Коментар

В по-големите градове по-често търсят специалист

09-08-2017 10:42
Clinica.bg

press@clinica.bg
В по-големите градове по-често търсят специалистДиспропорцията ще се задълбочава, ако НЗОК запази принципите на разпределение на средствата, казва д-р Галинка Павлова
Както clinica.bg писа, почти до 50% стига разликата в средствата, които се падат за преглед при специалист по каса на пациент в различните области на страната. Нормална ли е тази диспропорция, на какво се дължи тя, попитахме д-р Галинка Павлова. Тя е зам. председател на Българския лекарски съюз.

Прави впечатление, че разходите за единица потребление на човек в специализираната извънболнична помощ (СИМП) са между 7.5 лв. в Силистра до 12.3 лв. във Видин. Това е съществена разлика от около 5 лева средно на човек за изследвания период. Приблизително близки са стойностите в София град, Плевен, Варна, Русе, около 10-11 лв. Подобна е ситуацията и при медико- диагностичните изследвания. Пациентите в по-големите градове, се изследват повече. Информацията от НЗОК изисква задълбочен анализ на причините за разликите в различните населени места.

Населението в по-големите градове е свикнало да се обръща за консултация към специалист от СИМП. По-голям е броят и на диспансерните пациенти при общопрактикуващи лекари (ОПЛ), които реализират правото си на задължителна консултация и медико диагностични изследвания. В същото време, пациентите от малките, отдалечени и трудно достъпни населени места, дори и да имат потребност и предписание от ОПЛ, трудно го реализират поради лоша инфраструктура, липса на средства и време.

Вероятно, това са част от причините, но те дават невярна представа за потребностите от специализирани прегледи и изследвания. Освен това е и основание за НЗОК, разпределяйки на исторически принцип средствата за СИМП между лечебните заведения от различните населени места, да задълбочава това неравенство и усещането у пациентите за неравнопоставеност на регионален принцип по отношение достъпа до специализирана извънболнична помощ и медико-диагностични лаборатории.(Не)напразните усилия на властта

(Не)напразните усилия на властта

Управляващите се опитват да спасяват болниците, които целенасочено разсипаха за изминалите години

Вече проверяваме онлайн за GSM-антени

Вече проверяваме онлайн за GSM-антени

На каратата може да видите дали има предавател до вас и колко е излъчването му

Фондът за деца ще прави търгове

Фондът за деца ще прави търгове

Експертен съвет ще има последната дума за лечението на малчуганите

Напрежението в болницата в Разград затихва

Напрежението в болницата в Разград затихва

Масов протест и контрапротест разтърсиха МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Разград в разгара на лятото заради смяната на тогавашния й директор д-р Марин Керчев. Успокоиха ли се страстите, какви са проблемите на дневен ред, попитахме новия директор на болницата д-р Гечо Жеков.

Даряваме кръв за болен по-лесно

Даряваме кръв за болен по-лесно

Вече няма да има значение в кой град е хоспитализиран нуждаещият се
Кабинетът с мерки срещу доплащането

Кабинетът с мерки срещу доплащането

Отчитаме пред ЕК постигнатото в борбата с копеймънта и „изтичането" на медици през април догодина
Държавата трябва да подкрепи областните болници

Държавата трябва да подкрепи областните болници

Болниците от страната продължават да се оплакват от хронично недофинансиране, застаряване на кадрите, появата на все повече губещи дейности. Как се справят с тези проблеми в МБАЛ-Хасково, попитахме изпълнителния директор д-р Георги Гелов.
Отбой с ултиматума за линейките

Отбой с ултиматума за линейките

Фирмата ще продължи да поддържа комуникациите в Спешна помощ до приключването на търга
Приходите от осигуровки порастнали с 14%

Приходите от осигуровки порастнали с 14%

Постъпленията от социални и здрави вноски е по-голям с 504 млн. спрямо миналата година
50% разлика в достъпа до специалист

50% разлика в достъпа до специалист

Най-много средства здравната каса дава за пациентите във Видин, най-малко в Кърджали

1 2 3 4 5 ... 50 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Как може да се намали доплащането за здраве?

Август 2017