Свят

Вредният топлинен стрес се увеличава в Европа

22-04-2024 12:38
Toва констатира доклад на службата на ЕС за мониторинг на климата и Световната метеорологична организацияВредният топлинен стрес се увеличава в Европа
Clinica.bg

press@clinica.bg
Европа все по-често се сблъсква с горещини, които са толкова силни, че човешкият организъм не може да се справи с тях, тъй като климатичните промени продължават да повишават температурите. Toва заявиха от службата на ЕС за мониторинг на климата "Коперник" и Световната метеорологична организация, предаде Ройтерс.
В доклад за климата в Европа "Коперник" и Световната метеорологична организация отбелязват екстремните условия през миналата година, включително горещата вълна през юли, която доведе до силен, много силен или екстремен топлинен стрес в 41 % от Южна Европа. В него се посочва, че през последните 20 години смъртните случаи, свързани с горещините, са се увеличили с около 30% в Европа.

 

Екстремните горещини създават

 

 особени рискове за здравето на работещите на открито, на възрастните хора и на хората със съществуващи заболявания като сърдечносъдови заболявания и диабет.

 

През юли миналата година в някои

 

 части на Италия бяха регистрирани 7 % повече смъртни случаи от обичайното, като сред жертвите беше 44-годишен мъж, който боядисваше пътната маркировка в северния град Лоди, но припадна и почина.

Топлинният стрес измерва влиянието на околната среда върху човешкия организъм, като комбинира фактори като температура, влажност и реакция на организма, за да определи температурата, която се усеща като "усещане".

 

През 2023 г. в някои части на Испания,

 

 Франция, Италия и Гърция са наблюдавани до десет дни на екстремен топлинен стрес, определян като температура "на усещане" над 46 градуса по Целзий, при което трябва да се предприемат незабавни действия, за да се избегне топлинен удар и други здравословни проблеми.

 

Миналия месец агенцията на ЕС за 

 

околната среда призова правителствата да подготвят здравните системи за изменението на климата и призова за правила на ЕС за защита на работещите на открито от екстремни горещини. Миналата година е била най-горещата в света от началото на записванията. Европа е най-бързо затоплящият се континент в света.

"Някои от събитията през 2023 г. изненадаха научната общност заради своята интензивност, скорост на настъпване, обхват и продължителност", заяви Карло Буонтемпо, директор на Службата за климатични промени "Коперник".

СЗО зове за забрана на е-цигари с аромати

СЗО зове за забрана на е-цигари с аромати

Правителствата да защитят младите от употребата на тютюн и други никотинови изделия, като спрат или строго регулират тези продукти, апелират от Светованата здравна организация
 Случаите на морбили в Европа нарастват

Случаите на морбили в Европа нарастват

Те излагат на риск милиони деца, 56 634 са те за първите три месеца на годината, 4 са смъртните, съобщават от СЗО и УНИЦЕФ
К-19 спря напредъка в продължителността на живота

К-19 спря напредъка в продължителността на живота

Между 2019 г. и 2021 г. в световен мащаб тя е спаднала с 1.8 години до 71.4 години, показва доклад на СЗО за 2024 г.
Започва 77-та  Световна здравна асамблея

Започва 77-та Световна здравна асамблея

Темата й е „Всичко за здраве, здраве за всички", ще се проведе от 27 май до 1 юни, съобщиха от СЗО
България трета в ЕС по най-ниски разходи за профилактика

България трета в ЕС по най-ниски разходи за профилактика

Те са в размер на 28.7 евро на жител, преди нас са Полша с 20.6 евро и Словакия с 23 евро, показват данните на Евростат за 2021 г.
Марихуаната изпреварва алкохола в САЩ

Марихуаната изпреварва алкохола в САЩ

Ежедневната й употреба вече надминава пиенето, опиатната трева стана по-масова и е легализирана в почти половинатие щати
Бедните деца с по-висок риск от затлъстяване

Бедните деца с по-висок риск от затлъстяване

Тийнейджърите с ниски доходи са изправени пред по-голяма опасност от липса на активност и неправилно хранене, показва нов доклад на СЗО-Европа
ЕС отчете напредък в здравеопазването

ЕС отчете напредък в здравеопазването

Набелязани са шест по-строги мерки за сигурност, сред които са достъпът до лекарства и борбата с рака, отбелязват оттам
СЗО отчете ръст на половопредаваните инфекции

СЗО отчете ръст на половопредаваните инфекции

Заедно с вирусния хепатит и ХИВ те са глобални епидемии, 2.5 милиона умират от тях всяка година, казват оттам
Хиляди починали от заразена кръв във Великобритания

Хиляди починали от заразена кръв във Великобритания

Властите са прикрили скандала, след като са изложили жертвите на неприемливи рискове, се казва в доклад по темата, oчаква се извинение от премиера Риши Сунак
1 2 3 4 5 ... 127 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ