Необходимост

Предлагат съвети по психично здраве към общините

09-04-2024 13:07
Това предвиждат предложенията за промени в Закона за здравето, която одобри временната комисия в НС, депутатите поискаха и 2 млн. допълнително за психиатриите за 2024 г. и 30 млн. за 2025 г. Предлагат съвети по психично здраве към общините
Clinica.bg

press@clinica.bg
Да се създадат съвети по психично здраве към общините, както и да се извършват задължителни аутопсии на починали психично болни пациенти, които са без близки или са непотърсени. Това са част от предложенията за промените в Закона за здравето, които одобри временната комисия в НС за защита на правата на психично болните пациенти. Законопроектът предстои да бъде публикуван на сайта на парламента.
Предложените промени предвиждат да бъдат създадени комисии по психично здраве към общините, а в състава им да влизат представители на различни институции и на гражданските организации гласи едно от тях.

„Тяхната задача ще бъде

не само да упражняват контрол, но и да дават предложения за подобряване на работата в лечебните заведения, както и да съдействат при решаването на проблемите им", поясни депутатът от ГЕРБ и председател на комисията Деница Сачева.

Предвижда се да бъдат

засилени и интегрираните грижи, осъществявани от общините и Министерството на труда и социалната политика. „Това е необходимо, за да има къде да отидат хората след завършване на своето лечение, ако нямат близки. Така няма да им се налага да живеят с години в болниците след преминало вече лечение", каза още Сачева. 

За да се решават по-добре

делата, които се отнасят до правата на хората с увреждания пък, съдиите трябва да преминат специализирано обучение, по време на което да се запознаят с проблемите на психичноболните. 

С предлаганите промени се

предвижда и задължителна аутопсия на починал пациент в психиатрична болница, чиито близки не могат да бъдат открити или няма такива. „Това се налага за пълно изяснявате на причините за смъртта с цел да се предотвратят злоупотреби с тези хора", разясни депутатът Сачева.

Още 2 млн. лева да отпусне

Министерството на финансите на здравното министертво за 2024 г. за издръжката на 273 пациенти, които живеят повече от две години в държавните психиатрични болници, препоръчват депутатите от временната парламентарна комисия. Също така те искат допълнително 30 млн. лв. да бъдат предвидени в бюджета за МЗ за 2025 г., които да са за програмата "Психиатрична помощ". "Сега за нея са предвидени 2 млн. лв., като с тази сума се финансират 12-те държавни психиатрични болници. Увеличавайки парите, битовите условия и грижи в тях ще бъдат по-добри", коментира за clinica директорът на Дирекция "Лечебни дейности" в МЗ д-р Лучия Добрева.

Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
Немислимо е орязване на КП заради бюджета

Немислимо е орязване на КП заради бюджета

За да въведена такава рестрикция, НЗОК трябва да я коментира и обсъди преди това с БЛС, казва проф. Огнян Хаджийски
1 2 3 4 5 ... 507 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ