Факт

Пак отложиха преговорите за КТД

29-04-2024 13:26
Работодателските организации не се явиха на отраслов съвет за втори път, следващият е насрочен за 13 май, съобщи д-р Иван КокаловПак отложиха преговорите за КТД
Clinica.bg

press@clinica.bg
Преговорите за нов Колективен трудов договор (КТД) бяха отложени отново. Това съобщи за clinica председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов. Като водеща причина за неяването си работодателите посочиха малкото време за запознаване с анализа за изпълнението на досегашните нива в КТД.
„Причината е, че работодателските организации не се явиха за втори път. Предишното заседание трябваше да се проведе на 16 април.

На 12-ти изтече срокът

на сега действащия КТД", припомни той. Синдикалистът поясни, че следващото е насрочено за 13 май. Страните трябва да договорят задължителния долен праг на заплатите, от който могат да тръгват възнагражденията на медиците.

 

Както clinica писа,


 

От КНСБ и „Подкрепа" предложиха ръст от над 20% за възнагражденията в сектора, което означава минимални заплати от порядъка на над 2000 лв. за сестра в болница и близо 2900 лв. за лекар със специалност. За директор пък се предлагат над 3200 лв.

 

Работодателите отказаха

 

да се явят на преговорите на 16 април, тъй като не бяха получили поисканият от тях анализ за изпълнението на досегашните стойностите. „Според нас, те все си намират причини, за да печелят време. Той беше предоставен от Министерството на здравеопазването на 25 април, в четвъртък", каза д-р Кокалов. 

 

Не е редно да оставяме

 

хората без адекватни заплати и то при положение, че има дефицит на медицински кадри", допълни той. Малко време за запознаване с данните в анализа посочиха работодателите, като вродеща причина за неявяване на преговорите.

 

„В действащият договор 

 

се предвижда подписалите го да правят анализ на всеки шест месеца къде заплатите са изпълнени и къде не. Той е задължителен за всички лечебни заведения, което е лоша практика, тъй като ги поставя пред сериозно изпитание, коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева. 

 

Трябва да се види на базата

 

на какви данни за изпълнимост стоят предлаганите сега числа. Подозренията ни са, че изпълнението на КТД не се е случило на практика", посочи тя. По думите й представеният анализ от МЗ предстои да бъде съгласуван с членовете на работодателските организации и да изработят общо становище преди да седнат на масата на преговорите.


Все повече легла в болниците

Все повече легла в болниците

През миналата година те са се увеличили с 1017, спрямо 2022 г., а сестрите у нас са намалели с 257 души до 28 570, показват данните на НСИ
Няма да се огънем за детската болница

Няма да се огънем за детската болница

ДАНС започна проверка на Обществения съвет на Националната детска болница по сигнал на "Търговска лига", а от частната "Мама и аз" призоваха властите той да бъде разпуснат. Има ли атака срещу детската болница, попитахме доц. Боряна Аврамова.
Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Заради изборните резултати в новия парламент не влизат доц. Васил Пандов, Росица Пандова и доц. Антон Тонев
Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Сплашването на Обществения съвет е недопустимо, казват те, успоредно с това продължават и словесните престрелки от страна на „Търговска лига"

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

Тя е постигната за три години и с това могат да се похвалят много малко държави, смятат от държавната фирма

Болниците с нов рекорд за май

Болниците с нов рекорд за май

338 млн. е платила здравната каса на лечебните заведения, което е с 15 млн. над прогнозната стойност за месеца

ДАНС да не заглушава гражданското общество

ДАНС да не заглушава гражданското общество

Председателят й да даде обяснения и да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет за Детската болница, настояват от ПП-ДБ
НКБ с нов директор

НКБ с нов директор

Както вече clinica писа, начело на Пирогов, ИСУЛ и "Св. Георги" остават досегашните
Сезираме БЛС заради

Сезираме БЛС заради "Мама и аз"

С възмущение се запознахме с писмото им, призоваваме колегите към въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, казаха от БПА
БЛС да излезе с визия за здравната ни система

БЛС да излезе с визия за здравната ни система

Миналата седмица начело на регионалната лекарска колегия в Смолян застана д-р Даниела Дариткова. С нея разговаряме за проблемите и възможностите пред медицинските специалисти там, за това какво е решението за здравеопазването ни.

1 2 3 4 5 ... 512 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ