Коментар

Трансплантациите са мерило за здравната система

23-04-2024 06:00
Координаторите по донорство да се сменят периодично, защото се изчерпват след две години, казва проф. Никола Владов Трансплантациите са мерило за здравната система
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Стотната трансплантация на черен дроб беше осъществена във Военномедицинска академия (ВМА) миналата седмица. Донорът и реципиентът са мъже, съответно на 59 и 49 години. Какъв път извървя донорството и трансплантологията от 2007 г., когато бе направена първата такава операция в лечебното заведение, защо донорството у нас не бележи ръст, както в други европейски страни. Това попитахме проф. Никола Владов, той е началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургиямвъв ВМА.
Военномедицинска академия осъществи своята юбилейна, 100-на трансплантация. По стечение на обстоятелстата, първата беше 20 април 2007 година. От тогава досега, годишно имахме 5-7, като през 2023-та достигнахме 12 такива операции.

От известно време „Пирогов"

също е донорска база, там работят много активно в последните месеци. Нашият екип винаги е бил готов и е откликвал на донорските ситуации. Вече имаме взаимозаменяеми подготвени хора, които могат самостоятелно да извършват трансплантации. За тези години благодарение на нашата активна работа в областта на чернодробната хирургия, запазваме темпото и не сме отстъпили нито за миг. 

Напротив, винаги ще сме готови

да действаме, да работим. Поддържаме тесни връзки с водещите трансплантационни центрове в света – в Корея, Франция и редица други страни. В България нямаме много донорски ситуации за разлика със Словения и Хърватска, които са с мащаби, близки до България, и имаме един и същ исторически път. Там обаче, очевидно, има много по-добра организация и тя дава своите много добри резултати. 

За жалост, у нас нещата

не могат да се получат. Според мен, това е процес, който трябва да се координира и ръководи от съответния отдел в Изпълнителната агенция „Медицински надзор". Ние, транспланталозите, сме винаги на линия и си вършим работата, но подчертавам, че проблемът остава изцяло организационен. Възможностите на ВМА са доказани, работим и то добре.

 

Ако ме попитат, бих дал няколко

 

съвета. Най-напред да има по-голяма активност в откриването на донори. Работа на координаторите е точно да бъдат по-активни. Тази организация трябва да бъде създадена от ИАМН. Освен това, редно да се обособи отделна Изпълнителна агенция по трансплантациите с ръководител, който да е абсолютно наясно с процеса. Той да бъде човекът, който да ръководи и координира самите координатори по донорство, като ги активизира, да разговаря с тях, да се провеждат обучения и т.н. 

 

Много важно е същите тези 

 

координатори по донорство да се сменят периодично. Научно доказано е, че един такъв е активен в рамките на две години, след което неговата активност спада. Това е тежък процес, който амортизира и изчерпва хората. Тук следва да припомним, че откриването на донори не е единствената им задача. Те вършат всички останали свои задължения, като лекари, а това е една допълнителна дейност за тях. 

 

Затова смятам, че е добре

 

да се създаде позиция „координатор по донорство" в големите болници, който да бъде активен в откриването на пациенти с мозъчна смърт. Както е известно, хора с проблеми, които биха могли да бъдат донори се намират най-много в реанимациите, интензивните неврологични отделения, неврохирургичните реанимации и т. н. Това е много важно за откриването им.

 

В най-активните страни, където

 

донорството е много силно развито, едва 47% достигат до реализация. При 40 на сто потенциални донора, само 47 стават факт. Затова е необходима по-голяма активност.

Важното е, че в нашия екип има интерес от страна на младите лекари към трансплантологията. Въпросът е какъв е интересът при тези на координаторите по донорство. За мен тази работа се върши със сърце. Човек трябва да иска да я работи, за да се получи. По отношение на трансплантолозите, абсолютно убеден съм, че всички са силно мотивирани да работят точно това. 

 

Доказват го добрите резултати.

 

Използвам възможността да пожелая на всички, заети в донорско-трансплантационната дейност да са здрави и да продължават работата си в дух на силна мотивация. Нека повече млади хора – хирурзи, анестезиолози, операционни сестри се включат в този поцес. Трансплантациите за мерилото на здравната система в една държава. Затова, нека системата върви и се развива в правилната посока.


Изписаха от ИСУЛ детето с костно-мозъчна трансплантация

Изписаха от ИСУЛ детето с костно-мозъчна трансплантация

Даден е ход на нова, този път на 5-годишно момченце, съобщиха от лечебното заведение
Нова донорска ситуация

Нова донорска ситуация

Тя е реализирана от екип на ИСУЛ, поради медицински показания, не е имало възможност за извършване на трансплантация в България, затова бъбреците са предоставени на Румъния, съобщиха от ИАМН
Дариха на ИАМН хладилни кутии за органи

Дариха на ИАМН хладилни кутии за органи

Те са за транспортиране на органи за трансплантация, жестът е от страна на швейцарската агенция SWISSTRANSPLANT
„Св. Марина

„Св. Марина" в Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации

По този начин ще се помогне на професионалното развитие на лекарите и медицинските сестри в болницата

Трима българи с нов шанс за живот

Трима българи с нов шанс за живот

Донорска ситуация в Пирогов даде възможност за трансплантации на два бъбрека в Александровска  болница и черен дроб във ВМА
11 атлети в евроигрите за трансплантирани

11 атлети в евроигрите за трансплантирани

Толкова ще са участниците в българския тим, състезанието ще се проведе в Лисабон от 21 до 27 юли
Kостно-мозъчните транплантации на деца тръгнаха

Kостно-мозъчните транплантации на деца тръгнаха

Те се извършваха в ИСУЛ, но бяха спрени повече от година заради проблеми в клиниката, след редица усилия на лечебнто заведение, първата интервенция е факт
Сложиха бъбрек от прасе на човек

Сложиха бъбрек от прасе на човек

Това се случва за първи път, реципиентът е 62-годишен мъж, съобщиха от лекари от болницата в Бостън, където е извършена операцията
Координаторите нямат стимул да откриват донори

Координаторите нямат стимул да откриват донори

На пръстите на едната ръка са тези, които се занимават активно с тази дейност, трансплантациите да се отделят от ИАМН, казда д-р Данчо Данаилов
Изписаха пациента с трансплантирано сърце

Изписаха пациента с трансплантирано сърце

Той е първият за 2024 г., излиза от продължителния болничен престой в добро състояние, съобщиха от УМБАЛ „Св. Екатерина"
1 2 3 4 5 ... 31 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ