Притеснително

Тревожен ръст на рак при по-младите

22-04-2024 13:28
В САЩ демографската структура на пациентите със заболяването все повече се измества от по-възрастните хора към тези на средна възрастТревожен ръст на рак при по-младите
Clinica.bg

press@clinica.bg
Новите случаи на рак сред младите хора рязко се увеличават. Онкологичните заболявания при хора под 50 години са нараснали в световен мащаб със 79 %, предаде CNN.
В СAЩ Американското дружество за борба с рака съобщи, че демографската структура на пациентите с рак все повече се измества от по-възрастните хора към тези на средна възраст. Докато при възрастните над 50 години се наблюдава спад в общата заболеваемост от рак от 1995 г. до 2020 г., при хората под 50 години се наблюдава забележимо увеличение. 

Видовете рак в ранна възраст,

които причиняват най-голям брой смъртни случаи и тежест в световен мащаб, са ракът на гърдата; ракът на трахеята, бронхите и белия дроб; и ракът на стомаха и колоректалния рак, според проучване от 2023 г., публикувано в списание BMJ Oncology, oбясни пред CNN д-р Леана Уен, лекар по спешна медицина и доцент в университета "Джордж Вашингтон".

 

По думите й статистическите данни 

 

са сходни и за по-възрастното население. В Съединените щати ракът на белия дроб, ракът на дебелото черво, ракът на панкреаса и ракът на гърдата са четирите основни причини за смърт от рак. В доклада на Американското дружество за борба с рака се обръща особено внимание на колоректалния рак, който понастоящем е водещата причина за смърт от рак при мъжете под 50 години и втората при жените под 50 години.

 

Относно това защо се увеличават 

 

случаите на рак при хора под 50 г.  д-р Уен коментира, че съществуват редица хипотези. Някои изследователи изтъкват нарастващите нива на затлъстяване през последните няколко десетилетия, което се свързва с риска от ранно развитие на рак. Във връзка с това промяната в хранителните навици, по-конкретно увеличаването на консумацията на ултрапреработени храни, и заседналият начин на живот също се свързват с по-високи нива на рак. Други предполагат, че е възможно да има фактори на околната среда, като канцерогени, отделяни във въздуха, водата и хранителните продукти.

 

Стряскащите статистически данни 

 

за нарастването на раковите заболявания сред младите хора трябва да бъдат призив за действие, категорична е д-р Уен. Много от раковите заболявания са безсимптомни в ранните си стадии. Ето защо е необходим скрининг: за да се открият тези ракови заболявания, преди да се разпространят. Терапията може да бъде лечебна, ако ракът се открие рано.

Д-р Уен изтъква, че от съществено значение е хората да познават рисковете си. По-конкретно, те трябва да знаят каква е семейната им история и дали имат други медицински състояния или фактори, свързани с начина на живот като тютюнопушене, употреба на алкохол, хранителни навици и физическа активност, които увеличават риска от раково заболяване с ранна поява.

 

Тютюнопушенето и приемът на много 

 

алкохол са основни рискови фактори. Отказването от тютюнопушене и намаляването на приема на алкохол са важни стъпки, отбелязва още д-р Уен. Само една или две минути интензивни физически упражнения на ден могат да намалят риска от рак, както и намаляването на ултрапреработените храни. Важно е също така да се отбележи, че тези промени в начина на живот не само намаляват риска от рак, но и са същите, които намаляват вероятността от сърдечни заболявания и преждевременна смърт, допълни специлистът.


СЗО зове за забрана на е-цигари с аромати

СЗО зове за забрана на е-цигари с аромати

Правителствата да защитят младите от употребата на тютюн и други никотинови изделия, като спрат или строго регулират тези продукти, апелират от Светованата здравна организация
 Случаите на морбили в Европа нарастват

Случаите на морбили в Европа нарастват

Те излагат на риск милиони деца, 56 634 са те за първите три месеца на годината, 4 са смъртните, съобщават от СЗО и УНИЦЕФ
К-19 спря напредъка в продължителността на живота

К-19 спря напредъка в продължителността на живота

Между 2019 г. и 2021 г. в световен мащаб тя е спаднала с 1.8 години до 71.4 години, показва доклад на СЗО за 2024 г.
Започва 77-та  Световна здравна асамблея

Започва 77-та Световна здравна асамблея

Темата й е „Всичко за здраве, здраве за всички", ще се проведе от 27 май до 1 юни, съобщиха от СЗО
България трета в ЕС по най-ниски разходи за профилактика

България трета в ЕС по най-ниски разходи за профилактика

Те са в размер на 28.7 евро на жител, преди нас са Полша с 20.6 евро и Словакия с 23 евро, показват данните на Евростат за 2021 г.
Марихуаната изпреварва алкохола в САЩ

Марихуаната изпреварва алкохола в САЩ

Ежедневната й употреба вече надминава пиенето, опиатната трева стана по-масова и е легализирана в почти половинатие щати
Бедните деца с по-висок риск от затлъстяване

Бедните деца с по-висок риск от затлъстяване

Тийнейджърите с ниски доходи са изправени пред по-голяма опасност от липса на активност и неправилно хранене, показва нов доклад на СЗО-Европа
ЕС отчете напредък в здравеопазването

ЕС отчете напредък в здравеопазването

Набелязани са шест по-строги мерки за сигурност, сред които са достъпът до лекарства и борбата с рака, отбелязват оттам
СЗО отчете ръст на половопредаваните инфекции

СЗО отчете ръст на половопредаваните инфекции

Заедно с вирусния хепатит и ХИВ те са глобални епидемии, 2.5 милиона умират от тях всяка година, казват оттам
Хиляди починали от заразена кръв във Великобритания

Хиляди починали от заразена кръв във Великобритания

Властите са прикрили скандала, след като са изложили жертвите на неприемливи рискове, се казва в доклад по темата, oчаква се извинение от премиера Риши Сунак
1 2 3 4 5 ... 127 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ