Региони

Укрепват общинските лечебни заведения

10-04-2024 14:34
Здравната комисия в СОС подкрепи закупуването на апаратура, ремонтни дейности и погасяване на задължения за ток Укрепват общинските лечебни заведения
Clinica.bg

press@clinica.bg
За нова апаратура, ремонти, както и за погасяване на задължения за ток дадоха зелена светлина днес общинските съветници от здравната комисия в София. По време на заседанието бе прегласуван и доклада за създаване на дневен център за хора с редки болести в столицата.
Един от подкрепените доклади е за нов ехомамограф в ДКЦ XXV със собствени средства на стойност 35 хил. лв. Също така общинските съветници подкрепиха Втора МБАЛ да достави и изгради със собствени средства мълниезащитна заземителна уредба и мълниеприемник в размер на 14 хил. лв. 

На място беше и директорът на

болницата д-р Стефан Узунов, който представи и друг проблем, а именно необходимостта от ремонт на допълнителна сграда на болницата. Тя трябва да се заздрави, за да не е опасна. Пред в сградата е имало Тубдиспансер, но сега тази дейност е прекратена, като при извършване на нужния ремонт, тя би могла отново да се възстанови, стана ясно от думите на д-р Узунов. Той обясни, че има и оферта от фирма за извършване на дейностите в размер на 230 000 лв. без ДДС. Д-р Антон Койчев подкрепи нуждата от ремонт. За да се придвижи той, е нужно да бъде внесен доклад за разглеждане в Столичния общински съвет.

 

Столичната здравна комисия одобри 

 

и 73 180 лв. за погасяване на стари задължения на ДКЦ VI за електроенергия и присъединяване към друго енергорапределително дружество. С друго решение удължи срока за ликвидация на Медицински център I в Банкя до края на годината. По време на заседанието бе прочетено и сведение от зам.-здравния министър доц. Петър Стеновски за изпълнение на заповед за прекратяване на общинско лечебно заведение Медицински център 9. Общинските съветници дадоха зелена светлина и за учредяване право на безвъзмездно ползване за срок от 5 (пет) години на фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София", върху общински имот.

 

Най-голяма дискусия породи първата точка, 

 

oт дневния ред, която бе за прегласуване на доклада за финансиране със 70 000 лева за създаването на първия в столицата център за работа с хора с редки заболявания. Той вече бе подаден от общинските съветници от ГЕРБ, но е бил върнат, заради някои неуредици. Така например счетено е, че не кметът трябва да извършва строително-ремонтните дейности, а районния кмет, като в новия вариант е направена корекция по темата. 

 

Помещението за центъра е предоставено 

 

безплатно през изминалия мандат от Столичния общински съвет на Българска Хънтингтън Асоциация. По време на дискусията бяха поставени въпросите за задълженията на организацията и затова защо ремонти не са били извършени досега, след като и през минали години са разполагали със имота. Общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев обясни, че са погасени задължения към Топлофикация, а Димка Димова от Българска Хънтингтън Асоциация обясни, че по европроекта, който е финансирал дейността на центъра, не е имало възможност да се поемат средства за ремонт. В крайна сметка решението бе прегласувано.

 

Бизнес плановете на болниците да са в е-формат

 

Част от дневния ред на здравната комисия бяха и предадените бизнес планове на общинските лечебни заведения. Общинският съветник Борис Бонев постави въпроса за необходимостта за образци при изготвянето на тези документи от търговските дружества, за да може да се даде обективна оценка, както и за изискване те да се изпращат в електронен формат, защото при сканирането не винаги всичко е достатъчно ясно. Идеята му получи подкрепа от д-р Антон Койчев от ГЕРБ-СДС като обаче, за да стане това трябва да се произнесе водещата комисия, която е икономическата. Здравната комисия разгледа също така и отчетите на контрольорите на общинските лечебни заведения.


Спасиха разкъсано от болт око на мъж

Спасиха разкъсано от болт око на мъж

Това стана с ювелирна операция в Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Александровска", съобщиха оттам
ИАМН проверява смъртта на дете

ИАМН проверява смъртта на дете

Агенцията изпрати инспектори в МБАЛ-Благоевград, ЦСМП – Кюстендил и личния му лекар, съобщиха оттам
Лекция за семейно планиране в Пловдив

Лекция за семейно планиране в Пловдив

Тя ще се проведе на 21 май, организира се от „Искам здраво дете" съвместно със Студентски съвет към ПУ „Паисий Хилендарски"
Безплатни кардиологични прегледи в София

Безплатни кардиологични прегледи в София

Те ще се проведат в ИСУЛ на 22 и 23 май и се организират по повод Международния ден за борба с артериалната хипертония
Един продължава за шеф на СБАЛПФЗ в София

Един продължава за шеф на СБАЛПФЗ в София

Д-р Кирил Палавеев отива на трети кръг в конкурса на МЗ, съперници за поста няма
Бдение за хората със СПИН

Бдение за хората със СПИН

То ще се проведе на 19 май в неделя пред катедралния храм "Св. Ал. Невски"
НДК светва в лилаво за хората с чревни заболявания

НДК светва в лилаво за хората с чревни заболявания

Повече от 6,8 милиона души по света живеят с поодбни проблеми, на 19 май отбелязваме световния ден в тяхна помощ
ХЕМС с летище и на магистрала

ХЕМС с летище и на магистрала

Регистрация за медицинските хеликоптери получи площадката до тунела Желзеница на  Струма

Партиите да заявят визията си за климата

Партиите да заявят визията си за климата

Преди и след изборите да изразят ясно как България и ЕС трябва да реагира на промените му, казват от граждански организации
Само един на финала за шеф на СБАЛББ-Габрово

Само един на финала за шеф на СБАЛББ-Габрово

Д-р Иво Станчев, който досега бе неин управител, е допуснат до последния кръг на конкурса, съобщиха от Министерството на здравеопазването
1 2 3 4 5 ... 301 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ