Коментар

Не искаме анекс към сегашния КТД

17-04-2024 11:30
Това ще даде възможност на работодателите да протакат във времето подписването на нов договор, казва Росица ПелешниковаНе искаме анекс към сегашния КТД
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Спорът между синдикати и работодатели за новия КТД продължава. Във вторник браншовите организации на бизнеса не се явиха на преговорите. Същевременно, Министерството на здравеопазването излезе с предложение за удължаване на сегашния. Съгласни ли с това синдикатите, попитахме Росица Пелешникова. Тя е председател на Медицинската федерация на КТ „Подкрепа".
Всеки колективен трудов договор има продължителност най-много две години. Ако сега сключим анекс, той трябва да бъде фиксиран до момента на подписване на новия. Така ще се даде възможност на работодателите да протакат във времето самото му парафиране. Затова ние не сме съгласни с предложението на КНСБ, нито с това на Министерството на здравеопазването за удължаване на сега действащия.

Резултатите са, че заплати в него

не са спазени едва в две – три от болниците. Има възможност да настояваме да започнат веднага преговори, а бъдещият договор да бъде парафиран със стара дата. Сега работодателите всячески протакат, за да печелят време. Целта им е, ако може така да продължи поне до края на годината. Ние обаче не сме съгласни с това, че трябва да им даваме мотиви, защо трябва да има увеличение на възнагражденията.

Аз, като председател на

Медицинската федерация на КТ „Подкрепа", аз подписах и изпратих писмо до сдружението на частните болници и това на областните. В него им напомням, че минималната работна заплата е увеличена с повече от 30% пред последните две години, както и ръстът на средната и брутната. Затова и настояваме точно с 30 на сто те да бъдат увеличени в някои лечебните заведения за болнична помощ, където това е възможно, а при други с 15-20 процента.

Ние не приемаме натиска на

частните и университетските болници, че трябва да направим анализ и да им го представим. Това не е задължение на синдикатите. Повишаване на възнагражденията на медиците и останалия персонал е наложително още повече, тъй като инфлацията в България е огромна. Затова ще изпратим писмо до работодателските организации, министъра на здравеопазването и премиера. В него ще заявим, че се нарушават редица закони в страната.

До 30 дни от внасянето на проекта

ни за КТД преговорите трябваше да започнат независимо дали им харесва или не. Нас това не ни интересува, то е разписано в Кодекса на труда. Във вторник, на 16 април, поискахме ясно обяснение от Министерството на здравеопазването. След като там са домакини в това тристранно сътрудничество, са длъжни да изискат обяснение, защо тези сдружения бойкотират този процес. Колективни трудови договори има във всички браншове.
Тук настоявам да отбележа, че
минималната работна заплата, която в началото на 2022 г. е 650 лева, а от 1 януари 2024 г. вече възлиза на 933 лева. В същото време е увеличено ниво на минималната издръжката за живот на едно работещо лице. От около 1200 лева през май 2022 г., днес тя достига до нива над 1500 лева. Има и чувствителен ръст на средната брутна заплата за страната за същия период. Промяната в параметрите на средната годишна заплата в отрасъл „Здравеопазване", по данни на НСИ ,през декември 2023 г. достига 2216 лева. 
Ръстът на инфлацията е 15,3% 
на средногодишна база за 2022-а и 9,5 % през 2023 година. Тя обаче в реалност е много по-голяма. Не на последно място, при изготвяне и обсъждане на предложенията за нива на минималните размери на основните възнаграждения на медицинските специалисти трябва да се отчита все по-осезаемият им недостиг. По данни на различни организации само недостигът на медицински сестри в страната в момента възлиза на над 30 000 кадри. На този фон, един от основните механизми за мотивация при ангажирането и задържането на специалисти е осигуряването на достойни условия на труд, в т.ч. и на достойно заплащане.

Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Университетите затварят врати днес

Университетите затварят врати днес

По този начин висшите училища искат да накарат държавата да спазва ангажиментите си към образованието и науката
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Средната пенсия стигна 920 лв. през април

Средната пенсия стигна 920 лв. през април

Общият размер на отчетените приходи е 4.145 млрд., което представлява 32,2% изпълнение на плана за годината

Борят стреса в офиса с директива

Борят стреса в офиса с директива

Европейската конфедерация на профсъюзите настоява ЕК да приеме такъв документ, тъй като епидемията от него се задълбочава, съобщи КНСБ
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

Правят 10 годишна прогноза за пазара на труда

Правят 10 годишна прогноза за пазара на труда

Тя ще се осъществи по проект на социалното министерство с бюджет от 3.7 млн. лв., съобщиха от ведомството
НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
1 2 3 4 5 ... 604 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ