окончателно

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

12-04-2024 08:14
Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициативаВАС отмени и Механизма за лекарствата
Clinica.bg

press@clinica.bg
ВАС отмени окончателно Механизма на НЗОК за лекарствата, с който фирмите й връщаха стотици милиони всяка година. Тази седмица КС отмени и лимитите за болниците. Така две различни съдебни инстанции прекроиха правилата, по които функционира здравната каса и показаха, че сегашният модел е изчерпан. Причината е, че при липсата на тези механими в съчетание с отсъстващия от години контрол, касата няма да може да овладее бюджета си за т.г.
Две са основанията, на които ВАС отменя Механизма за лекарствата по жалба на фармацевтичната компания Абви. Първият е, че през 2021 г. той е приет без от Надзорния съвет на НЗОК в нарушение на процедурата, тъй като не е имало обществено обсъждане.

Още по-важен обаче е вторият извод

- според ВАС с прилагането на Механизма в настоящия му вид се изземва прихода от продажбата на компаниите, което пък е в противоречие с нормите на Конституцията, които гарантират правото на собственост, свободната стопанска инициатива и еднаквото третиране на инвестициите. Според магистратите това може да доведе до отегляне на фирмите от странат ни.

Така с решението си ВАС отменя

не само Механизма за 2021 г., но поставя под съмнение изобщо възможността за прилагането на тези правила в момента и занапред. На практика това означава, че касата вече няма достатъчно силно правно основание, с което да принуди компаниите да й плащат отстъпките.

Ако те решат да откажат пък,

бюджетът на фонда вече е компрометиран. Само в онкологията за м.г. по Механизма фирмите са върнали 322 млн., толкова е разликата между реалните разходи на НЗОК - 1.0867 млрд. и бюджета по това перо - 764 млн. За тази година разликата се очаква да е още по-голяма, а освен това има още две групи лекарства, за които компаниите връщат пари - с и без протоколи. Тоест, без Механизма, касата няма как да плати на аптеките и дори на болниците.

Проблемът става още по-голям заради

решението и на КС, с което пък вчера бяха отменени лимитите на болниците. Въпреки че от години те имат прогнозен характер, все пак играеха дисциплиниращ ефект, сега лечебните заведения ще се чувстват напълно необезпокоявани във възможностите си за усвояване на средства от НЗОК. В същото време касата няма добър контрол и всички ставаме свидетели на постоянните незаконни и неморални практики от страна на много болници да точат фонда с фиктивни пациенти и надписване на КП.

В същото време парите за лекарства

и за болници на НЗОК съставляват над 50% от всичките й разходи. За тази година общо те възлизат на 4.6 млрд. лв. при 8 млрд. макрорамка на бюджета на фонда. Как касата ще реши проблемите, пред които я поставят решенията на КС и на ВАС тепърва ще става ясно.

Ситуацията обаче ясно показва,

че моделът на функциониране на здравеопазването в този му вид е изчерпан и има нужда от сериозна промяна. Време е порочното и безконтролно усвояване на обществените средства на НЗОК от все повече лечебни заведения, чиято сметка се плаща от всички останали участници в системата - най-вече от пациентите, да спре. За съжаление по-реално е да стане обратното и примерно да се вдигне здравната вноска или поне това показва политическото бездействие за регулацията на сектора в последните години.

Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Обновяват фарма ръководството по пневмология

Обновяват фарма ръководството по пневмология

Актуализира се правната регламентация на терапевтичния подход при лечение на туберкулоза и белодробна болест, причинена от нетуберкулозни микобактерии
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
1 2 3 4 5 ... 620 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ