Искам думата

Незабавно да се обясни за частната детска болница

30-04-2024 19:03
С приемането на решение за одобрението й предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект, казват от Обществения съвет към МЗНезабавно да се обясни за частната детска болница
Clinica.bg

press@clinica.bg
Днес кабинетът одобри създаването на частната болница "Мама и Аз". От Обществения съвет за създаване на Национална детска болница излязоха с позиция по темата. Ето какво пише в нея.
Общественият съвет за създаване на национална детска болница настоява служебното правителство на премиера Димитър Главчев да даде незабавно обяснение за решението си да одобри проекта за създаване на частна многопрофилна детска болница на територията на София.

 

Решението беше гласувано в последния 

 

работен ден при пълна липса на прозрачност и информационно затъмнение преди продължителни празници и е едно от първите решения в сферата на здравеопазването, гласувано от служебния кабинет.

Вече повече от година настояваме, че София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи, многопрофилни детски болници. В края на миналата година това беше доказано и от Анализа на нуждите от детска болница, изготвен по искане на МЗ с техническата подкрепа на Европейската инвестиционна банка.

 

Припомняме ви, че според този анализ 

 

само в София и в региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил. Сестрите са критично малко и в тревожно напреднала възраст.

Одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички положени до този момент усилия и поети ангажименти. С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект. 

 

Интересите на частни структури се 

 

поставят пред интересите на обществото без да е ясно по какъв начин това решение ще се отрази върху детското здравеопазване в София и в региона. През изминалите 10 месеца от съществуването на Обществения съвет държавата не започна да работи по развиване на план за преодоляването на кадровата криза. Не създаде концепция за правно-организационната форма на националната детска болница.

 

Не предложи пътна карта за преместване 

 

на детските клиники от болниците, в които функционират в момента, в новата мултидисциплинарна структура.

Тези въпроси сме поставяли многократно както пред министерството, така и пред народни представители и в публичните си изяви.

 

Докато публично се заявява подкрепа за 

 

детското здравеопазване и създаването на болница с национално значение, Министерският съвет при пълна липса на прозрачност подкопава тези усилия. С днешното решение на Министерския съвет се затвърждава впечатлението, че въпреки всички политически лозунги, всъщност липсва воля България да има истинска, съвременна Национална детска болница. Настояваме депутатите да упражнят своите правомощия и незабавно да изслушат Министъра на здравеопазването и Министър-председателя на РБ относно днешното решение.


Все повече легла в болниците

Все повече легла в болниците

През миналата година те са се увеличили с 1017, спрямо 2022 г., а сестрите у нас са намалели с 257 души до 28 570, показват данните на НСИ
Няма да се огънем за детската болница

Няма да се огънем за детската болница

ДАНС започна проверка на Обществения съвет на Националната детска болница по сигнал на "Търговска лига", а от частната "Мама и аз" призоваха властите той да бъде разпуснат. Има ли атака срещу детската болница, попитахме доц. Боряна Аврамова.
Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Заради изборните резултати в новия парламент не влизат доц. Васил Пандов, Росица Пандова и доц. Антон Тонев
Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Сплашването на Обществения съвет е недопустимо, казват те, успоредно с това продължават и словесните престрелки от страна на „Търговска лига"

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

Тя е постигната за три години и с това могат да се похвалят много малко държави, смятат от държавната фирма

Болниците с нов рекорд за май

Болниците с нов рекорд за май

338 млн. е платила здравната каса на лечебните заведения, което е с 15 млн. над прогнозната стойност за месеца

ДАНС да не заглушава гражданското общество

ДАНС да не заглушава гражданското общество

Председателят й да даде обяснения и да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет за Детската болница, настояват от ПП-ДБ
НКБ с нов директор

НКБ с нов директор

Както вече clinica писа, начело на Пирогов, ИСУЛ и "Св. Георги" остават досегашните
Сезираме БЛС заради

Сезираме БЛС заради "Мама и аз"

С възмущение се запознахме с писмото им, призоваваме колегите към въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, казаха от БПА
БЛС да излезе с визия за здравната ни система

БЛС да излезе с визия за здравната ни система

Миналата седмица начело на регионалната лекарска колегия в Смолян застана д-р Даниела Дариткова. С нея разговаряме за проблемите и възможностите пред медицинските специалисти там, за това какво е решението за здравеопазването ни.

1 2 3 4 5 ... 512 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ