Зараза

Вече над 500 случая на коклюш

26-04-2024 14:28
След празниците ще започнат безплатни имунизации за бременни, както и PCR-тестове при определени случаи, обясниха здравните власти Вече над 500 случая на коклюш
Clinica.bg

press@clinica.bg
Регистрираните случаи на коклюш в страната вече са над 400, при 4 за същия период на миналата година, което показва ясно тенденцията за епидемично разпространение. Това обяви здравният министър д-р Галя Кондева на брифинг в МС. След празниците у насе се очаква да започнат безплатни ваксинации за бременни жени, както и извършването на PCR-тестове при определени случаи.
Най-засегнати от заболяването са децата. Те са над 90% от всички докладвани случаи, сред тях рисковата група от усложнения и хоспитализация са тези до 1 г. , като 84% от тях са неимунизирани, поради ненавършена възраст и други причини, обясни здравният министър. 

Вземайки предвид това, както

и становищата на Експертния съвет по имунизации и на този по акушерство и гинекология, и главно предложение на главния държавен инспектор, здравният министър предприема актуализация на имунизационния календар, като се допуска основната планова имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции i хепатит Б при новородени да стартира по-рано, а именно от 6-та седмица. Също така МЗ ще осигури всички бременни между 27-та и 36-та гестационна седмица, които желаят независимо дали са здравноосигурени или не да се имунизират безплатно срещу коклюш. За целта ще бъде създадена организация в РЗИ за извършване на безплатна имунизация на желаещите бременни, стана ясно от думите на д-р Галя Кондева.

 

„Работим и за осигуряване на 

 

доста по-широка диагностика. Обсъждахме, че вероятно към 4-те центъра във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен ще добавим и Бургас, тъй като там също има възможност, а и населението е достатъчно голямо, на тези места по препоръка на РЗИ ще се прави безплатна PCR диагностика по критерии, които вече са сме им изпратили – на първи случай, тежки случай, случаи в организирани колективи. Мислят, че това са стъпките, които ще доведат до рязко намаляване на риска, особено от тежко протичане и усложнение", каза доц. Ангел Кунчев.

 

Безплатните имунизации за бременни

 

 и организацията на центровете, в които ще се извършват те, се очаква да станат факт в първите работни дни след празниците. Най-напред се налага промяна в Наредбата за имунизациите, а след обнародването й в Държавен вестник, тя ще влезе в сила. Готов е и кодът за имунизациите, с които те ще се отчитат в НЗИС. Цялото население ще получи информация къде ще се намират центровете, организатор са РЗИ, но в зависимост от възможностите те може да са в ДКЦ, в болници или там, където е най-удобно, разясни още д-р Кунчев. Той допълни, че налични ваксини има. 

 

По думите му препоръка за масова 

 

имунизация за всички надали е удачна, като всяка бременна жена може да се консултира с личен лекар или АГ-специалист и да вземе решение. В първия работен ден след празниците вероятно ще започне и тестването. Засега такива кабинети за бременни ще има във всеки областен център, ще се види какво е търсенето и ако има необходимост ще се организират изнесени или мобилни кабинети, които да посетят и други населени места.

 

С първия работен ден след празниците 

 

вероятно ще започне и тестването. Относно 2000-те ваксини, които се очакват да се пуснат на свободния пазар, доц. Кунчев обясни, че обещанието ще бъде изпълнено, къде обаче по веригата се намират те, няма как да каже, защото това е въпрос на взаимоотношения между - търговските единици – производител, дистрибутор, аптеки.


ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

111 са новите случаи на коклюш

111 са новите случаи на коклюш

Толкова са били те през мината седмица, те са с 3 повече, спрямо предходната, става ясно от данните на НЦЗПБ
Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

МС одобри отчетите на НЗОК

МС одобри отчетите на НЗОК

Единият е за изпълнението на бюджета, а другият за дейността на фонда за 2023 г.
И „Св. Наум

И „Св. Наум" остава със стария си шеф

Акад. Иван Миланов остава директор на лечебното заведение за още един мандат, показват резултатите от конкурса на МЗ
Лекар открива 50-тото НС

Лекар открива 50-тото НС

От партиите в него зависи дали най-накрая ще се сложи ред в сектора или властта ще продължи да толерира неоправданото изграждане на нови лечебни заведения и дейности

40% от българите с ИТМ над норма

40% от българите с ИТМ над норма

Близо 500 милиона лева здравни разходи генерират на бюджета заболяванията, свързани със затлъстяването
Още средства за кръвни центрове и психиатрии

Още средства за кръвни центрове и психиатрии

Те ще са за заплати, уверение за това са получили от синдикат „Защита" по време на срещата си със здравния министър д-р Галя Кондева, съобщи Красимир Митов
Занимават депутатите с бюджета на НЗОК

Занимават депутатите с бюджета на НЗОК

Проф. Момчил Мавров предлага две решения – механизъм за контрол на разходите, ако се налага и чрез намаляване на цените на КП, или актуализация на бюджета на фонда

1 2 3 4 5 ... 544 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ