Коментар

Неявяването на работодателите е саботаж

17-04-2024 06:30
Те бойкотират КТД, плачат, че няма лекари и медицински сестри, а не искат да дадат по-високи заплати, казва д-р Иван Кокалов Неявяването на работодателите е саботаж
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Спорът между синдикати и работодатели за новия КТД продължава. Вчера стана ясно, че от браншовите организации на бизнеса не са отишли на преговори. Защо те не се състояха, трябва ли да има регламент за провеждането им, защо синдикатите не са дали анализи, какви са разчетите, за да бъдат постигнати заплатите в новия КТД и защо не са представени, попитахме д-р Иван Кокалов. Той е председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването на КНСБ.
За мен това е организиран саботаж на преговорите за новия КТД. От Сдружението на университетските болници и от Сдружението на общинските болници в България два пъти ми пишат писма ние да им дадем разчети и мотиви за изпълнението на заплатите по все още действащия договор. На свой ред ние им отговорихме, че няма нормативен акт, който да задължава синдикатите да дават такава информация.

В Кодекса на труда пише

точно обратното. Когато се водят преговори, в зависимост от характера им, съответното министерство или работодателските организации са тези, които трябва да я дават. Работодателите обаче така и не се явиха. Да бяха дошли, да бяха заявили, какво искат. Според мен, те нарочно търсят провал, тъй като вече изтича срокът на предходния КТД. Ние, КНСБ и КТ „Подкрепа", поискахме с писмо от Министерството на здравеопазването, заедно с тях да подпишем анекс за удължаването му до сключването на нов. Така или иначе, старият изтече на 12 април. Както вече заявих, работодателите за втори път не идват.

Яви се само един от тях,

председателят на Сдружението на общинските болници в България. По закон обаче следва да имаме 2/3 представители и от трите страни – синдикати, държавата и работодатели. Призовани са за преговорите съвсем законно. Поискахме водещият заместник-министър да поиска от тях обяснения, защо не са дошли. За мен категорично е ясно, че целта им е да провалят нещата и затова ги няма за втори път. Мисля, че ще трябва да се обърнем и към премиера, и към министъра на здравеопазването. Тъй като университетските болници са държавни, той може да поиска обяснение по този въпрос.

Всички знаем, каква тежест

дава Европейската комисия за засилване на социалния диалог и колективното договаряне. Оттам искат поне 80% от предприятията да са покрити с договори. Ние имаме точно обратното – колективно неявяване, колективно нежелание за договаряне. Някой трябва да зададе въпрос на работодателите, защо го правят? За мен отговорът е ясен и вече го казах. Те не искат да има колективен трудов договор. В същото време ежедневно слушаме техния плач и вой, че няма медицински сестри, лекари, въобще персонал. В същото време не иска да се стигне до КТ, не искат да дадат по-големи възнаграждения на хората. 

Само ще отбележа, че в

последните три години минималната заплата се покачи чувствително и тя подпира останалите. Те също трябва да се качат нагоре. Ако това не се случи, в противен случай ще стане така, че един санитар ще взима колкото една медицинска сестра. Ние, синдикатите, искаме да водим нормален човешки диалог. Повтарям и потретвам, че 
неявяването им във вторник, на 16 април, беше истински саботаж без обяснение при положение, че бяха поканени писмено. Колкото до това, как могат да се постигнат заплатите в предложения проект на КТД и защо няма разчети, това не е работа на синдикатите.

Повечето от университетските

болници покриват възнагражденията. Пък и дали и как това ще се случи, не е работа на синдикатите, а на мениджърите. Ние не можем да сме разплащателна монета на некадърността на някои от управителите. Нещо трябва да се направи с този мениджмънт. Като се дадат някому изключително много средства, няма как, ще ги мениджират. Нека да видим, как някои го правят при положение, че средно с 25% са увеличени цените на клиничните пътеки. Това, че чирпанската болница, нейният управител, който се е подписал под КТД и представлява БСК и общинските болници, не може да ги достигне, да се види защо не може.

Следва да се прецени и дали

тази болница въобще трябва да съществува, защото на 30 км от нея е Казанлък, а на 50 км – Стара Загора със съответните лечебни заведения за болнична помощ. Затова, да се каже дали тя трябва да е точно болница или е редно да стане медицински център. С тази липса на реформа и честа смяна на министри въпросът започва да става политически. Затова се стигна и до такива ответни реакции от страна на работодателите. Бойкотират. Аз няма да оставя нещата така. От МЗ обещаха да ги попитат, защо не са се явили. Независимо от това, аз ще се обърна и към премиера и ще му кажа в прав текст, че точно работодателите в България бойкотират социалния диалог. Ще уведомя и съответните европейски и международни организации за тяхното действие.

Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
Немислимо е орязване на КП заради бюджета

Немислимо е орязване на КП заради бюджета

За да въведена такава рестрикция, НЗОК трябва да я коментира и обсъди преди това с БЛС, казва проф. Огнян Хаджийски
1 2 3 4 5 ... 509 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ