Коментар

Може да стигнем до епидемия от коклюш

19-04-2024 15:02
Такава преживява цяла Европа, и двете починали деца са от Кюстендил, в доимунизационна възраст под два месеца, не са получавали ваксина, казва доц. Ангел КунчевМоже да стигнем до епидемия от коклюш
Clinica.bg

press@clinica.bg
У нас са регистрирани два смъртни случая на новородени деца с коклюш. От началото на годината у нас има ръст на заболяването, като към момента са регистрирани 205 случая. Повече информация за двата смъртни случая и обстановката у нас и Европа представи главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в МС.
Това, което се случва не може да се нарече изненада. А, то не е изненада, защото от началото на 2023 тг. В Европа започна едно покачване на заболеваемостта от коклюш в много страни, което не само не само продължи, но и се ускори от 2024 г. 

За да не бъда голословен ще ви кажа

само няколко цифри, в Чехия например отчитат най-големия ръст на коклюш от 60-те години на миналия век насам, като до момента са регистрирани над 6300 случая. В Испания случаите са 8200 само за тази година в сравнение с 1200 за цялата 2023 г., в Холандия става въпрос за 3600 случая от тях 300 кърмачета, Гърция отчита засега 82 случая. Ако видим разпространението по-възрасти, веднага трябва да кажем, че най-засегната е възрастта от 10 до 19 години, но има и доста деца до 1-годишна възраст. Те са между 3-8% в различните области. 

Нарастване на заболеваемостта има

на практика във всички страни, не само в Европа, но и в Австралия, Бразилия, Канада, Израел, Щатите, Великобритания. У нас за първите три месеца на 2024 година бяха регистрирани 114 случая, като 89% от тях са на възраст до 19 години или 102 случая. Най-висок е относителният дял на заболелите деца във възрастта 10-14 г. Само искам да напомня, че към момента, така както в Европа, така и у нас, горе-долу между 50 и 60% се движи процентът на имунизираните напълно или частично, които са заболели. 

Това е особеност на използваната

ацелуарна коклюшна ваксина, че с времето и особено при някои индивиди имунитетът спада и може да се получи заболяване. Обикновено при тях то протича доста по-леко. Между другото затова и по-трудно се разпознава. Това беше причината ние да изпратим тези напомнителни писма до общопрактикуващи лекари с указания какво трябва да имат предвид, какъв материал да вземат, къде може да проведе изследването, за да се хванем първите случаи и да наложим съответните противоепидемични мерки. 

Коклюшът е бактериално заболяване,

поддава се добре на антибиотично лечение и когато се хване на време не е тежко като протичане. От всички тези 205 случая, които имаме до момента, по-малко от 10% са стигнали въобще до болница. Наличието на тези два смъртни случая за мен е донякъде съвпадение, тъй като става въпрос и за деца, потърсили медицинска помощ доста късно, вече и при наличие на тежки пневмонии, на дихателна недостатъчност, при които и лечението е било по-неефективно. Децата са лекувани правилно, само че е потърсена медицинска помощ малко късно. При едното дете е имало два пъти отказ за хоспитализация, която е предложена от Спешна помощ и едва вече при влошаването се стига до приемане първо в Кюстендил, а след това и Националната кардиологична болница.

 

Само да напомня, че имунизационната схема

 

за децата в България срещу коклюш включва имунизация с 6-валентна ваксина на два –три-четири месеца, след това е петвалентна ваксина на две години, с 4-валентна на шест години и с 3-валентна за дифтерия, тетанус, коклюш на 12 години. Реимунизацията на 12 години я въведохме през 2020 г. точно като отговор на това, че в Холандия, Англия започна едно увеличаване на броя на случаите при тийнейджърска възраст и се наложи да се направи такава бустерна доза. И двете починали деца са от Кюстендил те са в доимунизационна възраст под два месеца, всъщност не са получавали ваксина. Ние сме намерили всички тесни контактни, поставени са под наблюдение, но истината е, че причинителят циркулира в България, сега най-интензивно в София и в Западната част, постепенно ще обхване и други части.

 

 Трудно ми е да правя прогнози докъде

 

би се стигнало, дали ще стигнем тези 6-7-8000 случая, както в някои други страни или пък ще засегне по-малко деца. Имайте предвид, че изпълнението на имунизационния календар през миналата година никак не е лошо, специално за тези ваксини, които говорим то достига от 89 до 91-92%, което все пак осигурява една добра защита. Пак казвам дори при спадане на имунитета с годините, при заразяване на такова дете протичането е значително по-леко. При положение, че продължи разпространението ще става дума за една национална епидемия, пак казвам такава, каквато преживява цяла Европа. Вие знаете, че след двете-трите години на пандемия, в които строгите мерки ограничиха разпространението на много заболявания, след това станахме свидетели на бум и на варицела, и на скарлатина, сега и на морбили в някои страни. 

 

България така героично година и половина

 

устояваше и при нас не започна, но виждате ние няма как да останем някакъв остров на благоденствието в тази страна, така че разпространение ще има, трудно е да се каже колко интензивно ще има. Получаваме данни от всички лаборатории, няма значение каква е собствеността, те пускат бързи известия, когато имат положителен случай, между другото и при двата случая става въпрос, точно за изследване в частна лаборатория.

Починалите деца от Кюстендил не са имали връзка едно с друго, живеят на една махала, но на различни места, контактните им не са едни и същи лица, но това е въздушно-капкова инфекция. Не е трудно след като има циркулация да я хванете, където и да било.

 

Трите указателни писма, които пуснахме 

 

чрез РЗИ до всички лични лекари са в насока да се напомни за заболяването и във всички случаи, когато имаме наличие на пристъп на кашлица повече от седмица, две, трудноподдаваща се на лечение, това е достатъчно основание да мислим за коклюш, да предприемем изследване за коклюш. Ние сме направили и райониране, така че да облекчим изследването не само в Центъра за заразни и паразитно заболявания, а и в Столична РЗИ, работим за въпроса да осигурим център за такава диагностика и в Източна България, така че тя да е достъпна. Истината е, че за промяна в календара не се мисли и никоя страна в Европа не го е предприела, това е важна стъпка, която трябва да бъде добре обоснована. Колкото до хората в по-високите възрасти, не очаквам там да има масово разпространение, засега има един случай на човек на 62 г., който го кара много леко. В голямата част заболеваемостта е съсредоточена до 18 години.


Живеем средно до 73.5 години

Живеем средно до 73.5 години

Продължителността се е увеличила спрямо 2020 г. и е намаляла спрямо 2013 г., показват данните на НСИ
Нови 185 случая на коклюш

Нови 185 случая на коклюш

С тях от началото на 2024 г. досега официално отчетените заразени стават 1170, показват данните на НЦЗПБ
Нови 188 случая на коклюш

Нови 188 случая на коклюш

Толкова са били те през миналата седмица, от началото на годината са 985, показват данните на НЦЗПБ
Спасиха бебе на 22 дни с коклюш

Спасиха бебе на 22 дни с коклюш

То е развило тежки усложнения от заболяването, подложено е на триседмично лечение, съобщиха от болница „Токуда"
Без шумни обекти в блоковете

Без шумни обекти в блоковете

В жилищните сгради да няма хипермаркети и заведения на ненормирано работно време, които генерират звук над допустимите норми, предвиждат промени на МЗ
Вече над 600 случая на коклюш

Вече над 600 случая на коклюш

Толкова са регистрирани от началото на годината, през изминалата седмица те са били 291, показват данните на НЦЗПБ
Над 29 млн. допълнително на МЗ за заплати

Над 29 млн. допълнително на МЗ за заплати

По бюджета на НЗОК са одобрени над 7.2 млн. лв., средствата са за преодоляване на диспропорции във възнагражденията на персонала, включително и за ръст на сумите
Направленията за мамография ще важат два месеца

Направленията за мамография ще важат два месеца

Промяната влиза в сила от юли и ще важи и за ехография на млечна жлеза, реши Надзорният съвет на здравната каса
Вече над 500 случая на коклюш

Вече над 500 случая на коклюш

В първите работни дни след празниците ще започнат безплатни имунизации за бременни, както и PCR-тестовете при определени случаи, обясниха здравните власти
Обучиха 90 медиатора за работа в болница

Обучиха 90 медиатора за работа в болница

Още 180 имат тази възможност до края на април по проекта „Здравеопазване за всички"
1 2 3 4 5 ... 32 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ