Наука

Ин витро бебетата с по-голям риск от диабет

03-08-2017 08:43
Затлъстяване и онкологични заболявания грозят децата в зряла възраст, твърдят изследователиИн витро бебетата с по-голям риск от диабет
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Бебетата, родени с помощта на съвременните репродуктивни технологии, са изправени пред риск от затлъстяване, диабет и високи нива на лептин (хормонът, отговорен за изгарянето на мазнините). Основната причина за здравословните им проблеми в зряла възраст е по-ниското тегло, с което се появяват на бял свят, твърдят учени от Маастрихтския медицински център в Холандия. Откритието им беше представено по време на годишна среща на Европейското дружество за човешка репродукция и ембриология (ESHRE) в Швейцария през юли и е цитирано от научното издание New Scientist.
Данните се появяват точно 39 години след първото ин витро в историята, което до момента е дало живот на около 6.5 милиона деца по света. Чак сега обаче изследователите могат да наблюдават актуалното здравословно състояние на хората, заченати по изкуствен път. Всички проучвания до момента са категорични, че ин витро бебетата се раждат здрави, но с по-ниско тегло от „естествените”. Според последните публикувани данни по въпроса обаче,

ниското тегло е предпоставка за проблеми,

най-често развитие на диабет и затлъстяване след години.

Резултатите от проучването се потвърждават от изследване на холандския учен Хелен Зандстра от Маастрихтския медицински център. Преди десетина години тя сравнява ефектите от използването на две различни хранителни среди, използвани за подпомагане растежа на ин витро ембрионите. Така установява, че част от бебетата се раждат със 112 грама по-леки от тези, които започват живота си в друга среда. За новородени, които тежат не повече от 3 килограма, това е голяма разлика, твърди Зандстра.

Девет години по-късно нейният екип проследява здравословното състояние на 134 деца, заченати чрез метода на аститираната репродукция. Резултатите са категорични – подрастващите, родени с по-ниско тегло, са с по-висок индекс на телесна маса и с близо 2 кг. по-тежки от връстниците си, заченати по естствен начин.

Откритията създават сериозни опасения сред учените, че използването на репродуктивни технологии се отразява на

 

начина, по който се развиват ембрионите.

 

Норвежко проучване твърди, например, че ин витро процедурите са предпоставка за развитие на онкологични заболявания в зряла възраст, а други изследвания свързват технологията с дефекти при раждането. Съществува и теория, според която изкуственото стимулиране на фертилността променя функцията на гените и се отразява на бъдещото здраве на човека. Известно е, че първите няколко дни от развитието на ембриона са съществени за това кои гени ще бъдат включени и кои ще бъдат изключени от бъдещото му развитие, припомнят експертите.

„Все още не можем да кажем какво ще значат за възрастните откритията ни, касаещи здравето на децата. Луиз Браун, първият човек, роден чрез ин витро, е само на 39 години - все още не знаем какво ще се случи с концепцията за ин витро зачеването, когато тя навърши 50”, споделя Зандстра.

На този етап учените са категорични, че

 

разликите в хранителната среда

 

се отразяват на здравето на ембрионите и по-специално върху развитието на двата пола. Трудно е обаче да се определи каква е точната причина за ефекта, тъй като съставките в хранителните среди, използвани за ин витро процедурите, са строго охранявана търговска тайна.

В крайна сметка е напълно възможно различията в здравословното състояние на децата, заченати чрез асистирана репродукция, да не се дължат на използваната технология, а да са свързани с безплодието на техните родители, признават изследователите.


Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
1 2 3 4 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ