Опасност

Трети случай на денга в страната

12-04-2024 14:34
Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се заразените с лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБТрети случай на денга в страната
Clinica.bg

press@clinica.bg
Още един случай на денга е установен у нас през миналата седмица. С него инфектираните стават трима от началото на годината досега. „Лицето се е заразило в чужбина, както и предходните пациенти. Заболяването е установено и лекувано навреме. Няма риск за нито един от тях", коментира директорът на центъра проф. Ива Христова.
Тя припомни, че вече е установен и първият случай на морбили за 2024 г.  Както clinica писа, той е от миналата седмица. Столичната регионална здравна инспекция започна имунизация и реимунизация срещу заболяването, както и срещу паротит и рубеола за деца без личен лекар. Ваксините се правят в делнични дни от 8.30 до 17.00 ч. в имунизационния кабинет на инспекцията.

Оказва се обаче, че

случаите на лаймската болест у нас се увеличават значително от началото на годината в сравнение със същия период на миналата, сочат данните на НЦЗПБ. Два са новите само за миналата седмица. От януари досега те са общо 25, като за същия период на 2023-та регистрираните са 12.

„Инфекциите са в

резултат на ухапвания от кърлежи през миналата година. Необходимо е обаче да мине време, докато те се проявят като като заболяване", поясни за clinica водещият микробиолог проф. Тодор Кантарджиев и бивш дългогодишен директор на центъра. Той допълни, че след ужилването са необходими 21 дни, за да се появят симптоми. 

Следва кожната проява,

продължаваща две седмици. Тя впоследствие отшумява, но самата болест става факт чак след три-четири месеца", поясни той. Тя се изразява най-често във възпаление на лицевия нерв, но също така в менингит, енцефалит, парези и парализи на крайници, и сетивни нарушения. Понякога се стига до сърдечни увреждания, проводни и ритъмни нарушения.

 

„Това лято много трябва 

 

да се пазим от кърлежи, защото наблюденията ми са, че мерки срещу тях чрез пръскане се взимат късно", каза още проф. Кантарджиев. По думите му, опасност има и от марсилска треска особено в Южна България, която също се пренася от кърлежи.  Тази година засегнати от нея все още няма. Пак там, както и в източната част на страната пък, е налице риск от кримска-конгохеморогична треска.

 

„У нас вече има тигрови

 

комари, които разнасят денга и чоконгуня", каза още проф. Кантарджиев. По думите му спасението от такова заразяване е обработка на водоемите срещу ларвите на насекомите.


Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
1 2 3 4 5 ... 541 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ