Коментар

Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

11-04-2024 12:24
За някого 6 000 лв. може да не е много, но за повечето хора в България е огромен разход, казва проф. Красимир МинкинРешението на НЗОК може да е законно, но е неморално
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Вчера се оказа, че пациентите с Паркинсон отново ще доплащат за имплантиране на устройство за дълбока мозъчна стимулация (ДМС). Причината е промяна в правилата за реимбурсация на медицинското изделие. Намери ли се изход и защо се стигне дотук, попитахме проф. Красимир Минкин. Той е неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски".
НЗОК би следвало да си поправи грешката. Най-важното в случая е, че пациентът не се поставя на първо място, както трябва да бъде. През месец януари ние попитахме касата, защо се случва това. Официалният отговор дойде на 12 февруари.

В него пише, че ако

медицинските изделия, ако не попадат в хипотезата най-разходоефективност с цел обезпечаване на достъпа на здравноосигурените лица, финансирането може да бъде отказано. Тоест, същите тези лица следва да си доплащат за лечението. Излиза, че тази терапия не е разходоефективна, според финасовата-осигурителната институция.

 

Големият проблем, 

 

според мен, идва от това, че решението на НЗОК е издържано законово, но не е морално. В миналото е имало решения, които са били и законовоиздържани, и същевременно не е намаляван бюджетът й, като е и морално. Например, в този случай биха могли да бъде намален броят на импантираните устройства и пациенти за дадена година, като част от нуждаещите се бъдат прехвърлени за следващата. Това е едно много разумно решение. 

 

Притеснението ми е, 

 

че там гледат да изпълнят нещата веднага, щом става дума за цена. Опират ли нещата до финансовата дисциплина, махат необходимото веднага от списъка с реимбурсациите без да се потърсят варианти. Колкото до пациентите, да се оправят, както намерят за добре. От касата дори не поискаха диалог с нас – лекарите, дори не потърсиха дискусия, да обмислим заедно някакъв изход от ситуацията. Сигурен съм, че ако оттам го бяха направили, щяхме да го намерим. 

 

На свой ред попитахме, 

 

защо няма комуникация с нас. Благодарение на медийния натиск и публикациите по проблема, вчера беше отговорено, че в срок до 31 април ние можем да предложим увеличаване на стойността на медицинското изделие, което да влезе в сила от 1 януари догодина. Тоест, ние трябва да сме инициаторът. В предходния отговор въобще не се споменаваше, че имаме право да искаме увеличаване на цената. Във вчерашния отговор дори ни обвиняват, че не сме поискали такова нещо още през 2023 година. 

 

Та ние сме лекари и нямаме

 

никаква представа какви ще са цените на същите тези медицински изделия занапред. Вероятно и вносителите не са наясно дали ще има увеличения от страна на производителите в следващите месеци. Напълно невъзможно е да се прогнозира цена на каквото и да е след една година. Трябваше да се стигне точно до медиен натиск, за да си даде труд касата да ни уведоми, че евентуално догодина ще разгледа казуса и, ако случайно разходът е ефективносъобразен, може да включи коментираните медицински изделия в бюджета си за 2025-та.

 

В УМБАЛ „Свети Иван Рилски" 

 

се борихме шест години, докато тези медицински изделия бъдат поети от НЗОК. От 2013 до 2019 г. й пишехме всяка година писма с настоявания за реимбурсация, каквато има във всяка друга страна – членка на Европейския съюз. Тъй като накрая тя беше принудена от съда да изпраща пациентите в чужбина и да плаща двойно, ако не осигури лечението им в България реши, че й е по-евтино те да получават терапия тук. Само ще спомена, че 40 000 лв. струва имплантът, ако е с незареждащи се батерии в нашата страна. Ако той е със зареждащи се, е 60 000 лева. 

 

Самата операцията се поема 

 

от касата. В чужбина обаче разходите излизат около 50 000 евро. След като и изделието беше поето от нея, нито един пациент не е заплатил нито една стотинка. Сега, след отказа на НЗОК се оказва, че човек трябва да си плати батериите, ако са за смяна. За някои хора 6 000 лева за доплащане може да не са много пари, но за повечето в България са огромни разходи.

 

Вече имаме планирани хора,

 

които се отказаха, защото нямат тези пари. Впрочем, тук само ще отбележа, че касата заплаща два други метода за лечение на Паркинсонова болест, които са двойно по-скъпи. Това са терапия с дуоденална помпа и с атомофинова помпа.


Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Обновяват фарма ръководството по пневмология

Обновяват фарма ръководството по пневмология

Актуализира се правната регламентация на терапевтичния подход при лечение на туберкулоза и белодробна болест, причинена от нетуберкулозни микобактерии
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Обжалват указанията за медицински храни

Обжалват указанията за медицински храни

Националната мрежа за децата иска отмяната и пренаписването им, защото смята, че има дискриминативни текстове, които ще лишат пациентите от безплатната помощ
1 2 3 4 5 ... 260 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ