Коментар

Държавата е длъжник в имунопрофилактиката

24-04-2024 07:30
Няма устойчива информационна кампания, губим време с повече рецепти за новите безплатни лекарства, казва д-р Гергана Николова Държавата е длъжник в имунопрофилактиката
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
61% от родителите се обявяват в подкрепа на задължителните имунизации. Те правят и допълнителни на децата си. Ваксинационното покритие в страната е 95 на сто. Същевременно, здравноосигурените пациенти вече имат право на повече безплатни лекарства, отпаднаха и лимитите за прегледи. Достатъчно защитени ли сме от заразни заболявания, има ли проблеми с отпускането на новите безплатни лекарства и как ще коментира отпадането на лимитите. Това попитахме д-р Гергана Николова. Тя е общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз.
Добре е, че 61% от запитаните родители са за ваксинопрофилактиката. Според мен тази тенденция е добра, но означава, че резултатът е постигнат благодарение на нас, общопрактикуващите лекари, макар и да ни имат за най-малката брънка в здравната система. Ние сме хората, които имат определено голям принос за добрите резултати.

Налага се да разясняваме какво

представляват ваксините, от какво предпазват и какви са неблагоприятните ефекти, ако те са пропуснати. Пак ние сме тези, които им разясняваме, кога и на какъв период какви имунизации и реимунизации се правят, кои ваксини са задължителни и кои са препоръчителни. В нашите кабинети правим един вид здравни беседи.

 

Нашата работа е много сериозна, 

 

защото от това да се убедят родителите зависи каква ще е картината на имунопрофилактиката в страната. Като цяло, у нас обхванати са 95 на сто, което е в резултат на огромния труд точно на общопрактикуващите лекари. Ефектът се вижда от това, което се случва в държавите около нас и сравнително по-спокойната епидемична обстановка в България. Държа за подчертая, че високото покритие е в условията на липса на организирана национална и целенасочена кампания по отношение на имунопрофилактиката.

 

Каквото сме свършили, сме го

 

свършили сами без помощта на държавата. Нормално е родителите да питат за страничните ефекти, какво може да се случи, ако не се създаде добър имунен отговор. Някои питат дали няма да се получат репродуктивни проблеми, как биха се отразили в общия им здравословен план. Хората четат какво ли не в интернет пространството. Там има много и различни теории, в повечето случаи без никаква връзка с науката и действителността.

 

Ето затова казвам, че е крайно

 

време държавата да създаде национална информационна кампания за профилактиката и имунопрофилактиката. Сега хората се информират, откъдето им падне, но най-вече от социалните мрежи, където е полето на антиваксърите. Доброто към днешна дата е, че повече хора вече имат възможност да ползват напълно безплатни, реимбурсирани на 100%, лекарства. Това обаче отвори проблем на нас, общопрактикуващите лекари. 

 

Хроничноболните обикновено 

 

приемат повече от един медикамент. Едни от тях са безплатни, други са с намаление, а трети не са. Налага се за всяка една позиция да пишем отделна рецепта. Това губи време, а пациентите пред вратите на кабинетите се изнервят от чакане. Доброто е и това, че вече няма лимити за направленията за профилактичните прегледи. Ограничение за дейностите, упоменати в Наредба №8, няма. Надявам се това да повиши интереса на гражданите към профилактиката.


Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
Немислимо е орязване на КП заради бюджета

Немислимо е орязване на КП заради бюджета

За да въведена такава рестрикция, НЗОК трябва да я коментира и обсъди преди това с БЛС, казва проф. Огнян Хаджийски
1 2 3 4 5 ... 497 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ