очаквано

Новото КТД отново пред провал

16-04-2024 13:12
Работодателите не са се явили на преговорите, защото не са получили разчети за новите заплати, от КНСБ искат властите да възстановят диалога, засега те мълчатНовото КТД отново пред провал
Clinica.bg

press@clinica.bg

Очаквано преговорите по новия колективен договор в здравеопазването (КТД) зациклиха. Причината е, че работодателските организации не са се явили на преговорите, тъй като не са получили анализи за изпълнението на минималните заплати, които са поискали от синдикатите. От КНСБ пък призовават здравните власти да вземат отношение и възстановят диалога, засега обаче от МЗ се въздържат от коментар.

Зациклянето на преговорите по новия колективен договор в здравеопазването беше очаквано, тъй като предложенията за повишаване на заплатите в сектора на синдикатите, не удовлетворяват работодателите.


От КНСБ и „Подкрепа" предложиха


ръст от над 20% за възнагражденията в сектора, което означава минимални заплати от порядъка на над 2000 лв. за сестра в болница и близо 2900 лв. за лекар със специалност. За директор пък се предлагат над 3200 лв. Болниците обаче едва след новия рамков договор успяха да постигнат заплатите от предишното КТД. Залагането на по-високите стойности според директорите им е неизпълнимо или ако се дадат тези заплати, лечебните заведения ще фалират.


Затова те отказват да се явят на преговорите


без ясни анализи как ще бъдат изпълнени новите стойности. Днес, 16 април, поради бойкот от страна на представителите на работодателите в здравеопазването, се провали заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването за втори път, заявиха по този повод от КНСБ.

От най-големия синдикат добавиха, че това води до нарушаването на Закона за здравно осигуряване, Закона за лечебните заведения и НРД, като ощетява всички работещи в здравеопазването. И се обърнаха към министъра на здравеопазването и председателя на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването да вземат мерки за възстановяване на социалния диалог и подписване на КТД. Засега обаче от здравното министерство нямат позиция по темата, тъй като във ведомството отново има смяна на властта.


Междувременно обаче работодателите


заявиха, че не бойкотират преговорите, а не са се явили на последните две заседания, защото не са изпълнени три искания, които са заявили още преди няколко седмици. За да седнат на масата, те искат изпълнението им да е налице, но засега такова няма.


Пред няколко седмици беше проведено


заседание, на което заявихме, че искаме три неща - одобрени разчети за това как ще се постигнат новите минимални заплати за медицинските специалисти в лечебните заведения, анализ на изпълнението на досегашния КТД от 2022 г. и равнището на постигането му, както и ясен регламент и протоколи, които да се водят по време на заседанията на отрасловия съвет, обясни д-р Неделчо Тотев, представител на БСК. Той допълни, че на първото заседание от здравното министерство са дали справка, според която малко над 40 болници от 186 са постигнали сегашния КТД. Това пък ясно показва, че няма как да бъде изпълнен новия, а според НРД това влече и санкции за болниците.


Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Университетите затварят врати днес

Университетите затварят врати днес

По този начин висшите училища искат да накарат държавата да спазва ангажиментите си към образованието и науката
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Средната пенсия стигна 920 лв. през април

Средната пенсия стигна 920 лв. през април

Общият размер на отчетените приходи е 4.145 млрд., което представлява 32,2% изпълнение на плана за годината

Борят стреса в офиса с директива

Борят стреса в офиса с директива

Европейската конфедерация на профсъюзите настоява ЕК да приеме такъв документ, тъй като епидемията от него се задълбочава, съобщи КНСБ
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

Правят 10 годишна прогноза за пазара на труда

Правят 10 годишна прогноза за пазара на труда

Тя ще се осъществи по проект на социалното министерство с бюджет от 3.7 млн. лв., съобщиха от ведомството
НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
1 2 3 4 5 ... 596 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ