намерения

Следва отпадане на лимитите и в ЗЗО

16-04-2024 06:30
Вероятно Националната здравноосигурителна касата няма да има затруднения с изплащането им, казва Красимир ГрудевСледва отпадане на лимитите и в ЗЗО
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Конституционният съд (КС) обяви лимитите на болниците от здравната каса за незаконни. Делото бе образувано на 20 септември м.г. по искане на Върховния административен съд заради жалба и от Националното сдружение на частните болници. Доволни ли са лечебните заведения, какво следа оттук нататък и ще стигне ли бюджетът на касата, попитахме Красимир Грудев, председател на сдружението.
Доволни сме от решението на Конституционния съд за отмяна на лимитите. Макар и да не е инициирано от нас, а от Върховния административен съд, то е по повод наше искане отправено към него, свързано отново с лимитите.

В последните години НЗОК

плащаше, но след като станеше ясно дали остават пари в бюджета. Това, което ни притесняваше докато излезе решението на съда беше, че искането на ВАС бе подадено още през ноември м.г. Конституционният съд забави своето решение близо пет месеца. Предвид това, че той в последно време имаше и други важни въпроси за решаване, свързани с промени в Конституцията и жалби в тази връзка, все пак се произнесе в удовлетворителен срок.

Доволни сме и от това, че

от десет присъстващи на заседанието, всички са подкрепили решението – нещо, което още повече ни убеждава в правотата му. Аз не се съмнявах в този резултат, тъй като аргументите бяха безупречни, произтичащи от самата Конституция и законите, опиращи се на нея. От тук нататък следва автоматичното отпадане на члена, свързан с лимитите от Закона за здравното осигуряване. Затова, доколкото разбирам, няма да има нужда Народното събрание да го отменя. Би следвало тези ограничения да отпаднат и от Националния рамков договор.

Там също има ограничения,

привнесени направо от закона. От тук нататък следва да се преработи методиката по чл. 4 от Закона за бюджета на НЗОК, която е направена, за да има предвидимост и устойчивост на бюджета на касата. Там е заложен принципът да се разплаща само до размера на стойностите, отбелязани в индивидуалните трудови договори. Следва да се знае, какви ще са последиците за лечебните заведения. Би трябвало тези от тях, които имат неразплатена надлимитна дейност към този момент, периодът декември 2023 – март 2024 г., да бъдат платени от НЗОК въз основа на решението на Конституционния съд.

Не съм обаче абсолютно

сигурен, че тя ще пристъпи към такова плащане доброволно или ще трябва да постъпят искания от болниците с позовавания на настъпилите промени, които да я накарат да им приведе сумите. Това, което в бъдеще ще се формира като надлимитна дейност, би трябвало тя да го заплаща безусловно. Дали обаче при това положение на заплащане на всяка дейност, регистрирана от лечебните заведения парите на касата ще стигнат, е въпрос, на който много трудно може да се отговори. Вероятно тя няма да има затруднения. Надлимитната дейност за първото тримесечие е 70 млн. лв, а частта от резерва, на която можем да разчитаме е около 140 млн. лева.

Аз само мога да направя

прогноза, която вероятно няма да е точна, защото отчетите за похарчените средства в болничната помощ за дейност през декември – януари показва, че има т. нар. отрицателни стойности. Това са около 80 млн. лв., в същото време икономиите са около 20 млн. лева. Ако касата изплати надлимитната дейност за посочения период, тя ще има надхвърляне на предвидените средства. Трябва обаче да се знае, че той не е от най-слабите, както и сегашният от месеците март до май. 

Възможно е и в него да

имаме надлимитна дейност и, условно казано, около 90 млн. лв. такъв преразход. Много е вероятно в рамките на тримесечието юни – август да се формират икономии по традиционните причини – отпуски в болниците и по-малко боледуване през лятото. В годините имаме наблюдение, че в тези месеци разходите на лечебните заведения от бюджета на НЗОК са доста по-малко. Твърде възможно е това надвишаване, в този период, да бъде спестено, ако не изцяло, то поне до над 50%. Ако към този момент имаме преразход от 100 млн. лв., е възможно тогава 70-80 млн. лева да не бъдат изпълнени и той да падне до 20 млн. лева.

Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
1 2 3 4 5 ... 552 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ