Коментар

Назначихме резерви членове в ТЕЛК

24-04-2024 11:11
Стараем се да няма забавяния, годишно се издават 2 000 – 2 200 експертни решения, имаме четирима секретари, казва д-р Красимира КовачкаНазначихме резерви членове в ТЕЛК
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Удвояването на ТЕЛК-овете закъснява. Днес изтече срокът, в който държавните и общинските болници в страната трябваше да разкрият още 80 комисии, но това не се случи. Част от болниците изобщо не могат да се справят със задачата, а друга ще се опитат да я изпълнят, макар и с леко закъснение. Има ли втора комисия, назначени ли са и началници на отделения, забавят ли се решения, какви са трудностите. Това попитахме д-р Красимира Ковачка. Тя е управител на МБАЛ – Самоков.
В МБАЛ-Самоков има разкрит ТЕЛК от 2004 година. До момент комисията работи. Съобразихме се с новото постановление и изискване. Актуализирахме я и я подсилихме там, където беше необходимо, с нови резервни членове. Към момента тя действа без никакви проблеми. Изпълнихме всички изисквания. 

Не ни задължават да

разкриване втора комисия, а само да укрепим вече съществуващата такава, което сме и направили. Стараем се да няма забавяния. Всяка година ТЕЛК издала около 2 000 – 2 200 експертни решения, от което се вижда, че работата никак не е малка. Хората обаче си я вършат съвестно и нямаме много сериозни забавяния. В нея, като цяло, не са включени началник-отделения, тъй като има лекари от самите отделения, които са предложени от своите началниците. 

Такива са от вътрешното,
 

хирургимното, неврологичното и педиатричното. Отделно, имаме двама външни специалисти по очни болести, защото имаме и такава комисия. Очакваме началникът на отделението да предложи и резервен член. Впрочем, само завеждащият на кардиологичното е в комисията, но като резервен член. Така, ТЕЛК е напълно окоплектована и попълнена.

 

Тъй като случаите не 

 

намаляват, а членовете й ще разглеждат и документацията на пациенти от други населени места, взехме мерки експертните решения да бъдат писани своевременно, за да сме в полза на пациентите. Имаме трима технически секретари, като до дни ще назначем и четвърти, за да няма забавяне. За момента нямаме затруднения, не стрещнахме такива и по време на доокоплектоването, налагано от новите изисквания. 

 

За това ни помогна добрата

 

работа и опитът на хората, заети в комисията, тъй като тя, както вече казах, съществува от двадесет години. Ние работим със състемата, с програмата без затруднения. Вероятно нямаме проблеми и поради факта, че въпреки дефицитът на лекари, като цяло за страната, имаме необходимия брой, за да покрием 24-часовите дежурства и всички други ангажименти, които ни се налага да вършим. 

 

Много ни помагат и младите 

 

лекари, специализантите в болницата. Такива имаме в отделенията по хирургия, вътрешни болести и кардиология. Бих искала да ползвам възможността и да благодаря на колегите, които се включиха като резервни членове в ТЕЛК за готовността да поемат и тази дейност.


Приемат заявки за модерни помощни средства

Приемат заявки за модерни помощни средства

Те се подават в МТСП, сред артикулите са брайлов компютър и дисплей, софтуер за екранни четци, вертикализираща електрическа инвалидна количка
Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Немислимо е орязване на КП заради бюджета

Немислимо е орязване на КП заради бюджета

За да въведена такава рестрикция, НЗОК трябва да я коментира и обсъди преди това с БЛС, казва проф. Огнян Хаджийски
1 2 3 4 5 ... 175 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ