е от значение

При инсулта всяка минута е от значение

Какво предизвиква инсулта, какви са най-новите техники за лечение и как да се предпазим, разговаряме с д-р Павлин Павлов. Той е началник на Отделението по неврология в Силистра.

За да лекуваш инсулт, трябва да си пушка при нозе

За да лекуваш инсулт, трябва да си пушка при нозе

Само преди ден светът отбеляза деня за борба с инсултите. Има ли лек за тях, какъв е той, защо не се прилага масово в страната, каква е тайната на успеха в лечнието им, попитахме доц. Росен Калпачки.

МЗ обеща още центрове за инсулти

МЗ обеща още центрове за инсулти

Ще създадем и програми за обучение на медиците, заяви проф. Николай Петров

Борят инсулта с модерна операция и в „Ив. Рилски”

Борят инсулта с модерна операция и в „Ив. Рилски”

Що е то ендоваскуларно лечение и защо в операционната зала влиза рентгенолог? И как е възможно инсулт да се излекува без травматизъм и инвалидизация? Разказва д-р Станимир Сираков.
1 2 3 4 5 ... 6 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2018