Опасност

53% от хроничните бъбречните болести открити късно

29-04-2024 14:57
Девет от десет души не знаят, че са засегнати от ХБЗ, то се превръща в тиха пандемия, каза Христина Николова от АПБЗ53% от хроничните бъбречните болести открити късно
Clinica.bg

press@clinica.bg
Половината от хората, 53%, с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) са диагностицирани късно, едва в трети стадий. Това съобщи председателят на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания (АПБЗ) Христина Николова.
„Оказва се, че девет от десет души не знаят, че са го развили, тъй като то прочита безсимптомно, като в някои случаи човек може само да почувства лека умора. В същото време то взима все по-широки размери.

Затова може да се

определи като тиха пандемия", посочи тя. ХБЗ е свързано с прогресивна загуба на бъбречната функция. С напредването му се увеличава рискът от бъбречна недостатъчност, който от своя страна изисква хемодиализа или трансплантация, посочиха от асоциацията.

Оттам поясниха, че

в световен мащаб засегнатите от това заболяване са повече, отколко страдащите от захарен диабет или рак. По данни на неправителствената организация хората с него у нас са около 13 на сто. Затова, според Христина Николова е необходима широка информационна кампания сред обществото.

На първо време,

в рамките на три месеца, такава организират АПБЗ съвместно с Българската болнична асоциация и с подкрепата на Дружеството по нефрология и Българското кардиологично дружество. Тя ще обхване девет болници. Това са УМБАЛ „Света Анна", УМБАЛ Света Марина – Варна, УМБАЛ „Аджибадем Сити Клиник", МБАЛ „Уни Хоспитал" – Панагюрище, УМБАЛ „Каспела" – Пловдив, МБАЛ „Света София" – София и УМБАЛ „Медика"-Русе. 

Предвижда се пациентите

в кардиологичните и ендокринологичните отделения на лечебните заведения, които са установени с ХБЗ, да бъдат консултирани и в нефрологичното отделение. „На тях ще им бъдат предоставени и информационни материали, за да знаят как да се грижат за здравето си, след като бъдат изписани", уточни Николова.

 

„Многократно по-висок е 

 

рискът от сърдечносъдова смърт при пациентите с хронично белодробно заболяване. Фактори за развитието му са диабет тип 2, хипертония и сърдечна недостатъчност", поясни началникът на Клиниката по нефрология в УМБАЛ "Александровска" проф. Борис Богов. По думите му наднорменото тегло също е предпоставка за него.


Все повече легла в болниците

Все повече легла в болниците

През миналата година те са се увеличили с 1017, спрямо 2022 г., а сестрите у нас са намалели с 257 души до 28 570, показват данните на НСИ
Няма да се огънем за детската болница

Няма да се огънем за детската болница

ДАНС започна проверка на Обществения съвет на Националната детска болница по сигнал на "Търговска лига", а от частната "Мама и аз" призоваха властите той да бъде разпуснат. Има ли атака срещу детската болница, попитахме доц. Боряна Аврамова.
Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Заради изборните резултати в новия парламент не влизат доц. Васил Пандов, Росица Пандова и доц. Антон Тонев
Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Сплашването на Обществения съвет е недопустимо, казват те, успоредно с това продължават и словесните престрелки от страна на „Търговска лига"

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

Тя е постигната за три години и с това могат да се похвалят много малко държави, смятат от държавната фирма

Болниците с нов рекорд за май

Болниците с нов рекорд за май

338 млн. е платила здравната каса на лечебните заведения, което е с 15 млн. над прогнозната стойност за месеца

ДАНС да не заглушава гражданското общество

ДАНС да не заглушава гражданското общество

Председателят й да даде обяснения и да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет за Детската болница, настояват от ПП-ДБ
НКБ с нов директор

НКБ с нов директор

Както вече clinica писа, начело на Пирогов, ИСУЛ и "Св. Георги" остават досегашните
Сезираме БЛС заради

Сезираме БЛС заради "Мама и аз"

С възмущение се запознахме с писмото им, призоваваме колегите към въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, казаха от БПА
БЛС да излезе с визия за здравната ни система

БЛС да излезе с визия за здравната ни система

Миналата седмица начело на регионалната лекарска колегия в Смолян застана д-р Даниела Дариткова. С нея разговаряме за проблемите и възможностите пред медицинските специалисти там, за това какво е решението за здравеопазването ни.

1 2 3 4 5 ... 559 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ