интервю

Д-р Кондева е по-скоро експерт на президента

08-04-2024 06:15
От един служебен министър не се очакват реформи и назначения, а да продължи започнатите политики, надявам се да го осъзнава, казва доц. Васил ПандовД-р Кондева е по-скоро експерт на президента
Clinica.bg

press@clinica.bg

Тази седмица начело на България ще застане поредния служебен кабинет. Защо ПП-ДБ не хареса състава му, ако не е равно отдалечен от партиите, на кого е новият здравен министър д-р Галя Кондева и какво да очакваме от нея. Това попитахме доц. Васил Пандов. Той е зам. председател на парламентарната комисия по здравеопазване (ПКЗ) и депутат от ПП.

 

- Доц. Пандов, ПП-ДБ не бяха доволни от състава на служебния кабинет, защо?

- Той не оправда основната задача на един служебен кабинет, а именно - провеждането на честни и законосъобразни параламентарни избори. Освен това те ще бъдат комбинирани и с тези за европейски парламент, което ги усложнява още повече. Както ние вече обявихме няколко пъти, нямаме доверие на министъра на вътрешните работи, че той ще препятства процесите по различни изборни нарушения. Самият премиер макар да е от хората в списъка според Конституцията, той е народен представител от ГЕРБ и бивш председател на НС. Смятаме и че отговорността за избора на Калин Стоянов за вътрешен министър е както на ГЕРБ и ДПС, така и на президента.

- Очевидно този кабинет не е равноотдалечен от политическите сили, въпросът е дали в него присъстват по равно министри от най-големите политически сили, както твърдят от "Възраждане"?
-
Мисля, че в него няма наше представителство. Ако се визират лицата с изключение на министър Гвоздейков, които продължават да са министри в новия кабинет, те не са излъчени от нашата партия. Например министърът на образовнаието, както стана ясно от изказване на акад. Николай Денков е бил предложен от Мария Габриел. Кирил Вътев не е представител на ПП, в този смиъл не мисля, че в новия кабинет има наш представител. Той не е равно отдалечен, но в него няма и равно представителство на партиите, това е кабинет на ГЕРБ, ДПС и президента. В него има и няколко министри, които се свързват с неговото участие, както е министърът на здравеопазването.

- Но доколко възможно е изобщо да има равноотдалечен политически служебен кабинет?
- Може би това е въпрос на политическа култура и зрялост в една държава. Аз мисля, че е напълно възможно, но в ситуацията, в която е България, виждаме, че това е трудно постижимо. И понеже се появиха коментари от рода на "това сами си го причинихте", аз не съм съгласен с тях, защото един основен закон се прави по най-добрите стандарти. Ние взехме световни примери, това, дали българската политика е готова да ги приложи, е отделен въпрос.

- В този смисъл, че кабинетът не е равноотдалечен от политическите партии, чий министър е Галя Кондева?
- В лицето на г-жа Кондева виждам опит за назначаване на експерт. Мисля, че е свързана по-скоро със средите около президента, който също е свързан със съставянето на този кабинет. Тя е и директор на болницата по Онкохематология, която няма финансови проблеми към момента. Освен това участваше в работна група към Комисията по здравеопазване, когато обсъждахме методиките за заплащане на онколекарствата от НЗОК, тогава тя даде някои разумни решения. Така че аз не съм виждал до момента в нейното поведение някаква политическа окраска, надявам се, че ще продължи така и за в бъдеще.

- Казахте, че тя е експертна фигура в здравеопазването, какви са очакванията ви от нейния мандат?

- Никой не знае колко дълъг ще е мандатът на един служебен министър, което много затруднява и тях самите. В една нормална ситуация на политическо развитие този мандат трябва да е 2-3 месеца, но както видяхме, имаше служебни министри като д-р Асен Меджидиев, който управлява 10 месеца, повече от тези в редовния кабинет. Така че един служебен министър може да има два плана. План А е какво да направи по замисъла на Конституцията, което означава, че не се предполага да прави реформи или назначения, които са свързани с един редовен канбинет, с мнозинство, което да застане зад тях. От друга страна при продължаване дълго на мандата на един служебен министър, той е изправен пред определени избори и натиск, като всеки министър, да взема решения и тогава той може да тръгне по пътя на реформи или назначения, които обаче не са присъщи за ролята му. Така че моят съвет е д-р Кондева да го осъзнава.

От друга страна е важно за МЗ и изобщо за държавата да не бъдат прекъсвани започнатите неща, което означава да се продължи работата, на първо място, по дигитализацията. Приеха се промени, за да се осъществи връзка между СЕСПА, НЗИС и НЗОК, сроковете текат и както знаем - обикновено изтичат преди да се реализират промените. Трябва да се изгради нова система СЕСПА, министър Хинков започна работа и в тази посока, така че всички тези процеси трябва да продължат. Трябва да се направи оценка какво се случва със здравната карта и нейната подготовка, която започна м.г., но не видяхме резултата. И на следващо място идват профилактиката и превенцията, министът Хинков заложи няколко програми за превенция, включително и за рак на гърдата, които д-р Кондева трябва да реализира, защото те сега трябва да стартират. На следващо място достъпа до лечение на пациентите с редки заболявания над 18 годоини, които сега приемаме в НС, също ще трябва да се обезпечи. Тоест, тя трябва да реализира тези политики, които са вече заложени, да не забравяме и НПВУ. Там има доста работа, която е започната, но трябва да се довърши. Повечето стратегии са приети, но самия план за действие е по-труден за реализация. Трябва да запчоне да функционира спешната помощ по въздуха, както и другите проекти, които са в ход. Моето виждане е, че не трябва по политически приични да спре реализацията им

- Обикновено служебните кабинети започват дейността си с една ревизия на предишните управляващи, очаквате ли и сега след промените в Конституцията да е така?

- Няма причина, ако това е поставено за цел, да не продължи, както виждаме процесите на политическата сцена са доста изострени, това, което се случи с гл. секретар на МВР, с Агенция "Митници". Ние смятаме, че определени държавни органи се използват за бухалки и може да се очаква всичко, но се надявам, че няма да стане така. Всеки министър сам преценява какъв да е подходът и министър Кондева може да прецени да не подхожда така в нейната сфера.

- Казахте, че министърът трябва да продължи с ежедневните дейноти и да не прави смени, но договорите на ключовите университески болници изтекоха или изтичат, министър Хинков беше спрян в назначаването на конкурси, трябва ли сега това да направи служебният министър?

- В една нормална ситуация, когато служебният министър е за около 2 месеца, би трявало да изчака своя наследник, но ако ситуацията продължи дълго време, всичко ще зависи и от президента, и от премиера. Надявам се, че когато премиерът е политическо лице на ГЕРБ няма да направи това и няма да възпроизведе системата на предходния служебен кабинет, когато министър Меджидиев одобри конкурсите на областните болници, които бяха започнати от последния редовен министър - проф. Костадин Ангелов. Надявам се, че министър Кондева няма да следва този подоход.

- Как гледате на работата на досегашния кабинет в сферата на здравеопазванрто - доста отчети видяхме, но какво се свърши според вас и какво не?
- В сферата на НПВУ имаше видими резултати. Напредна се с изпълнението на проектите, не само за въздушната спешна поомощ, но и при другите проекти има готовност да се проведат обществени поръчки - за обновяване на онкологиите и за изграждане на строук центровете. В тази поска мисля, че кабинетът се справи добре. В областа на превенцията и профилактиката се продължиха правилните политики, но според мен трябва да по-решително да се извършват. И накрая не мога да не скрия, че в областта на регулацията на болничната помощ не настъпи промяна. Надявам се служебният министър да не ни изненада с издаването на разрешения за дейност на големи нови болници.

- А в областа на лекарствата?
- Специално при темата за реимбурсиране на лекарствата за ССЗ - импулсът дойде от НЗОК, но то бе заложено в нашата програма и е нейно изпъление. Скептичен съм обаче, че в следващия месц ще се случат промени в ЗЛПХМ относно темата за недостига на лекарства.

- Защо така смятате?

- Защото започна дискусия как трябва да се разгледа писмото на ЕК, освнен това има входирани два законопроекта по темата, а след закритото заседание с ДАНС и МВР има трети проект на ЗЛПХМ, който прави МЗ в момента. Тоест, няма да има козметична промяна само с текста за фомулата, а тя ще е по-мащабна и ще реши веднъж звинаги проблема с проследимостта на лекарствата. Съмнявам се обаче, че това НС ще има енергията, защото темите вече са свързани с предизборния процес. Според мен по-сериозна реформа в ЗЛПХМ ще се направи в следващия парламент, а това може да е по-добре, за да не създадем в бързината чудовище. Надявам се, както миналата седмица ПКЗ показа липсата на политически дебат и популизъм, така служебният министър и всички в сферата на здравеопазването да избгенем използването на страховете и надеждите на хората с предизборна цел. Само по себе си "популизъм" не е лошо понятие, то означава работа в полза на хората, но в България има негативна конотация, точно заради използването на страховете и надеждите на хората.


Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
Немислимо е орязване на КП заради бюджета

Немислимо е орязване на КП заради бюджета

За да въведена такава рестрикция, НЗОК трябва да я коментира и обсъди преди това с БЛС, казва проф. Огнян Хаджийски
1 2 3 4 5 ... 528 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ