Красота и здраве

Как да отслабнем здравословно и трайно

10-04-2024 06:40
С протеини хабим двойно повече енергия, отколкото приемаме, вечер не бива да ядем въглехидрати, съветва проф. Донка БайковаКак да отслабнем здравословно и трайно
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Пролетта вече не само дойде, но и ни изненада с необичайно високи температури. Това още повече засилва желанието да влезем във форма. Важно е обаче да не прибягваме към необмислени и бързи диети, които могат да навредят на здравето ни имат йо-йо ефект. Как да отслабваме здравословно и трайно, кои са „златните правила", попитахме специалиста по хранене и диететика проф. Донка Байкова.
Минаване към по-лека храна

Апетитът определя потребностите и с промяната на сезона естествено започваме да минаваме към по-лек режим на хранене. „Вече изоставяме мазните, животински храни и минаваме към един модел на хранене, в който ще преобладават зеленолистните зеленчуци, повече плодове, мазните млечни продукти - сирена, кашкавали, ще заменим с по-леките такива с по-ниска масленост. Ще предпочитаме риба, светлите меса като птичето, в което няма мазнини, както и немазно свинско месо, без тлъстите пържоли и ястия на тяхна основа", каза проф. Донка Байкова. В този период организмът ни желае да приема повече леки храни и гозби като например миш-маш. Всичко е въз основа на това, че става по-топло и организмът няма нужда да прави допълнителни мастни натрупвания, защото тази характеристика е важна на зимата, въз основа на терморегулацията в студен период ние имаме нужда от повече енергия и калории. По това време на година е и Великденският пост, който също има благоприятно влияние върху здравето. Всеки добре усещаш се здрав индивид в трудоспосoбна възраст може да пости. Постът обаче може да бъде различен по продължителност в зависимост от здравословното състояние на човека.

 

2 кг надолу в топлия период

 

Сега ние имаме нужда от по-малко калории и по-лека храна. Ако преминаваме към този модел на хранене разумно и балансирано, няма да пострада и имунната устойчивост на организма, който е поставен на изпитание, защото има и вирусни инфекции. „Както в студения период на годината качваме 2 кг сега много леко, само с промяна на характеристиката на модела на хранене, ние ще ги свалим", казва проф. Донка Байкова. Ако обаче имаме да отслабваме малко повече то трябва и да се постараем повече.

 

Да сваляме до 3-4 кг на месец

 

Не е добре непосредствено преди летните ваканции да вземаме крути мерки и да поставяме организма в сериозна рестрикция. Да, ние можем да свалим излишни килограми, но рискът много бързо да ги върнем, е повече от ясен. „По-добре е по-бавно да редуцираме, но намаленото тегло да бъде задържано и да избегнем йо – йо ефекта. Физиологично е да отслабнем до 3-4 кг за един месец – това е възможно и безпроблемно, без да има риск", каза проф. Донка Байкова. Тя съветва, ако хората все пак предприемат сериозна рестрикция, тя да е за кратко. „Ако предпочитат гладолечебни процедури, нека те не бъдат по-дългосрочни от три дни – леко гладуване с плодове и зеленчуци, след което една седмица с по-леко хранене. Или ден разтоварване, ден храна, не е добре да се подлагаме на дълготрайни рестрикции, защото е изтощително и след това организмът ще иска да навакса", категорична е проф. Донка Байкова.

 

Горим двойно с прием на протеин

 

Храните, които са по-ефективни за редукция са протеините, белтъчните храни например чистото месо. „Но не говоря за промишлените бройлери, това въобще не го дискутирам. Защо не е здравословно? Защото има много хормони и антибиотици, тоест Е-та. Говоря за по-леките храни, дори свинското месо, което в Брюксел е наречено от европейските експерти розово месо. Защо? – защото, когато месото е чисто – 100 грама бут или шол, месото има 100 калории, колкото и птичето месо. Тоест те са чисти меса", обясни проф. Байкова. 100 грама белтъчна храна съдържа 100 калории, без мазнини или ако ги има, те ще се стопят при термична обработка и ние няма да ги консумираме, но организмът дава два пъти повече калории, за да ги разгради до мономери, обясни още специалистът. „През този процес на разграждане, аз ще съм сита, а организмът ми ще даде два пъти повече за това храносмилане, отколкото е приел. В интернет това се нарича отрицателни калории, а в медицината дието индуцирана термогенеза", добави проф. Байкова. Други примери за белтъчни храни, които могат да са полезни при отслабване са яйцата. Те имат 80 калории, а организмът дава над 180, за да ги храносмели. При рибата също даваме повече калории при храносмилането, отколкото получаваме.

 

Ядем често и по малко

 

Проф. Донка Байкова съветва да се храним често и по-малко. Причина за това е, че човешкият организъм излива храносмилателни сокове петкратно през деня - при сутрешна закуска, предиобедна, на обяд, следобедна и за вечеря – три основни хранения и две междинни. „Храносмилателните сокове са изляти, те са агресивни, ако не подам храна, те правят гастрити и колити, защото в тях има ензими и солна киселина. Ако съм устойчива, нямам гастрит, колит, то първата приета хапка след няколко пропуска на полагаща ми се храна, организмът я насочва към резервите, които са под форма на мазнини" ,обясни специалистът. Категорично обаче честото хранене не значи преяждане. В 10 и 16 часа например човек може да изпие един айрян или кафе с мляко и мед, това въздейства подтискащо наглада. Друг добър вариант е човек да се подкрепи с плод при предиобедна или следобедна закуска. Но, това е полезното – да ядем на често и по-малко, като проф. Донка Байкова не препоръчва фастинга. „Вероятно е добър, но за много кратък период от време под наблюдението на специалист, който го препоръчва Аз лично не го препоръчвам за редукция", обясни тя.

 

Без въглехидрати за вечеря

 

Основна грешка за желаещите да се вталят е да ядат въглехидрати за вечеря. Най-лесно ни е да поръчаме пица, да си направим спагети или да хапнем любимите пържени картофи, но това далеч не е правилен ход. „Въглехидратните храни за вечеря не са подходящи, защото през нощта ние произвеждаме мазнини, а всеки грам излишен въглехидрат директно се трансформира в мазнини", обясни проф. Донка Байкова. След вечеря човек обикновено гледа телевизия, чете, пише пред компютъра, тоест не се движи и няма как да изгори калориите, които е приел с въглехидратната храна.

 

Увеличаваме течностите

 

Правило е да се пие по 30 мл течности на килограм телесно тегло. Когато, обаче времето се затопля и количеството необходими течности се променя. „През летните периоди човек отделя течности и с изпотяване и видимо или невидимо губим повече течности от тялото. Тогава приемът на вода, чай, кафе, супи би трябвало да бъде повишен и ако през зимата 30 мл на 1 кг телесно тегло е добре, през топлия сезон те трябва да са 40 мл, а някой път и 50, когато температурата стане над 30 градуса", обясни проф. Байкова. Това значи, че ако човек тежи 60 кг, то през зимата е добре да приема по 1.8 лв. течности, но стане ли по-топло количеството се увеличава до 2.4 л., а в най-топлия период до 3 литра. Добре е да спазваме тази препоръка и да не чакаме да ожаднеем, за да пием вода, защото жаждата е закъснял симптом на дехидратирането. Зеленчуците и плодовете също е добре да бъдат повишени като количество, защото съдържат витамини и минерали, които губим с потта.

 

По 30 грама шоколад на ден

 

По 30 грама черен шоколад (с над 75% какао) дневно спокойно могат да ядат и отслабващите. Ако дозата се раздели на две порции – в 10 и 16 часа като подкрепителна закуска, няма да има никакъв проблем. Това няма да попречи. Особена разлика в калориите между млечен и черен шоколад няма, но в черния има повече антиоксиданти, а оттам и по-високо действие върху настроението или върху ендорфините, обясни още проф. Байкова.

 

Може по 2 разтоварващи дни седмично

 

Хората, които имат нужда от отслабване, може да имат два разтоварващи дни в седмицата. Специалистите по хранене препоръчват те да са петък и понеделник – преди и след уикенда. „Може да минем на растителни храни – плодове и зеленчуци. Те имат много малко калории, съдържат най-различни минерали от Менделееевата таблица, имат силно дуеретично действие и детокс ефект", обясни проф. Донка Байкова. Ако пък на хората им е трудно да дъвчат плодовете и зеленчуците, може да приемат едно смути. „Вече фрешовете не са пожелателни и не са за предпочитане, защото в тях има само прости захари, целуозата и пулпата е изхвърлена. Пулпата е важна, защото е перисталтикоактивиращ фактор, дава обем, ситост и абсорбира излишен холестерол в храната, излишните мазнини и захари и дава обем", обясни проф. Байкова.

 

Мерките навреме, а не спешни

 

Ако човек има нужда да отслабне, то това се усеща и от сърцето и всички органи. Свръхтеглото не е проблем само на визията, а на здравето и на хормоните, обясни проф. Байкова. „Доскоро мислехме, че мастната тъкан е инертна и освен буфер предпазващ вътрешните органи, друга функция няма, сега от 2010 г. стана ясно, че тя е гигантска ендокринна жлеза и произвежда хормони и те ни объркват хормоналния баланс, затова е добре навреме да вземем мерки, а не да прибягваме към спешни мерки. Това е по-рисково за здравето и резултатът е по-неустойчив, защото килограмите ще се върнат", каза още проф. Байкова.

 

Климатичните промени и храненето

 

Климатичните промени са факт вече поредна година и няма как да не се отразят и на храненето ни. „Тези циклични периоди на храненето вече станаха леко преливащи. Нямаме типично пролетно и типично есенно хранене", коментира проф. Донка Байкова. Вече има зеленолистни растения, които чакахме и са по-вкусни. В топлия сезон по- отрано ще изключим мазните храни, през лятото не ни се ядат такива неща. „Влияем се от температурите на околната среда, ние сме много зависими от природата, а и човешкият организъм има своите циркатни ритми, тоест биологичен часовников механизъм", обясни проф. Байкова. Все още се адаптираме и към смяната на часовото време, като обикновено периодът на приспособяване трае три седмици. „Затова нашият съвет е не рязко да променяме модела на хранене, а по-плавно", добави още проф. Байкова.


Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Тези пациенти могат да заменят захарта със стевия, еритрол или сироп от агапе, казва д-р Станимира Станчева-Василева
Грижа за суха коса

Грижа за суха коса

Маската за коса остава универсалното средство за профилактика и лечение на този проблем, категорични са експерите
Как да изберем крем против бръчки през бременността

Как да изберем крем против бръчки през бременността

Козметиката трябва да е съобразена с нуждите на вашата кожа, а безопасните съставки включват витамин Е, розово масло, екстракт от лайка, пантенол или витамин С
На море с рецепта от доктор

На море с рецепта от доктор

Медиците в Канада предписват часове сред природата, тази година дават на пациентите карти за пропуск в 80 обекта
Превърнете своите мечти в цели

Превърнете своите мечти в цели

Едно ново начинание за доброто физическо и ментално здраве е идеално за добра и успешна нова година, казва д-р Цветеслава Гълъбова
Любовта ни дава криле

Любовта ни дава криле

Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева

Да събудим метаболизма за 15 минути

Да събудим метаболизма за 15 минути

Ежедневната кратка тренировка гори мазнини, става навик и в един момент организмът сам започва да я търси, казва Стела Колева
Бърн аут ли сте?

Бърн аут ли сте?

Преценете сами, като отговорите на 13 лесни въпроса, подбрани от експертите по човешки ресурси

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Може да го практукувате и у дома, докато измивате лицето си, нанасяте серум или крем, стигат дори 5 минути
Как да спортуваме в пандемия

Как да спортуваме в пандемия

Влизането във форма е маратон, а не спринтова отсечка, движете се 45 минути дневно за здраве, точно сега не се пренатоварвайте, казва Ванко Георгиев
1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ