Форум

Обявяват епидемия от коклюш до седмица

23-04-2024 15:04
Реално заболелите са между 2 000 и 3 000 души, при повечето хора минава леко и прилича на пролетна настинка, каза д-р Ангел КунчевОбявяват епидемия от коклюш до седмица
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
България реално е в епидемия от коклюш, очаква се тя да бъде обявена официално до края на следващата седмица. Това съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица, който се провежда в Сапарева баня.
Според експерти епидемията от коклюш не е изненада. Те са предупреждавали за опасността още през миналото лято, когато заболяването започна да взима епидемични размери в Европа.
„Реалният брой на заболелите в страната е към 2 000 – 3 000 души, но при повечето хора то протича леко, като те дори не подозират, а свързват кашлицата си с обичайните пролетни настинки", посочи д-р Кунчев.

Броят на официално потвърдените

случаи у нас от началото на годината към момента е 314, като за същия период на 2023-та те са били едва 4. По думите му добрата защита се дължи на напрегнатия имунитет, който създава българската ваксина, която е прилагана у нас до 2010 г. 

След тази дата обаче, заради

незначителни странични ефекти, тя е заменена с друг вид, при която не се наблюдават дори и минимални нежелани реакции. Доц. Кунчев посочи, че в Европа 60% от инфектираните с коклюш се ваксинирани и затова карат заболяването изключително леко, като смъртността е 1-2 процента.

 

„Болестта е по-страшна за малките

 

деца до една годинка, особено за бебетата до два месеца, на които ваксината още не поставена", посочи главният здравен инспектор и припомни, че се обмисля възможността имунизацията им да става на 1,5 месеца. Хората могат да си купят ваксина и да си я поставят. 

 

"Не ги съветвам обаче да го правят,

 

особено бременните, макар и в 27 страни от ЕС в 11 това да се практикува", каза още доц. Ангел Кунчев. Специалистът посочи, че бъдещите майки предават имунизационната защита на новородените, но според него е добре при бебето да се ограничат контактите, докато то самото не бъде ваксинирано. 

 

Той не изключи вероятността 

 

учениците да преминат в онлайн обучение до отшумяване на епидемията. Това обаче е решение на образователните власти. Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев припомни, че инкубационният период на коклюша е 14 дни.


Коклюш и морбили и в ЕС

 

Тенденция за увеличаващите се случаи на морбили продължава в няколко държави на ЕС. Между март 2023 г. и края на февруари 2024 г. са съобщени най-малко 5770 случая на морбили, включително най-малко 5 смъртни, показват данните на ECDC публикувани по повод Европейската имунизационна седмица.

От средата на 2023 г. в няколко държави от ЕС/ЕИП се съобщава и за увеличаване на случаите на коклюш, като предварителните данни сочат повече от 10-кратно увеличение на случаите през 2023 и 2024 г. в сравнение с 2022 и 2021 г. Новородените бебета и кърмачетата, които са твърде малки, за да бъдат напълно ваксинирани, са изложени на повишен риск от тежко заболяване и смърт.


Живеем средно до 73.5 години

Живеем средно до 73.5 години

Продължителността се е увеличила спрямо 2020 г. и е намаляла спрямо 2013 г., показват данните на НСИ
Нови 185 случая на коклюш

Нови 185 случая на коклюш

С тях от началото на 2024 г. досега официално отчетените заразени стават 1170, показват данните на НЦЗПБ
Нови 188 случая на коклюш

Нови 188 случая на коклюш

Толкова са били те през миналата седмица, от началото на годината са 985, показват данните на НЦЗПБ
Спасиха бебе на 22 дни с коклюш

Спасиха бебе на 22 дни с коклюш

То е развило тежки усложнения от заболяването, подложено е на триседмично лечение, съобщиха от болница „Токуда"
Без шумни обекти в блоковете

Без шумни обекти в блоковете

В жилищните сгради да няма хипермаркети и заведения на ненормирано работно време, които генерират звук над допустимите норми, предвиждат промени на МЗ
Вече над 600 случая на коклюш

Вече над 600 случая на коклюш

Толкова са регистрирани от началото на годината, през изминалата седмица те са били 291, показват данните на НЦЗПБ
Над 29 млн. допълнително на МЗ за заплати

Над 29 млн. допълнително на МЗ за заплати

По бюджета на НЗОК са одобрени над 7.2 млн. лв., средствата са за преодоляване на диспропорции във възнагражденията на персонала, включително и за ръст на сумите
Направленията за мамография ще важат два месеца

Направленията за мамография ще важат два месеца

Промяната влиза в сила от юли и ще важи и за ехография на млечна жлеза, реши Надзорният съвет на здравната каса
Вече над 500 случая на коклюш

Вече над 500 случая на коклюш

В първите работни дни след празниците ще започнат безплатни имунизации за бременни, както и PCR-тестовете при определени случаи, обясниха здравните власти
Обучиха 90 медиатора за работа в болница

Обучиха 90 медиатора за работа в болница

Още 180 имат тази възможност до края на април по проекта „Здравеопазване за всички"
1 2 3 4 5 ... 32 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ