най-накрая

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

18-04-2024 14:29
Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПСПриеха здравната стратегия до 2030 г.
Clinica.bg

press@clinica.bg

Депутатите най-накрая приеха Националната здравна стратегия до 2030 г. Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници с общи насоки за развитие на сектора. Той бе подкрепен със 107 гласа от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Това е вторият опит за приемане на здравната стратегия. Въпреки че той завърши успешно, реално вариантът, който одобриха политическите партии, не е представеният от Министерски съвет. Вариантът на изпълнителната власт беше доста по-обемен и представяше по-конкретна визия за развитието на всяка сфера от здравната система. Това обаче срещна сериозен отпор сред основните заинтересовани страни в сектора, като болниците.


Така например във варианта на МС


се предлагаше да се преструктурира болничната помощ и да се въведе селективното договаряне, така че да се редуцира ненужно раздутата система, която не обслужва интересите на хората. В новия вариант толкова конкретни идеи за ограничаване на болничния сектор няма. Въпреки че отново се залага политика за преструктуриране на болничния сектор, тя не засяга икономическите интереси на големите лечебни заведения. В нея отсъстват идеи за промяна на финансирането, а има са запазени само препоръките за преформатиране на малките болници за активно лечение в медицински центрове и укрепване на спешната помощ и на по-големите болници на регионално и национално ниво особено в сферата на педиатрията, онкологията и мозъчно-съдовите заболявания, като за целта се ползват средства от ПВУ.


Както обеща д-р Александър Симидчиев,


който бе ръководител на работната група по преработването й, в стратегията залагат най-общите насоки за развитие на системата, така че да няма конфликтни точки. В лекарствената политика сред малкото останалите намеци за оспорвани от някои части на сектора насоки е въвеждането на „прогенерична политика", както и на „антимонополно и антикартелно законодателство".


В този си вид стратегията бе подкрепена


и защитена и от политическите партии, които я изготвиха – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Тази стратегия има три компонента, един с чиято реализация ще успее напълно, един, с който ще успее частично и един, с който няма да успее, каза д-р Александър Симидчиев. Според него безспорен успех е, че имаме стратегия за следващите 6 години, а частично депутатите са успели да създадат нов модел за стратегия, като всеки, който иска е могъл да допринесе. Но тя не успя да ни обедини, констатира още д-р Симидчиев.


Потвърждение на последното бяха


и обвиненията от страна на опозицията. Според Маргарита Генчева от „Възраждане" в стратегията няма мерки за оптимизиране на работата на НЗОК, и този орган не работи в интерес на пациента. Тя изтъкна и неравнопоставеността на държавните и частните структури, които водят до фалит на първите – проблем, срещу който в стратегията няма никакви мерки. Генчева разясни, че е редно частните болници да са задължени да приемат и преглеждат здравнонеосигурени, както държавните, да поддържат звена, които искат или не искат държавните поддържат.


Въпреки тези и други критики


депутатите от мнозинството гласуваха стратегията, а накрая председателят на здравната комисия - проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, благодари на всички за подкрепата и работата, включително на д-р Симидчиев и на новия здравен министър - д-р Галя Кондева.


Промените за психично болните след изборите

 

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за здравето, чиято цел е да защитят правата на психично болните, но окончателното му одобрение се очаква да е след изборите. По време на дебатите се чуха критики относно това дали промените не обслужват НПО-та, доколко те ще са реално работещи и др. Цвета Рангелова от „Възраждане" призова между двете четения да има нормален срок, за да може спокойно да се внесат предложения за промени. Депутатът от ГЕРБ Деница Сачева заяви, че няма да се инициира съкратен срок между първо и второ четене. Веднага след изборната кампания ще се направи нова работна група, в която още веднъж да се чуе мнението на всички специалисти. Целта е да не се направи нещо, което няма да се прилага, защото това не би било крачка напред. 


НЗОК не може да глобява без действащ КТД

НЗОК не може да глобява без действащ КТД

Това стана ясно от думите на управителя на здравната каса проф. Момчил Мавров
Безплатни прегледи за дибетици в София

Безплатни прегледи за дибетици в София

Те ще се извършват от съдовите хирурзи на УМБАЛ "Света Екатерина", започват от началото на юни
Касата още не е изпълнила решението на КС

Касата още не е изпълнила решението на КС

Решението на КС за отмяна на лимитите на болниците е в сила, което налага нов подход за контрол от страна на НЗОК. Фондът иска да коригира цените на КП, ако има опасност от преразход на годишния бюджет. Съгласни ли са областните болници, попитахме д-р Васислав Петров.
Освободиха шефа на Лозенец

Освободиха шефа на Лозенец

Причината са тежки нарушения, установени в одита на лечебното заведение, на мястото на д-р Христо Стоянов като временно изпълняващ длъжността директор е назначена д-р Олга Мицова - Масларова, съобщиха от МЗ
70% ножица при разходите за КП по области

70% ножица при разходите за КП по области

Толкова е разликата при тях в болниците в Смолян, където са най-ниски и в тези в София, където са най-високи, показват данните на Института по пазарна икономика
Обжалват задължителните ТЕЛК-комисии

Обжалват задължителните ТЕЛК-комисии

Общинските болници планират да оспорят в съда изискването, според което трябва да разкрият териториални експертни лекарски комисии, защото на практика то не може да бъде изпълнено, обясни д-р Неделчо Тотев
Зависимостта е болест, но обществото не го осъзнава

Зависимостта е болест, но обществото не го осъзнава

Алкохолът и наркотиците „доставят" лесно щастие, чувство на обич и силни емоции, казва Светлана Йорданова
Нов тайминг за Детската болница

Нов тайминг за Детската болница

До два месеца трябва да е готов плана за капацитета, чието създаване е следваща стъпка за изграждането й
НЗОК плаща за още 460 легла

НЗОК плаща за още 460 легла

Ръстът е спрямо октомври 2023 г., а средната използваемост на базата в болниците продължава да е нездравословно ниска - под 50%, показват актуалните данни
Живеем средно до 73.5 години

Живеем средно до 73.5 години

Продължителността се е увеличила спрямо 2020 г. и е намаляла спрямо 2013 г., показват данните на НСИ
1 2 3 4 5 ... 553 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ