Коментар

Нужен е скрининг за бъбречните болести

29-04-2024 16:30
За да се подобри ситуацията и бъдат спасени хиляди човешки животи, трябва да имаме национална стратегия, казва проф. Светла СтайковаНужен е скрининг за бъбречните болести
Clinica.bg

press@clinica.bg
В 53% хроничните бъбречни заболявания (ХБЗ) в България се диагностицират късно, в трети стадий, когато лечението е много по-трудно. Това състояние може да доведе до хемодиализа или трансплантация. Какво може да се направи, за да се подобри ситуацията и какво показва практиката, обясни проф. Светла Стайкова. Тя е началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Света Марина" – Варна.
Хроничните бъбречни заболявания (ХБЗ) не са никак безобидни. Коварството им се състои в това, че продължително време протичат без никаква симптоматика. През 2018 и 2019 година в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Света Марина" във Варна направихме регионален скрининг.

По време на провеждането му

открихме доста случаи в начален етап, което беше отлична възможност за пациентите да започнат лечение навреме и да не се стигне до хемодиализа или трансплантация. Тези резултати сочат недвусмислено, че е необходимо да бъде създаден и национален скрининг, като бъде направена и съответната кампания. 

В нея могат да бъдат включени

не само лекари, но и неправителствени организации, които са доказали добра работа по отношение на предоставяне на общодостъпна информация в сферата на превенцията и профилактиката. Защо не и политиците да не дадат добър пример, като също се включат в нея, а също така и пациенти, които да разкажат своите лични истории.
Така ще помогнем на повече

хора в начален етап да започнат терапия, а на други да не станат наши пациенти. На този етап осведомеността по отношение на хроничните бъбречни заболявания у нас определено е в дефицит. През последните години, особено след пандемията се оказа, че те взимат все по-широки размери. В Европа всеки трети е засегнат от тях. В България от ХБЗ страдат 13 процента, което е голям финансов разход за болниците. 

Затова през месец януари

Европейският алианс за бъбречни заболявания прие манифест, в който под мотото „Стратегии на Европейския съюз за проследяване на грижата за бъбречните заболявания и подобряване на бъбречното здраве" включи три осонвни цели. В документа се залага на подобряването на първичната и вторичната профилактика, донорството и трансплантациите, а по отношение на тях има какво да се желае в България, и въвеждане на нови терапевтични стратегии и програми. 

Ако успеем да свършим

всичко това, ще подобри картината по отношение на тези заболявания у нас. Както е известно, техните симптоми не са типични и се проявяват доста късно, което влошава качеството на живот и прогнозата на засегнатите от тях. За да се подобри ситуацията и бъдат спасени хиляди човешки животи, трябва да имаме целенасочена национална стратегия, основана върху няколко опорни точки. 

Те са интеграция на грижите

за нефрологичното здраве чрез обществени здравни програми, достъп на пациентите до иновативни терапии и повишаване на тяхната осведоменост. Това трябва да стане с общи усилия, за да имаме прогрес в борбата с хроничните бъбречни заболявания.

Все повече легла в болниците

Все повече легла в болниците

През миналата година те са се увеличили с 1017, спрямо 2022 г., а сестрите у нас са намалели с 257 души до 28 570, показват данните на НСИ
Няма да се огънем за детската болница

Няма да се огънем за детската болница

ДАНС започна проверка на Обществения съвет на Националната детска болница по сигнал на "Търговска лига", а от частната "Мама и аз" призоваха властите той да бъде разпуснат. Има ли атака срещу детската болница, попитахме доц. Боряна Аврамова.
Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Заради изборните резултати в новия парламент не влизат доц. Васил Пандов, Росица Пандова и доц. Антон Тонев
Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Сплашването на Обществения съвет е недопустимо, казват те, успоредно с това продължават и словесните престрелки от страна на „Търговска лига"

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

Тя е постигната за три години и с това могат да се похвалят много малко държави, смятат от държавната фирма

Болниците с нов рекорд за май

Болниците с нов рекорд за май

338 млн. е платила здравната каса на лечебните заведения, което е с 15 млн. над прогнозната стойност за месеца

ДАНС да не заглушава гражданското общество

ДАНС да не заглушава гражданското общество

Председателят й да даде обяснения и да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет за Детската болница, настояват от ПП-ДБ
НКБ с нов директор

НКБ с нов директор

Както вече clinica писа, начело на Пирогов, ИСУЛ и "Св. Георги" остават досегашните
Сезираме БЛС заради

Сезираме БЛС заради "Мама и аз"

С възмущение се запознахме с писмото им, призоваваме колегите към въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, казаха от БПА
БЛС да излезе с визия за здравната ни система

БЛС да излезе с визия за здравната ни система

Миналата седмица начело на регионалната лекарска колегия в Смолян застана д-р Даниела Дариткова. С нея разговаряме за проблемите и възможностите пред медицинските специалисти там, за това какво е решението за здравеопазването ни.

1 2 3 4 5 ... 548 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ