Рифреш

Идеите на властта за здраве без изненади

03-08-2017 08:58
Генерично заместване за лекарствата, дебат за демонополизация и заплащане според качеството, предвижда КабинетътИдеите на властта за здраве без изненади
Clinica.bg

press@clinica.bg
Програмата на правителството за управление до 2021 г. се оказа без изненади в областта на здравеопазването. Финансова стабилност на касата, електронна система, подобряване здравето на хората и преодоляване на регионалните дисбалнаси са основните приоритети на Кабинета. Стъпките, с които се очаква това да се постигне са добре познати и предлагани години наред. Но повечето от тях така и не се реализираха досега.

Подобряването на здравето на нацията

 

властта очаква да постигне чрез разширяане на профилактиката, въвеждане на нови скрийнингови изследвания при социално значимите заболявания, при бременните и новородените. Също така чрез повишаване културата на населението за основните рискови фактори – тютюнопушение, алкохол, нездравословно хранене, липса на движение, и на квалификацията на специалистите в това отношение. По-добрият модел на заплащане на дейностите в извънболничната помощ и увеличаване на средствата за профилактика и диспансеризация като дял от тях са сред другите предложения в това отношение, както и по-високия имунизационен обхвват. Властта предвижда и засилване работата на здравния контрол, чрез подобряване на материалната му база и увеличаване на заплатите на служителите. Заради ниските възнаграждения и остарялата материална база в РИОКОЗ напрактика съществуването на тези органи е на ръба.


Финансовата стабилност и демонопoлизация на НЗОК


са следващите приоритети на властта. За реализирането им се предвиждат мерки за ограничаване на реекспорта с лекарства чрез забранителен списък с липсващите марки, както и по-лесен режим за внос. Също така стимулиране на фармацевтичните компании да дават по-големи отстъпки на касата, както и оптимиизране на реимбурсацията на лекарствата. Сред другите идеи за ограничаване на разходите е единният търг за медикаменти на болниците, който ще прави МЗ, работещ регистър на медицинските изделия и фармакотерапевтични ръководства. Властта предвижда и извеждането на редките болести от касата в специален фонд, тъй като те са много скъпи, а засягат малко хора и не би трябвало да са предмет на солидарния осигурителен модел.


Отново на дневен ред ще се постави и генеричното заместване

на медикаментите, при което фармацевтите ще могат да сменят марките им в аптеката, които са опрделели лекарите. Също така и създаването на Нациоанална аптечна карта. И двете промени са обсъждани не веднъж, но не бяха приети заради силния отпор срещу тях. Правителството предлага и стимули за създаване на аптеки в населени места без такива, както и за разкриване на денонощни обекти. Като част от програмата му е заложена и системата за верификация на лекарствата за борба с фалшивите медикаменти, която се въвежда от фармабранша в европейски мащаб.

Оптимизиране на разходите на касата, кампания за ползата от здравното оисгуряване, дебат за демонополизацията на касата са сред останaлите виждания за развитието на сектора. Също така се очаква да се обвърже заплащането на дейността от касата с качеството й, както и да се развие селективното договаряне, да се заменят пътеките като метод на плащане с ДСГ и да се остойностят медицинските дейности.


Въвеждане на електронно здравеопазване


чрез изграждане на национална система, която ще свързва НАП, НЗОК, МЗ и НОИ с болници, лекари и аптеки е основната задача в тази посока. Също така създаване на електронна пациентско досие, рецепта и направление.


Преодоляване на регионалните дисбаланси


властта очаква да стане чрез въвеждане на по-добри стимули за джипитата в непривлекателните региони и развитието на спешната помощ. Освен това се предвижда нов модел на заплащане според квалификацията и способностите на работещите в здравната сфера, както и създаване на условия за преструктуриране на активните легла в такива за долекуване. Отново се предвижда и създаване на домашен патронаж за деца с увреждания, възрастни и хора с психични увреждания. Също така реабилитиране и приложение на Националната здравна карта, за да се видят потребностите от здравна помощ и да се планира осигуряването й. За преодоляване на демографската криза пък ще се развива майчиното и детско здравеопазване.

Всички тези мерки са обсъждани от всеки кабинет през последните 20 години, но досега така и не са станали работещи. Да се надяваме, че този път по-голяма част от тях ще бъдат наистина реализирани.


Селективното договаряне на НЗОК се отлага

Селективното договаряне на НЗОК се отлага

Здравната каса търси вариант парите да следват пациентите по региони
Правителството не е забравило денталната грижа

Правителството не е забравило денталната грижа

Програма му е сигнал, че нещо може да се случи в здравната сфера, но резките промени не са желателни, предупреждава д-р Николай Шарков

Нужна е подкрепа за разкриване и на аптеки в селата

Нужна е подкрепа за разкриване и на аптеки в селата

Национална карта и работеща електронна рецепта могат да нормализират системата, казва проф. Илко Гетов
Верификацията на лекарства е ненужно усилие

Верификацията на лекарства е ненужно усилие

Дефицит от 3000 фармацевти прави неприложима новата наредба за устройството на аптеките, казва Николай Костов
Здравната система трябва да се либерализира

Здравната система трябва да се либерализира

Приличаме на Алиса в страната на чудесата, която не знае къде иска да стигне, казва Калоян Стайков

Да внимаваме с демонополизацията

Да внимаваме с демонополизацията

Програмата на правителството е добра, въпросът е дали ще се изпълни, казва Милка Василева
Списъците няма да решат проблема с реекспорта

Списъците няма да решат проблема с реекспорта

Нужна е електронна здравна система, само така контролът ще е обективен, смятат от БАРПТ

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ