Позиция

Нормално е да има протести

05-04-2016 08:59
Очакванията за реформи бяха много големи, но не се оправдаха, казва д-р Борис МладеновНормално е да има протести


Лекарите протестират втора седмица. Имат ли основание, добра ли е здравната система за работа, този път попитахме младите медици. Д-р Борис Младенов е на 30 години, той е специализант последна година по урология в София.
- Д-р Младенов, солидаризирате ли се с протестите и недоволството на колегите си? Защо?

- Убеден съм, че много от нещата в тази система не са така, както трябва да бъдат. Тя е неефективна и нереформирана, всички ние не сме доволни от нея. Това е всеизвестен факт, наясно сме както и лекарите, така и пациентите. Това не е от вчера, не се е и променило и днес. Протестът е понякога единственият инструмент, чрез който, отвъд емоционалността, може да се повлияе на някаква политика. Очакванията за реформи бяха много големи този път, но не се случва това, което очакваха повечето лекари - нормално е да има недоволство, нормално е да има протести.

- Какво мислите за промените в системата, които предстоят от 1 април?

- Това което усещам е, че промените стават без достатъчна подготовка и инструкции какво ще се случва реално. И дали наистина ще се случи.

- С новите правила специализантите ще имат възможност за работа с НЗОК, това ще реши ли проблемите пред тях?

- Де юре до момента специализантите нямаха права да извършват много дейности самостоятелно. Но де факто специализантите работят здраво, не рядко самостоятелно, на много места наравно със специалистите, често се налага да „превишават" правата си, защото „няма кой". Проблемите им няма да се решат с възможността за работа с НЗОК, по-скоро ще станат по-малко уязвими.

- Смятате ли, че пътят към по-добро здравеопазване минава през задължителната здравна карта, селективното договаряне и лимитите?

- С лимитите в никакъв случай. Че контрол трябва да има, трябва, но лимитите не са естествени и не са реално приложими, когато става въпрос за лечение на хора. Мисля, че те водят до измисляне на начини, по които да се заобикалят и то не с цел някой да се облагодетелства, а просто, за да си свърши работата. Говоря за редовите лекари, не за администрацията. А към работата на лекаря, лекуващ пациента директно, не администратора, обществото е особено чувствително.

- Очаквате ли младите лекари да продължат да емигрират?

- Да и това е логично. Всеки има право да избира по-добри условия за себе си и за семейството си - в която и да е професия, за мен това е неприкосновено право. Не трябва да се очаква от лекарите да се откажат от възможността за по-добър живот и по-добри условия за развитие, неща от които всеки един от нас, независимо от професията си, не би се отказал. Не емигрират само млади лекари, емигрират млади хора от всички професии.

- Накъде се насочват най-често? На какви доходи и условия могат да разчитат в тези държави?

- Към западна Европа, за колегите без специалност най-често Германия. Доходите и условията на труд са по-добри от тук, без съмнение. Но има и много недостатъци, преценката къде е балансът позитив/негатив е индивидуална, всеки има различни потребности, всеки има различен старт. Не всичко е перфектно в чужбина, който мисли, че е така, греши. Но някои колеги просто нямат избор.

- Кога ще спрат, какво ще ги задържи тук?

- Системата няма как да се промени с магическа пръчка и изведнъж, това го разбираме всички. Според мен част от младите лекари би ги задържал ясният знак, че системата се реформира към по-добро. Но не на думи. И не на последно място, когато лекарският труд бъде адекватно възмезден финансово. Не ме е срам да кажа, че младите лекари очакваме адекватно заплащане за това, което вършим и за целия ресурс, който сме вложили. И това не е алчност, това е нещо, което всеки млад човек очаква от своята професия, дали програмист, автомонтьор или фитнес инструктор, ние не сме изключение. Главното нещо, което би ни задържало, е това, което би задържало и всички останали млади хора – няма нужда да изброявам, всички искаме да живеем в спокойна и сигурна среда, без задкулисие и повсеместна апатия.


Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
Немислимо е орязване на КП заради бюджета

Немислимо е орязване на КП заради бюджета

За да въведена такава рестрикция, НЗОК трябва да я коментира и обсъди преди това с БЛС, казва проф. Огнян Хаджийски
Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Вижда се, че пациентът не може да си получи лекарствата, а аптеката, ако ги отпусне, ще направи нарушение, казва Димитър Маринов
КС ще гледа отстраняването на шефа на НЗОК

КС ще гледа отстраняването на шефа на НЗОК

Делото е образувано по искането на депутати от ПП-ДБ, а докладчик по него ще е Филип Димитров

1 2 3 4 5 ... 440 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ