Искам думата

МЗ работи усилено за Детска болница

30-04-2024 18:39
В „Мама и Аз" е предвидено само едно отделение по Педиатрия с 40 легла, това категорично се разграничава от намерението на държавата изгради на национално лечебно заведение с над 400 легла само за пациенти под 18 г., казаха от МЗ МЗ работи усилено за Детска болница
Clinica.bg

press@clinica.bg
Днес кабинетът одобри построяването на частната болница в София "Мама и Aз'". Това стана повод за множестшо запитвия към здравното министерство. Ето и какво обявиха оттам по темата.
Процедурата по създаването на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз" е стартирала още през август, 2022 г.

 

Съгласно представената проектна

 

 документация, инвеститорът „Търговска лига – Глобален аптечен център" АД има намерение да създаде „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз", което ще осъществява дейност на адрес: гр. София 1528, район „Искър", ул. „Продан Таракчиев" № 20-22.

Лечебната дейност в „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз" ще се осъществява по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла. Преди всичко трябва да отбележим, че 

 

„Многопрофилна болница за активно 

 

лечение „Мама и Аз" обхваща лечение на пациенти предимно над 18 годишна възраст, а в структурата на болничното заведение е предвидено само едно отделение по Педиатрия с 40 бр. легла. Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури изграждането на Национална детска болница само за лица до 18 годишна възраст с над 400 легла.

 

С решението на Министерски съвет 

 

е определен срок от четиридесет и осем месеца, в който управителят на дружеството да подаде заявление до министъра на здравеопазването за издаване на разрешение за осъществяване на лечебна дейност по реда на Закона за лечебните заведения.

 

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор" 

 

е предоставена комплексна оценка относно потребностите на населението от медицинска помощ съгласно национална здравна карта. Оценката е положителна и с нея е предложено на министъра на здравеопазването да предложи на Министерския съвет да приеме решение, с което да одобри създаването на лечебното заведение за болнична помощ – „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз" в гр. София. 

 

В рамките на процедурата по Закона 

 

за лечебните заведения е получено и становище от НЗОК, според което се счита за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на лечебното заведение за сключване на договор с НЗОК.

В тази връзка, Ви информираме, че приоритет за Министерството на здравеопазването е изграждането на Национална детска болница и здравното ведомство усилено работи в тази посока.

 

Най-актуалната информация около

 

 изграждането й е, че делото за избор на изпълнител за събарянето на съществуващите сгради в определения за строеж на Националната детска болница терен, беше спечелено. Както е известно, процедурата по обществена поръчка бе обжалвана, което значително забави процеса. Решението на съда дава възможност да пристъпим към сключване на договор с фирмата-изпълнител. Очакваме и трите стратегически документа, които изготвя Европейската инвестиционна банка като безвъзмездна техническа помощ. Първият от тях е Структура, обхват и капацитет на болницата; вторият т.нар. Функционален доклад или техническото задание за проектиране; третият включва обхват на оборудване и обзавеждане.


Все повече легла в болниците

Все повече легла в болниците

През миналата година те са се увеличили с 1017, спрямо 2022 г., а сестрите у нас са намалели с 257 души до 28 570, показват данните на НСИ
Няма да се огънем за детската болница

Няма да се огънем за детската болница

ДАНС започна проверка на Обществения съвет на Националната детска болница по сигнал на "Търговска лига", а от частната "Мама и аз" призоваха властите той да бъде разпуснат. Има ли атака срещу детската болница, попитахме доц. Боряна Аврамова.
Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Заради изборните резултати в новия парламент не влизат доц. Васил Пандов, Росица Пандова и доц. Антон Тонев
Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Сплашването на Обществения съвет е недопустимо, казват те, успоредно с това продължават и словесните престрелки от страна на „Търговска лига"

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

Тя е постигната за три години и с това могат да се похвалят много малко държави, смятат от държавната фирма

Болниците с нов рекорд за май

Болниците с нов рекорд за май

338 млн. е платила здравната каса на лечебните заведения, което е с 15 млн. над прогнозната стойност за месеца

ДАНС да не заглушава гражданското общество

ДАНС да не заглушава гражданското общество

Председателят й да даде обяснения и да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет за Детската болница, настояват от ПП-ДБ
НКБ с нов директор

НКБ с нов директор

Както вече clinica писа, начело на Пирогов, ИСУЛ и "Св. Георги" остават досегашните
Сезираме БЛС заради

Сезираме БЛС заради "Мама и аз"

С възмущение се запознахме с писмото им, призоваваме колегите към въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, казаха от БПА
БЛС да излезе с визия за здравната ни система

БЛС да излезе с визия за здравната ни система

Миналата седмица начело на регионалната лекарска колегия в Смолян застана д-р Даниела Дариткова. С нея разговаряме за проблемите и възможностите пред медицинските специалисти там, за това какво е решението за здравеопазването ни.

1 2 3 4 5 ... 512 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ