Полезно

Безплатни прегледи за първичен имунен дефицит

17-04-2024 10:19
Те ще се проведат в УМБАЛ "Александровска" в периода 22-26 април, съобщиха от болницатаБезплатни прегледи за първичен имунен дефицит
Clinica.bg

press@clinica.bg
Безплатни прегледи за първичен имунен дефицит (ПИД) ще се проведат в УМБАЛ "Александровска" в периода 22-26 април. Инициативата е по повод Световната седмица на ПИД.
Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска" в партньорство с Международната фондация „Джефри Модел" (Jeffrey Model Centers Network) традиционно ще участват в инициативите, посветени на Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД). 

Водещи медицински специалисти

в областта на ПИД ще споделят своите знания и опит за по-ефективна диагностика, терапия и превенция на първичните имунодефицитни заболявания, както и за запазване и подобряване качеството на живот на хората с ПИД. На 20 април е се проведе шестото лятно училище за родители на деца с вродени дефекти на имунната система. Входът е свободен.

 

В периода 22-26 април ще се 

 

проведе кампания с безплатни прегледи на лица от 0 до 60г., имащи поне един от 10-те признака на първичен имунен дефицит. Те са - четири или повече отита в рамките на 1 година; две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година;приложение на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект;две или повече пневмонии в рамките на 1 година;забавено физическо развитие при новородени и малки деца;рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция;необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията;Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта; анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството;

 

Необходимо е предварително

 

 записване на тел. 0877 570898 от 9 до 12.00ч. в дните 22-26 април. Консултациите ще се извършват от 11.00 до 12.30ч. в Клиника по клинична имунология (за лица над 18г.) и в Kлиника по педиатрия на УМБАЛ „Александровска" (за деца и юноши до 18г.). На 22 април пред лабораторния блок на УМБАЛ "Александровска", съвместно с Алианса по редки болести, ще бъдат пуснати балони в небето, символизиращи всеки един новодиагностициран пациент с ПИД.

 

ПИД включват над 300 редки 

 

заболявания, при които има нарушение в структурата и/или функцията на определени звена от имунната система. Тези заболявания се причиняват от генетични дефекти, някои от които са наследствени. Пациентите с ПИД обикновено са по-податливи на инфекции, които са по-чести от обичайното, могат да бъдат особено тежки и трудно поддаващи се на лечение.

 

В сравнение със световните данни, 

 

у нас честотата на ПИД е 2,7 на 100 000 жители, което е значително по-ниско ниво от това в повечето европейски страни. Причината е, че около 70% от пациентите с ПИД по света са недиагностицирани, дори в страни с опит и установени традиции в диагностиката и лечението им. България също не прави изключение, затова са приети критерии за бърза и надеждна диагностика. В Националния регистър фигурират 222 пациенти с доказан първичен имунен дефицит, като от тях с малък процент преобладават мъжете, а над 50% са деца. От началото на годината има 19 новодиагностицирани.

 

Световната седмица на

 

 първичните имунни дефицити (ПИД) е глобална инициатива под надслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай". Всички активности са насочени към информираност на обществото и застъпничество за ранно диагностициране и равен достъп до лечение на ПИД в световен мащаб. Традиционно се провежда в периода 22-29 април, като мотото тази година е: „Достъп до грижи за всички пациенти с ПИД навсякъде. Нека направим ранната диагноза и навременния достъп до качествено лечение реалност в световен мащаб".


Спасиха разкъсано от болт око на мъж

Спасиха разкъсано от болт око на мъж

Това стана с ювелирна операция в Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Александровска", съобщиха оттам
ИАМН проверява смъртта на дете

ИАМН проверява смъртта на дете

Агенцията изпрати инспектори в МБАЛ-Благоевград, ЦСМП – Кюстендил и личния му лекар, съобщиха оттам
Лекция за семейно планиране в Пловдив

Лекция за семейно планиране в Пловдив

Тя ще се проведе на 21 май, организира се от „Искам здраво дете" съвместно със Студентски съвет към ПУ „Паисий Хилендарски"
Безплатни кардиологични прегледи в София

Безплатни кардиологични прегледи в София

Те ще се проведат в ИСУЛ на 22 и 23 май и се организират по повод Международния ден за борба с артериалната хипертония
Деца ще бягат в благотворителен маратон

Деца ще бягат в благотворителен маратон

Избират кауза за подкрепа – апаратура за педиатричната болница в Бургас, лекции за здравето в страната или център за младежи
Един продължава за шеф на СБАЛПФЗ в София

Един продължава за шеф на СБАЛПФЗ в София

Д-р Кирил Палавеев отива на трети кръг в конкурса на МЗ, съперници за поста няма
Бдение за хората със СПИН

Бдение за хората със СПИН

То ще се проведе на 19 май в неделя пред катедралния храм "Св. Ал. Невски"
НДК светва в лилаво за хората с чревни заболявания

НДК светва в лилаво за хората с чревни заболявания

Повече от 6,8 милиона души по света живеят с поодбни проблеми, на 19 май отбелязваме световния ден в тяхна помощ
ХЕМС с летище и на магистрала

ХЕМС с летище и на магистрала

Регистрация за медицинските хеликоптери получи площадката до тунела Желзеница на  Струма

Форум за борба със сколиозата в София

Форум за борба със сколиозата в София

Той ще се проведе на 29 юни, участие в него ще вземат пациенти и болници от България и Турция

1 2 3 4 5 ... 508 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ