виждане

Нужни са много каси, но няма политическа подкрепа

04-04-2024 11:48
Въпреки това направихме много в здравеопазването, 600 000 ще имат безплатни лекарства за ССЗ, това са хора с никси доходи, смята акад. Николай ДенковНужни са много каси, но няма политическа подкрепа
Clinica.bg

press@clinica.bg
Премиерът Николай Денков отговори по традиция на въпросите на граждани с пряко включване от Министерския съвет чрез фейсбук. Какво беше направено в социалната и здравната сфера, не трябва ли да бъде закрита НЗОК и как ще се изпълнят намеренията му, след като парламентът спря плащанията от страна на кабинетът в оставка до определянето на служебен. Това бяха част от питанията, отправени към министър-председателя.
Свършили сме доста не бяха увеличени. Ако сте с минималната – с 50 лв., ако сте със средната – със 100 лева за всеки месец. Тази година те също ще бъдат вдигнати. Ако сте със средната, отново ще бъдат увеличени със 100 лв., ако сте с минималната – отново с 50 лева.

Това е заради добрата работата

на правителството и на НАП, които събраха повече приходи. Децата под 14 години, ще пътуват безплатно в градския транспорт. Ето неща, които хората усещат. След време те може и да не си спомнят, кое правителство ги е направило, но ще ги усещат. Вчера взехме решение 53 000 човека в администрацията да получават 200-300 лева повече върху заплатите си. Това го направихме благодарение на факта, че има повече приходи. За децата до дванадесети клас вече има безплатни учебници по всеки от предметите.

Учениците от втори и трети клас

за пръв път получават извънредни средства в началото на всяка учебна година, за да си купят, каквото им е необходимо. Шенген също стана възможе. Ако пътувате или децата ви са в чужбина, те по-лесно ще се прибират, няма да чакат по опашки. За туристите това също има значение. Хората ще имат по-добър достъп да правят бизнес. Има промяна във всеки един аспект на живота. Човек трябва да се огледа и да види, че някои неща станаха по-добре. Ние създадохме методика, по която да бъдат вдигнати заплатите на тези, които бяха с най-ниските възнаграждения. Това е едно от големите постижения. За пръв път в последните петнадесет години успяхме да намалим неравенствата, защото богатите ставаха по-богати, а другите изоставаха.

Затова говорим за работещи

бедни и бедни пенсионери. Политика на това правителство беше да се вдигат доходите на най-бедните работещи и пенсионерите, за да се намалят неравенствата в България. Явно раздразнено от тези добри неща, които правим, Народното събрание реши да ни пречи, като спря всички харчове на правителството в оставка до назначаването на служебно. Това е противоконституционно и е опит да се изземат правомощията на Министерския съвет, защото той си върши работата. Решението още не е излязло в Държавен вестник. Първо то да бъде публикувано там, пък ще видим как ще действаме после.

 

В здравеопазването свършихме 

 

доста работа, но има още каквио да се върши. Припомням, че 600 000 човека ще получават безплатно лекарстава за сърдечносъдови заболявания. Това са хора с ниски доходи. По такъв начин им се позволява да ги пият редовно и да си закрепят здравето. Бюджетът на НЗОК беше увеличен точно там, където има нужда – подкрепа за скрининг, за болниците. Давайки пари, ние можем да предотвратим болестите и да се борим за здравето на българските граждани, а не да ги лекуваме после в лечебни заведения. Тези неща стават през здравната каса, няма как да я махнем, както пита един гражданин. Напротив, трябва да работим с нея и дори да има повече такива каси, да има конкуренция, да се подобри продуктивността. Това предложение обаче винаги е срещало огромна политическа съпротива. 

 

Ние нямаме подкрепа, за да 

 

направим тази стъпка, която е в правилната посока. Подчертавам, че в здравеопазването беше направено много. Освен това, детските бяха повишени, а градините станаха безплатни. Винаги може да се иска повече, но е въпрос на финансови възможности. Към всички добри неща, свършени от нашето правителство се прибавят електронните бележки за учениците, чрез които родителите не губят време и въвеждането на електронните рецепти за антибиотиците и лекарствата за диабетиците.


Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
Немислимо е орязване на КП заради бюджета

Немислимо е орязване на КП заради бюджета

За да въведена такава рестрикция, НЗОК трябва да я коментира и обсъди преди това с БЛС, казва проф. Огнян Хаджийски
1 2 3 4 5 ... 497 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ