Зараза

Две деца починаха от коклюш у нас

19-04-2024 13:13
Едното е на месец и половина, още не му е била поставена ваксина, другото също, от Кюстендил саДве деца починаха от коклюш у нас
Clinica.bg

press@clinica.bg
Две деца са починали от коклюш у нас, те са първите жертви на болестта. И двете са от Кюстендил, съобщи за clinica управителят на болницата в града д-р Александър Величков.
„Едното от тях е на 28 дни. При него инфекцията категорично е доказана. То не е ваксинирано, тъй като инжекцията се прави на два месеца", поясни той. 

"Другото е точно на един месец.

За него болестта при нас не бе потвърдена, а беше само със съмнения", допълни той. По-късно на официален брифинг главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев уточни, че и двете деца са под два месеца и не са били имунизирани. Първоначално и двете деца, за които се знае, че няма контакт помежду им, са били настанени в инфекциозното отделение на лечебното заведение в Кюстендил. 

Дни след това по-малкото е 

изпратено в Държавната специализирана болница по педиатрия в столицата, а другото в Националната кардиологична болница. „Направихме всичко възможно, но спасяването на живота на бебето не беше възможно", коментира директорът на детската болница д-р Благомир Здравков.


Други четири деца с коклюш 

 

са били хоспитализирани през миналата седмица в Детското отделение на Инфекциозна болница. „Лечението им премина успешно. Последното изписахме днес", каза неговият началник доц. Атанас Мангъров. Той подчерта, че родителите на бива да предприемат самолечение, а да потърсят лекарска помощ, ако кашлицата на малчуганите не премине или поне не утихне за ден – два.

 

Междувременно, от МЗ 

 

обявиха, че по-късно днес министър Галя Кондева и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще направят изявление след заседанието на Министерския съвет, което започна в 13.00 часа. По данни на Националния център по заразни и паразитни боленсти 59 са случаите на коклюш в страната през миналата седмица. От началото на годината те са общо 205, като през същия период на миналата са били само четири.

 

 

Преглеждат ваксинациите на деца

Министерство на здравеопазването потвърждава, че са регистрирани два смъртни случая на новородени деца с доказана потвърдена диагноза коклюш, съобщи здравният министър Галя Кондева на брифинг в МЗ. Тя добави и че има ръст на заболеваемостта в страната.  „В тази връзка сме предприели мерки по изпращане на писма към РЗИ и БЛС с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи и съответно МЗ, НЗОК и ИАМН ще анализират тези данни и вече от вчера сме дали указания за организация на необходимата лабораторна диагностика", каза д-р Галя Кондева.

Продължава спадът при случаите от коклюш

Продължава спадът при случаите от коклюш

81 са новите през миналата седмица или с 13 по-малко от предходната, показват данните на НЦЗПБ
Случаите на морбили станаха 17

Случаите на морбили станаха 17

Новите три регистрирани в официалните данни, отново са от Варненско, обясни д-р Анка Баева
Намаляват новите случаи на коклюш

Намаляват новите случаи на коклюш

94 са били те през миналата седмица, показват данните на НЦЗПБ
Още един случай на морбили във Варненско

Още един случай на морбили във Варненско

Инфекцията е доказана в УМБАЛ „Св. Марина", пробата е изпратена и в НЦЗПБ, каза д-р Анка Баева
13 станаха случаите на морбили

13 станаха случаите на морбили

През изминалата седмица са доказани три, показват официалните данни на НЦЗПБ
Още два случая на морбили

Още два случая на морбили

Те отново са във Варна, едното дете е на 6 години, а другото на две, съобщиха от РЗИ
114 нови случая на коклюш

114 нови случая на коклюш

Толкова са регистрирани през миналата седмица, показват данните на НЦЗПБ
За нас остава загадка източникът на морбили

За нас остава загадка източникът на морбили

Търсим го много активно, но не можем да го намерим, децата са от различни групи, нямат контакт едно с друго, казва д-р Анка Баева
Случаите на морбили станаха 10

Случаите на морбили станаха 10

Новите от миналата седмица са три от Варна, има още един два съмнителни, за които се чакат резултати, обясни доц. Ангел Кунчев
111 са новите случаи на коклюш

111 са новите случаи на коклюш

Толкова са били те през мината седмица, те са с 3 повече, спрямо предходната, става ясно от данните на НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 33 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ